Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ste bohyne, povedala Shiffrinovej s Vlhovou. Šikanovaný klenot dáva nádej

Dvadsaťosem slalomov za sebou. Od začiatku roka 2017, až po koniec 2020. Nepretržite. Devätnásťkrát Mikaela Shiffrinová, deväť ráz Petra Vlhová.

19.10.2021 18:00
Rakúsko Lienz lyžovanie SP ženy slalom druhé kolo Foto: ,
Petra Vlhová (vľavo) prvá Mikaela Shiffrinová (uprostred) a tretia Michelle Gisinová.
debata

Známe športové klišé hlási, že každá séria sa raz musí skončiť. Tá americko-slovenská v slalomoch Svetového pohára alpských lyžiarok je nevídaná. A už aj po dátume spotreby.

Môže za to Michelle Gisinová. Najväčší drahokam bohatej švajčiarskej rodiny.

"Obe som celé roky obdivovala, no toto víťazstvo nám pomôže všetkým, pretože ukázalo, že sa s nimi dá bojovať. Už to nie je len o dvoch bohyniach a zvyšku štartového poľa, ktoré chce na ne stratiť čo najmenej.

Mikaele aj Petre musíme byť vďačné, pretože nás neustále tlačia vpred, aby sme sa zlepšovali,“ zložila kompliment svojim slalomovým súperkám.

Vlhovej rivalky

Ich príbehy sú rôzne, ale aktuálny cieľ rovnaký. Zosadiť Petru Vlhovú z trónu a prekaziť jej obhajobu veľkého krištáľového glóbusu.

Do sobotňajšieho začiatku sezóny Svetového pohára alpských lyžiarok vám predstavíme päticu najväčších súperiek slovenskej hviezdy.

Druhý z piatich dielov bude o Michelle Gisinovej – drahokame, ktorému sa posmievali.

Bola nešikovná

Pracovať na niečom dôležitom v čase, keď nie ste v pohode, je ako ísť v lete na sánkach. Viac škody ako úžitku. Svoje o tom vie aj Gisinová.

Hoci lyžiarsky vyrastala v elitnom lyžiarskom stredisku v rodnom Engelbergu, mala solídne ekonomické zázemie i veľkú podporu rodiny, od širokých úsmevov – v tejto disciplíne je spomedzi žien vo Svetovom pohári asi najmenej skúpa – mala poriadne ďaleko.

Sofia Goggiová Čítajte viac Olympiáda na vozíku, tísice prehier. Vlhovej dýcha na krk taliansky buldog

"Vždy som bola nešikovná. Nemala som veľké pohybové nadanie. Veľakrát ma preto šikanovali a posmievali sa mi. Nikto mi však nemohol vziať moju lásku k lyžovaniu.

Vstávala som skôr, pracovala tvrdšie a častejšie ako ostatní a nikdy sa nevzdala šance zlepšiť sa. Ešte aj dnes sa snažím zdokonaľovať oblúky a jazdy a stále to rovnako milujem," cituje Gisinovú stránka jedného zo sponzorov.

Od mala ju okolie porovnávalo so staršími súrodencami. Sestrou Dominique a bratom Marcom. Dominique vyhrala olympijský zjazd v Soči 2014, Marc zasa zjazd na legendárnom Streife. Zo začiatku Michelle poriadne zaostávala a hovorilo sa, že na úspechy súrodencov nikdy nenadviaže.

„Keď brat so sestrou išli na lyže a ja som nemohla, plakala som. Nikto z nás nelyžoval kvôli sláve. Skrátka tento šport milujeme. Bez nich by som nič nedosiahla, mám voči nim nesplatiteľný dlh. Už navždy budem u nás doma bábätkom,“ priznáva Gisinová.

Slalom jej života

Tvrdá práca vždy zdolá talent, píše sa v telocvični, ktorú Gisinová navštevuje. Ktovie, či jej spoločníci pri tréningovej drine tušia, že jej tento výrok padne ako uliaty.

Do roku 2014 sa o Gisinovej veľa nevedelo. Navyše presakovali informácie, že sa viac sústreďuje na milostný život s talianskym lyžiarom Lucom De Aliprandinim ako na stagnáciu sľubne rozbehnutej kariéry.

Favoritky na zisk veľkého glóbusu 2021/2022 Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Marta Bassinová v predošlej sezóne zničila...

„Všimla som si, že sa "Talianovi s dlhým menom“ páči viacero mojim fotiek na sociálnych sieťach," zaregistrovala Gisinová. „Sledoval som ju, ale ona ma vôbec nechcela,“ kontruje De Aliprandini.

Obaja si sadli a odvtedy idú ich kariéry nahor. De Aliprandini získal tento rok striebro na MS v Cortine, jeho o štyri roky mladšia láska odvtedy bronz a striebro v kombinácii na MS 2017, respektíve MS 2021.

O rok pôjde do Pekingu ako obhajkyňa zlatej medaily v disciplíne lyžiarskej všestrannosti.

„Predviedla som slalom môjho života a vďaka nemu som získala zlato. Som taká šťastná, že som našla moju jazdu. Roky som ju hľadala a prišla v najlepší moment,“ žiarila Gisinová v cieli alpskej kombinácie na ZOH 2018 v Pjongčangu.

Všetci môžu niečo dokázať

Množstvo z tých „životných slalomových jázd“ sme videli aj v predchádzajúcej sezóne. Málokto by pred jej začiatkom povedal, že 27-ročná Švajčiarka bude v najkratších oblúkoch tak excelovať.

Vďaka 491 slalomovým bodom si vytvorila osobné maximum – to zo sezóny 2019/20 prekonala takmer dvojnásobne (259). Obsadila štvrtú priečku v hodnotení disciplíny.

vlha vlhová Čítajte viac Magoni najviac zranil Petru. Pini na ňu prenáša pokoj

Dlho bola v boji aj o veľký glóbus, ktorý sa však neskôr zúžil na Vlhovú s Larou Gutovou-Behramiovou.

„Nikdy v živote by som nepovedala, že zažijem takúto sezónu. Je to fantastické. Získať toľko bodov, zažiť tak veľa radosti, je splnený sen. A aj veľká motivácia do budúcnosti,“ doplnila Gisinová.

Záleží jej na nej i na lyžovaní ako celku. Ako ambasádorka Protect Our Winters (Ochráňme naše zimy) sa snaží vzbudiť väčší záujem o klimatické zmeny, zväčšovanie ozónovej diery či miznutie ľadovcov.

„Cítim morálnu povinnosť, lebo kolos, ktorého som súčasťou, taktiež výrazne ovplyvňuje prírodu,“ pripomenula daň, ktorú platí Svetový pohár za svoju zábavu.

Vlhovej cesta za veľkým glóbusom v sezóne 2020/21 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Cesta Petry Vlhovej za veľkým glóbusom v...

Tento rok ju skolila mononukleóza a to nie je žiadna sranda. Gisinová nezvládla ani len ľahký tréning, prechádzka pre ňu znamenala drinu ako na Kandahare v Ga-Pa. Teraz však už má na tvári úsmev a odkazuje:

„Roky som bola na 15. až 20. mieste. Žiadna sláva. Postupne sa však z nešikovnej dievčiny stal niekto, kto môže vyhrávať. Čo to znamená? Že vy všetci máte šancu niečo dokázať.“

Ďalší diel (streda): Katharina Liensbergerová

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Michelle Gisinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2021/2022