Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Obdiv i škvrna v Jasnej. Shiffrinová pomohla Vlhovej nájsť potenciál

Máte staršieho súrodenca? Kvalitnejšieho spoluhráča? Šikovného kolegu? Skrátka niekoho, od koho sa môžete niečo naučiť? Ak áno, dobre poznáte pocit, keď sa vám podarí k nemu priblížiť, vyrovnať či dokonca prekonať svojho mentora.

22.10.2021 14:31
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Mikaela Shiffrinová po triumfe v Jasnej.
debata

Petra Vlhová dosiahla na všetky úspechy najmä vďaka talentu a veľkej drine. Bodka. Boli tam však aj faktory, ktoré jej dodávali drajv. Energiu, keď už nevládala. Oporu, ak už bola mentálne unavená.

Na stene detskej izby mali s bratom Borisom vylepený plagát Veroniky Velez-Zuzulovej. Neskôr sa k nej pridali vo Svetovom pohári a učili sa, aké je byť jedným z najlepších.

Keď sa Bratislavčanka, ktorá dostala Slovensko na lyžiarsku mapu, rozlúčila, Vlhová si našla ďalšiu motiváciu.

Vlhovej rivalky

Ich príbehy sú rôzne, ale aktuálny cieľ rovnaký. Zosadiť Petru Vlhovú z trónu a prekaziť jej obhajobu veľkého krištáľového glóbusu.

Do sobotňajšieho začiatku sezóny Svetového pohára alpských lyžiarok vám predstavíme päticu najväčších súperiek slovenskej hviezdy.

Posledný piaty diel bude o najlepšej lyžiarke ostatných rokov Mikaele Shiffrinovej.

Mikaelu Shiffrinovú.

"Ak chcete byť najlepší, musíte sa s nimi rovnať. Raz bude najlepšou lyžiarkou v histórii. Je fenomenálna.

Chcem ísť vlastnou cestou a koncentrovať sa na seba, ale jej výkony mi pomáhajú naštartovať sa do ďalšej práce. Motivuje ma s ňou súťažiť," povedala Vlhová v rozhovore pre Pravdu pred tromi rokmi.

Príliš mladá

Američanka už odmalička začala v súkromnom tíme. Rodičia Eileen a Jeff boli lyžiari. Postupne poskladali súkromný tím, ktorý vytvoril nepriepustnú bublinu okolo supertalentu z Vailu v Colorade.

Už v štrnástich mala výkonnosť na druhú ligu – preteky FIS. Lenže vekový limit bol od 15 rokov a staršie, takže si musela rok počkať.

Favoritky na zisk veľkého glóbusu 2021/2022 Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Marta Bassinová v predošlej sezóne zničila...

V šestnástich vhupla do Svetového pohára a 29. decembra 2011 zaknihovala prvé pódium. So štartovným číslom 40 stratila počas prvého kola chránič na nohu, ale dosiahla 12. najrýchlejší čas. Druhé kolo vyhrala a skončila tretia.

„Chýry sa potvrdili. Myslím, že ju čaká svetlá budúcnosť,“ vravela Marlies Schildová, víťazka pretekov a rakúska legenda.

Odvtedy začala Shiffrinová zbierať úspechy raketovým tempom. Do zranenia v sezóne 2015/16 neprelomila desiatku pódiových umiestnení.

Po návrate sa jej to podarilo zakaždým. V sezóne 2018/19 bola na neudržanie – 21-krát na bedni a z toho 17 víťazstiev.

Lara Gutová-Behramiová Čítajte viac Hádka so zväzom, kritika Vlhovej trénera. Gutová je netuctová

„Milujem momenty, keď stojím na lyžiach. Nemyslím na nič iné, len na to, ako si túto lásku čo najviac užiť. Chcem len jazdiť a nič neriešiť,“ vravela suverénka ostatných rokov.

Vlhová v závese

V tom čase jej hegemóniu párkrát narušila aj Petra Vlhová. Prvý deň roka 2019 vyhrala paralelný slalom v Osle. O týždeň večerný slalom vo Flachau.

Vo februári obe dosiahli rovnaký víťazný čas v obrovskom slalome v Maribore. A Slovenka zvíťazila aj v Špindlerovom Mlyne, kde ovládla obrák.

"Miki je pravá šampiónka. Ona ma núti ísť za hranicu možností. Netušila som, že ich mám a dokážem sa ešte posúvať.

Mikaela je pre mňa motivácia. Stále sa ťaháme a je to skvelé. Jej úspechy sú pre mňa hnacím motorom," pochválila najväčšiu konkurentku Petra Vlhová.

Najväčšie triumfy Petry Vlhovej vo SP Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
,,Na prvý triumf nikdy nezabudnem," vravela...

A tretia Shiffrinová znova zdupľovala:

„Obdivujem Petrinu pracovitosť, podobne ako ona moju. Je to vlastnosť, ktorú zdieľajú len tie najlepšie lyžiarky. Sú dni, keď tvrdo makám. Niekedy sa mi však nechce a tím ma musí motivovať. Aj pripomenutím, že Petra je v závese,“ priznala Shiffrinová v Špindlerovom Mly­ne.

Všetko sledoval aj najlepší lyžiar histórie Ingemar Stenmark. „Súboje Petry Vlhovej s Mikaelou Shiffrinovou sú ozdobou Svetového pohára.“

Natáčanie tréningov

Keď sa o rok znova stretli v náročných slalomoch, bola nálada iná. Bojová. Medové slová na tlačových konferenciách sú totiž jedna vec. Zákulisné boje na tréningoch druhá. Shiffrinová ťažko znášala uspokojenie s druhými miestami. V Záhrebe, Flachau, Sestriere…

Pri rivalite suverénky ostatných rokov a jej najtalentovanejšej súperky to nebolo nič výnimočné. Pred Flachau 2020 vypukol škandál, ktorý oba tábory poznačil až do dnešných dní.

Pravidlá Medzinárodnej lyžiarskej asociácie FIS nezakazujú, aby si tréneri mohli natáčať tréningy ostatných lyžiarok. Vďaka videám z nich môžu pomôcť svojim zverenkám. Rovnakú taktiku zvolil aj vtedajší Vlhovej kouč Livio Magoni.

Katharina Liensbergerová, Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová Čítajte viac Hrá na harfe i stáliciam na nervy. Rakúšanku učia Petra a Mikaela

Shiffrinovej a jej tímu sa tento štýl nepozdával a následne viackrát odmietla trénovať súčasne s Vlhovou a na svoj tréning prišla radšej po tom, ako sa Slovenka pobalila a odišla. Nie je tajomstvom, že medzi Shiffrinovej mamou Eileen a Magonim nepanuje príliš priateľská atmosféra.

"Začína to byť vojna medzi týmito pretekárkami. Zdá sa mi, že Petra je v tomto súboji silnejšia a berie to športovejšie. Mikaela akoby si to brala osobnejšie,“ naznačila bývalá slovenská reprezentantka Veronika Velez-Zuzulová.

Tragédia a pauza

O niekoľko dní boli všetky prieky zabudnuté. Vo februári 2020 zomrel Shiffrinovej otec Jeff. Podľa talianskeho denníka Gazzetta dello Sport 65-ročný anesteziológ z nemocnice vo Vaile spadol zo strechy domu v mestečku Edwards, kam sa s manželkou Eileen nedávno presťahovali.

Po nehode ho previezli na kliniku v metropolitnej oblasti Denveru, kde skonal. Posledné hodiny pri jeho lôžku s ním strávili Mikaela, syn Taylor a manželka Eileen.

„Naša hora, náš oceán, náš východ slnka, naše srdce, naša duša, naše všetko. Sme otrasení nečakaným odchodom môjho dobrosrdečného, milujúceho, starostlivého, trpezlivého a skvelého otca. Bude nám nesmierne chýbať,“ napísala Shiffrinová.

odkaz Foto: Pravda
Kalendár Petry Vlhovej v sezóne 2021/2022.

Sústrasť jej vyjadrili viacerí bývalí i súčasní lyžiari. Nechýbala medzi nimi ani Shiffrinovej rivalka Vlhová.

„Miki, je mi veľmi ľúto tvojej straty. Myslím na teba aj tvoju rodinu. Buď silná,“ napísala Slovenka na instagrame.

Škvrna v Jasnej

V marci sa do kolotoča vrátila, ale pandémia ukončila sezónu predčasne. Vlhová získala dva malé glóbusy (slalom a paralelné disciplíny) Shiffrinová ani jeden, čo sa jej naposledy stalo pred piatimi rokmi.

"Byť na kopci je pre mňa i mamu terapiou a spôsobom, ako sa otcovi priblížiť. Lyžovanie nám všetkým pomáha reštartovať sa a preniesť sa cez bolesť. Robíme to pre otca.

„Chceli sme, aby zaznel jeho hlas a smiech. Určite by ho to potešilo. Rovnako ako môj návrat do lyžiarskych brán. Idem medzi ne bez ambícií. Stačí, keď spravím zopár dobrých oblúkov,“ doplnila Shiffrinová.

V predošlej sezóne získala Vlhová veľký glóbus a výrazný krok k tomu urobila v marci. V Jasnej vyhrala obrovský slalom, čo však Američanka niesla veľmi ťažko.

vlha vlhová Čítajte viac Magoni najviac zranil Petru. Pini na ňu prenáša pokoj

Vlhová pri dojazde do cieľa druhého kola zlomila jednu z brán a na štarte bola už len Shiffrinová. Oprava bránky trvala istý čas, čo sa legende alpského lyžovania nepáčilo.

"Oprava bránky trvá niekoľko sekúnd, ale oni to robili aspoň päť minút… Bolo to šialené, na štarte som sa poriadne hnevala. Život nie je fér, ja to viem lepšie ako ostatní. Myslím si však, že to urobili naschvál a to sa mi vôbec nepáči.

Považujem to za neprofesionálne. Petra nepotrebuje k víťazstvu takéto veci. Dokáže to aj sama. Bolo to ako keby sa mi snažili dostať do hlavy. Celá táto situácia zobrala kredit z Petrinho víťazstva, povedala Shiffrinová.

Vlhovej brat Boris na to reagoval veľmi stroho…

„Všetci vedia prehrávať, len ona nie.“

Sezóna 2020/21 klope na dvere. Nanovo zamilovaná Shiffrinová a Vlhová s novým koučom akiste predvedú ďalšie súboje.

Rýchle, presné, výnimočné i ostré. V stávke je veľa – veľký i malé glóbusy a olympijské medaily.


Petra Vlhová a jej program v sezóne 2021/22

Dátum podujatia Miesto a disciplína Umiestnenie Vlhovej
23. októbra Sölden – obrovský slalom 3. miesto
13. novembra Lech Zürs – paralelný slalom neštartovala
20. novembra Levi – slalom 1. miesto
21. novembra Levi – slalom 1. miesto
27. novembra Killington – obrovský slalom zrušené
28. novembra Killington – slalom 2. miesto
3. decembra Lake Louise – zjazd neštartovala
4. decembra Lake Louise – zjazd neštartovala
5. decembra Lake Louise – super G neštartovala
11. decembra St. Moritz – super G neštartovala
12. decembra St. Moritz – super G neštartovala
18. decembra Val d´Isere – zjazd neštartovala
19. decembra Val d´Isere – super G neštartovala
21. decembra Courchevel – obrovský slalom 4. miesto
22. decembra Courchevel – obrovský slalom 5. miesto
28. decembra Lienz – obrovský slalom 2. miesto
29. decembra Lienz – slalom 1. miesto
4. januára Záhreb – slalom 1. miesto
8. januára Kranjska Gora – obrovský slalom 15. miesto
9. januára Kranjska Gora – slalom 1. miesto
11. januára Schladming – slalom 2. miesto
15. januára Zauchensee – zjazd 26. miesto
16. januára Zauchensee – super G 18. miesto
22. januára Cortina d'Ampezzo – zjazd neštartovala
23. januára Cortina d'Ampezzo – super G neštartovala
25. januára Kronplatz – obrovský slalom 2. miesto
29. januára Garmisch Partenkirchen – zjazd neštartovala
30. januára Garmisch Partenkirchen – super G neštartovala
7. februára ZOH v Pekingu – obrovský slalom 14. miesto
9. februára ZOH v Pekingu – slalom 1. miesto
11. februára ZOH v Pekingu – super G neštartovala
15. februára ZOH v Pekingu – zjazd neštartovala
17. februára ZOH v Pekingu – kombinácia neštartovala
19. februára ZOH v Pekingu – tímová súťaž neštartovala
26. februára Crans Montana – zjazd 29. miesto
27. februára Crans Montana – zjazd 16. miesto
5. marca Lenzerheide – super G 18. miesto
6. marca Lenzerheide – obrovský slalom nedokončila
11. marca Are – obrovský slalom 1. miesto
12. marca Are – slalom 4. miesto
16. marca Finále SP v Courcheveli – zjazd 16. miesto
17. marca Finále SP v Courcheveli – super G 17. miesto
18. marca Finále SP v Courcheveli – tímová súťaž neštartovala
19. marca Finále SP v Courcheveli – slalom 3. miesto
20. marca Finále SP v Courcheveli – obrovský slalom 3. miesto

Konečné poradie SP (po 37 z 37 súťaží): 1. Shiffrinová (USA) 1493 bodov, 2. VLHOVÁ (SR) 1309, 3. Brignoneová (Tal.) 1055, 4. Mowinckelová (Nór.) 880, 5. Gisinová 874 (Švaj.), 6. Goggiová (Tal.) 873.

Konečné poradie v slalome (9 z 9): 1. VLHOVÁ 770 b, 2. Shiffrinová 501, 3. Duerrová (Nem.) 437, 4. Liensbergerová (Rak.) 392, 5. Holdenerová (Švaj.) 357, 6. Buciková (Slo.) 277

Konečné poradie v obr. slalome (po 9 z 9 pretekov): 1. Worleyová (Fra.) 567 bodov, 2. Hectorová (Švé.) 540, 3. Shiffrinová (USA) 507, 4. VLHOVÁ (SR) 491, 5. Bassinová 356, 6. Brignoneová (obe Tal.) 316.

Konečné poradie v super-G (9 z 9): 1. Brignoneová 506 b., 2. E. Curtoniová 390, 3. Shiffrinová 380, …, 40. VLHOVÁ 26.

Konečné poradie v zjazde (9 z 9): 1. Goggiová 504, 2. Suterová (Švaj.) 407, 3. Ledecká (ČR) 339, 4. Siebenhoferová 331, 5. Puchnerová (obe Rak.) 296, 6. Mowinckelová 274, 7. Nuferová 257, 8. Delagová (Tal.) 246, 9. Johnsonová (USA) 240, 10. Scheyerová 237, … 37. VLHOVÁ 22

Poradie paralelných súťaží (1): 1. Slokarová 100, 2. Stjernesundová 80, 3. Lysdahlová 60, 4. Bassinová (Tal.) 50, 5. Hectorová 45, 6. Monsenová (Nór.) 40

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2021/2022