Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová v top trojke opäť chýbala. Druhý obrák má nečakanú víťazku

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v stredajšom obrovskom slalome Svetového pohára piate miesto. Vo francúzskom Courcheveli zaostala za víťaznou Švédskou Sarou Hectorovou o 1,24 sekundy.

22.12.2021 13:58 , aktualizované: 15:19
Francúzsko Ženy Alpské Lyžovanie Obrovský... Foto: ,
Petra Vlhová počas 1. kola obrovského slalomu v Courcheveli.
debata (42)

Na druhej priečke skončila s odstupom 35 stotín Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá si tak upevnila vedenie v celkovom poradí SP, tretia bola Talianka Marta Bassinová (+0,60).

Hectorová slávila druhé víťazstvo v pretekoch SP, predtým triumfovala ešte v decembri 2014 v obrovskom slalome v rakúskom Kühtai.

Francúzsko Ženy Alpské Lyžovanie Obrovský Slalom 1. kolo Čítajte viac Aj druhé kolo obrovského slalomu sme sledovali ONLINE

"Je to úžasné. Niečo neuveriteľné, sama som z toho prekvapená. Nemôžem tomu uveriť. Som hrdá na moje výkony tu vo Francúzsku.

Dnes som bojovala, bolo to skutočne ťažké, no podarilo sa mi to a som veľmi šťastná," vyznala sa v cieli 29-ročná Švédka.

Tá v utorkovom prvom obrovskom slalome v Courcheveli skončila druhá za Shiffrinovou. O deň neskôr si s Američankou pozície vymenili.

Stredajšia súťaž bola náhradou za zrušené preteky v americkom Killingtone. Vlhová, ktorá skončila v prvom „obráku“ v Courcheveli na štvrtom mieste, opäť otvorila preteky so štartovým číslom 1.

Druhý obrovský slalom v Courcheveli Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová na štarte 1. kola obrovského...

Od úvodu si – až na menšie zaváhanie po prvom medzičase – držala líniu a nastavila konkurencieschopné medzičasy. V zavretých bránach trochu viac tlačila na lyže a neskoro uvoľňovala oblúk, do dolnej časti však zobrala dobrú rýchlosť a po 1. kole sa zaradila na piatu pozíciu.

Za vedúcou Hectorovou zaostávala o 59 stotín sekundy. Švédka bola od prvého medzičasu v zelených číslach a suverénnou jazdou sa dostala do vedenia.

Priebežne druhá bola domáca Tessa Worleyová (+0,11 s), tretia priečka patrila Shiffrinovej (+0,34). Líderka SP sa nevyhla zaváhaniam, na niektoré brány išla príliš priamo. Pred Vlhovú sa zaradila ešte Bassinová, ktorá bola štvrtá s mankom 0,39 s.

Petra Vlhová Čítajte viac Viac času pre seba. Vlhová prežíva tichší rok

Dvadsaťšesťročná slovenská reprezentantka predviedla v 2. kole podobnú jazdu. Začala explozívne, držala si dobrú stopu, no v strmine mala mierne problémy. Stále sa však pohybovala v zelených číslach a v cieli predstihla dovtedy vedúcu Poľku Maryna Gasienica-Danielovú o 12 stotín.

Následne ju Bassinová prekonala o 0,64 s a potom išla do vedenia aj Shiffrinová. Američanka riskovala, predviedla agresívnu jazdu, ale opäť aj s chybami. Dala tak šancu konkurentkám.

Worleyová tlak domáceho prostredia neuniesla a klesla o tri priečky, Hectorová si však udržala pevné nervy, predviedla parádnu jazdu na hranici rizika a dočkala sa po siedmich rokoch vytúženého triumfu.

„Musím ešte potrénovať, dnes som vyfasovala,“ povedala Vlhová pre JOJ Šport.

"Každopádne, som tam, stále bojujem, dávam zo seba maximum. Bohužiaľ, tentoraz to nevyšlo na pódium. Strácam strašne veľa hneď po štarte, na prvých 15 bránkach strácam na konkurentky pol sekundy.

Dnes som v druhom kole strácala od začiatku do konca, trať bola rozbitá, nevedela som sa tak prispôsobiť ako ostatné pretekárky. Nezostáva nič iné, ako ďalej trénovať a postupne sa najlepším priblížiť."

Tím Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Mauro Pini - hlavný tréner.

Slovenská reprezentantka dopriala Hectorovej triumf po dlhom čakaní:

„Veľmi sa z toho teším. Sara už v utorok ukázala, že lyžuje veľmi dobre a dnes to potvrdila. Prvé miesto jej právom patrí.“

Vlhová sa teraz presúva do Talianska, kde strávi Vianoce, po nich sa presunie do rakúskeho Lienzu, kde pretekárky čaká obrovský slalom (28. decembra) a slalom (29. decembra).

Favoritky na zisk veľkého glóbusu 2021/2022 Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Marta Bassinová v predošlej sezóne zničila...

Fakty zo Svetového pohára

Výsledky obrovského slalomu SP žien v Courcheveli: 1. Sara Hectorová (Švéd.) 2:13,03 min., 2. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,35 s, 3. Marta Bassinová (Tal.) +0,60, 4. Tessa Worleyová (Fr.) +0,68, 5. Petra VLHOVÁ (SR) +1,24, 6. Maryna Gasienica-Danielová (Poľ.) +1,36, 7. Ramona Siebenhoferová (Rak.) +1,54, 8. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +1,64, 9. Stephanie Brunnerová (Rak.) +1,71, 10. Michelle Gisinová (Švaj.) +1,78

Celkové poradie SP (po 14 z 37 súťaží): 1. Shiffrinová 750 b., 2. Sofia Goggiová (Tal.) 635, 3. VLHOVÁ 435, 4. Federica Brignoneová (Tal.) 342, 5. Hectorová 338, 6. Breezy Johnsonová (USA) 322

Poradie v obr. slalome (3 z 9): 1. Shiffrinová 280, 2. Hectorová 202, 3. VLHOVÁ 155, 4. Worleyová 127, 5. Siebenhoferová 94, 6. Gisinová 92

odkaz Foto: Pravda
Kalendár Petry Vlhovej v sezóne 2021/2022.
42 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Sara Hectorová