Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová vyrovnala legendu, malý glóbus je blízko. Pozrite si jej triumf

Petra Vlhová triumfovala v nedeľnom slalome Svetového pohára v Kranjskej Gore. Slovenská lyžiarka dosiahla 25. víťazstvo a 52. pódiové umiestnenie v pretekoch prestížneho seriálu. Jej prenasledovateľka v hodnotení slalomu a líderka SP Mikaela Shiffrinová nedokončila 2. kolo.

09.01.2022 13:18 , aktualizované: 14:18
Slovinsko SR šport lyžovanie SP slalom ženy... Foto: ,
Petra Vlhová s víťaznou trofejou z Kranjskej Gory.
debata (33)

V slovinskom stredisku predstihla Slovenka o 23 stotín sekundy Švajčiarku Wendy Holdenerovú, tretie miesto obsadila Švédka Anna Swennová Larssonová s výrazným odstupom 1,06 s.

Vlhová si v šiestom tohtosezónnom slalome pripísala na konto piaty triumf a má nakročené k zisku malého krišťáľového glóbusu.

Slalom neovládla iba v americkom Killingtone, kde skončila druhá. V Kranjskej Gore bola v nedeľu po 1. kole druhá s mankom iba osem stotín sekundy na Holdenerovú. V druhom si však dokázala polepšiť a bol z toho ďalší fantastický výsledok.

„Dnes v náročných podmienkach to dalo zabrať. V druhom kole som však išla perfektne a som šťastná, že mám ďalšie víťazstvo,“ povedala Vlhová pri mikrofóne TV JOJ.

Vlhová zaznamenala ôsme pódiové umiestnenie v aktuálnej sezóne. Momentálne má na konte 5 víťazstiev, dve druhé a jedno tretie miesto.

Víťazstvo Petry Vlhovej v Kranjskej Gore Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Sezóna 2017/2018: 209 034 eur.

V Kranjskej Gore uspela Vlhová aj predvlani, celkovo slávila sedemnáste slalomové víťazstvo v kariére. Z možných 600 bodov získala 580 a suverénne vedie hodnotenie disciplíny, pred druhou Shiffrinovou má obrovský náskok 240 bodov.

O malý glóbus môže prísť už iba v teoretickej rovine. Pôjdu sa ešte tri súťaže a na zisk trofeje jej stačí jedno tretie miesto. V celkovom poradí SP vedie Američanka pred Slovenkou už iba o 35 bodov.

„Už mi to spomenuli. Ja to neriešim, chcem sa sústrediť aj na Schladming, tak ako na iné preteky. Až potom sa môžeme o tom rozprávať,“ reagovala Vlhová pre TASR.

Stúpa aj v historických tabuľkách, 25. triumfom sa na šestnástej priečke ženského poradia vyrovnala Švajčiarke Marii Walliserovej a Rakúšanke Michaele Dorfmeisterovej. V historickom rebríčku slalomových víťazstiev je Vlhová už šiesta spoločne so Švédkou Anjou Pärsonovou.

odkaz Foto: Pravda
Kalendár Petry Vlhovej v sezóne 2021/2022.

Dvadsaťšesťročnej Liptáčke vyšiel reparát za sobotňajší obrovský slalom v rovnakom stredisku, kde skončila na 15. pozícii.

Rýchlo na to zabudla. „Po včerajšku som sa prepla na slalomový mód. Dobre som sa vyspala a išla som do toho naplno. Som rada, že sa mi podarilo vyhrať,“ uviedla.

Slovenská reprezentantka si už v prvom kole vytvorila dobrú východiskovú pozíciu na boj o prvenstvo. Na trať, ktorú postavil jej švajčiarsky tréner Mauro Pini, vyrazila ako šiesta v poradí.

Petra Vlhová Čítajte viac Čo robili tri dni? Vlhová po 1. kole naložila organizátorom

Na medzičasoch si držala tesný náskok pred Holdenerovou, no v záverečnom úseku mierne stratila a zaradila sa len o osem stotín sekundy za súperku. Shiffrinová odštartovala hneď za Slovenkou, zaostala za ňou o sedemnásť stotín a aj ona sa držala v tesnom závese za priebežnou líderkou (+0,25).

Preteky nedokončila Švajčiarka Michelle Gisinová, ktorá dostala „špicara“ už vo štvrtej bránke. Ako druhá zo žrebovanej pätnástky vypadla Češka Martina Dubovská.

Slovinsko SR šport lyžovanie SP slalom ženy 1. kolo Čítajte viac Druhé kolo slalomu v Kranjskej Gore sme sledovali ONLINE

V Slovinsku sa pôvodne malo súťažiť v Maribore, podujatie presunuli do Kranjskej Gory pre teplé počasie. Aj v náhradnom dejisku však mala trať ďaleko od ideálu, viaceré lyžiarky vrátane Vlhovej s ňou v prvom kole mali problémy.

„V prvom kole bola podložka veľmi mäkká. Ja som typ silového jazdca, pretože ja do svahu v podstate ryjem a tým pádom som pomalá. Preto som musela ísť jemne a netlačiť do toho až tak,“ povedala Vlhová.

Aj keď sa v druhom kole podmienky pre najlepšie slalomárky o čosi zlepšili, trať bola stále dosť hrboľatá. Doplatila na to Shiffrinová, ktorá išla veľmi dynamicky, budovala si viac než sekundový náskok, ale spravila veľkú chybu a vyradil ju „špicar“.

Tím Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Mauro Pini - hlavný tréner.

Vlhová nemala až taký presvedčivý štart, no vďaka svojim fyzickým parametrom sa vyrovnala s náročnými podmienkami a svoju jazdu vygradovala, najlepším časom druhého kola sa suverénne dostala na čelo.

Holdenerová jej dokázala konkurovať takmer po celej dĺžke svahu, v súčte však prevýšili Vlhovej schopnosti medzi najhustejšími bránkami.

Preteky v Kranjskej Gore boli náhradou za Maribor, kde podmienky nedovoľovali organizáciu pretekov SP.

Najbližší slalom je na programe v utorok 11. januára v Schladmingu (18.00/20.45), preteky tam presunuli pre vysokú sedemdňovú incidenciu prípadov ochorenia COVID-19 vo Flachau.

Slovinsko SR šport lyžovanie SP slalom ženy 1. kolo Čítajte viac Slalom v obrazoch: Šťastná víťazka, zronená Shiffrinová či fanúšikovia za plotom

Fakty zo Svetového pohára

Slalom v Kranjskej Gore: 1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:44,29 min, 2. Wendy Holdenerová (Švaj.) +0,23 s, 3. Anna Swennová Larssonová (Švéd.) +1,06, 4. Lena Dürrová (Nem.) +1,29, 5. Ana Buciková (Slov.) +1,65, 6. Alison Nullmeyerová (Kan.) +2,15, 7. Katharina Truppeová +2,46, 8. Katharina Gallhuberová (obe Rak.) +2,50, 9. Erin Mielzynská (Kan.) +2,63, 10. Sara Hectorová (Švéd.) +2,67

Celkové poradie SP (po 19 z 37 súťaží): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 866 bodov, 2. VLHOVÁ 831, 3. Sofia Goggiová (Tal.) 657, 4. Hectorová 568, 5. Holdenerová 408, 6. Federica Brignoneová (Tal.) 407

Poradie v slalome (6 z 9): 1. VLHOVÁ 580 bodov, 2. Shiffrinová 340, 3. Holdenerová 321, 4. Katharina Liensbergerová (Rak.) 262, 5. Dürrová 252, 6. Michelle Gisinová (Švaj.) 187

Aktualizujeme…

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní