Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vlhovej glóbus je záväzok. Chceme jej vytvoriť podmienky, aké si zaslúži

Pred piatimi rokmi vzdal spoločne s najznámejšími lyžiarskymi menami na Slovensku boj o revitalizáciu Slovenskej lyžiarskej asociácie (SLA).

29.04.2021 06:33
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová zdvíha nad hlavu vytúženú trofej.
debata (9)

Ladislav Smolen (50) spoločne s Timotejom Zuzulom, Igorom Vlhom a Tomášom Žampom vytvorili Zväz slovenského lyžovania (ZSL).

V decembri minulého roka to spôsobilo hromadný odchod lyžiarskej základne zo starých štruktúr do nových. V piatok môže na pôde Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) zažiť prvý krok k tomu, aby vstúpil ako slovenský zástupca do štruktúr Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS).

„Bol by som rád, keby nám hlasujúci dali šancu zrealizovať nutnú zmenu, aby sme sa na nemuseli hanbiť za lyžiarsky zväz,“ tvrdí čelný funkcionár ZSL.

Prečo sa odchod z asociácie zrealizoval v strede sezóny Svetového pohára?

Načasovanie bolo presne naplánované. Hoci sa zdá nie príliš šťastne, december bol ideálny. Keby sme to urobili mimo sezóny, verejnosť a ani SOŠV či ministerstvo by nevnímali lyžiarske problémy z prvej rady. Takto sme na ne poukázali v čase, kedy Petra Vlhová a bratia Adam a Andreas Žampovci pravidelne dosahovali výborné výsledky a verejnosť lyžovanie sleduje priam na dennej báze.

Ladislav Smolen Foto: Archíva Ladislava Smolena.
Ladislav Smolen Ladislav Smolen

Do olympiády zostáva necelý rok a situácia je stále napätá. Neobávate sa, že to môže negatívny dopad na výsledky Vlhovej a Žampovcov na olympiáde či vo Svetovom pohári?

Bojovali sme vyše 10 rokov v SLA a od roku 2016. Vtedy spoločne sme sa s Igorom Vlhom, Timotejom Zuzulom a Tomášom Žampom a rozhodli vytvoriť nové občianske združenie pre prípad, že sa situácia nezmení. Ski tím Vlha vystúpil zo SLA v decembri. Bol to uvážený krok, neprišiel zo dňa na deň. Vlha tím potreboval istotu, že túto situáciu zvládneme. Ostatní si uvedomili, že pokiaľ lyžiarka svetového formátu ide k nám, môžu sa na ZSL spoľahnúť aj oni.

Prezentujete, že chcete robiť veci inak, ako ich robil predošlý národný zväz. Čo to znamená?

Dieťa na prvom mieste, všetky peniaze do športu. Primárnym problémom lyžiarskeho hnutia a športu bola jeho nejednotnosť. Museli sme si priznať aj to, že sme spravili chybu.

Akú?

Že za situáciu môžeme do istej miery aj my. Ako alpský úsek sme nejavili toľko záujmu o veci verejné a podcenili situáciu aj napriek tomu, že sme boli najpočetnejší. Výsledkom rozdrobenosti i šikovnosti niektorých ľudí bolo, že v predošlej asociácii mal najsilnejší úsek najmenšie slovo. Pokiaľ by sme neboli jednotní medzi sebou, ťažko by sme presvedčili ostatné úseky. Nič by sa nám nepodarilo ani keby sme ZSL postavili na zlatých nôžkach.

Alebo na veľkom krištáľovom glóbuse…

Áno. Petrin úspech nám môže pomôcť, ale my musíme byť schopní vytvoriť funkčný zväz. Na piatkovom Valnom zhromaždení SOŠV sa bude hlasovať o tom, či SOŠV podporí ZSL na afiliáciu do FIS. Bol by som rád, keby nám plénum SOŠV dalo šancu zrealizovať nutnú zmenu, aby sme sa na Slovensku i vo svete nemuseli hanbiť za lyžiarsky zväz.

Vlhovej cesta za veľkým glóbusom v sezóne 2020/21 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Cesta Petry Vlhovej za veľkým glóbusom v...

Slovensko má najlepšiu lyžiarku na svete. Je to pre vás stres či skôr úľava?

Záväzok a veľká výzva.

Aký to má dopad na rozdrobenú lyžiarsku obec?

Ľudia viac veria v lepšie časy. Nič viac v lyžovaní nedosiahnete. Získať veľký glóbus v podmienkach, ktoré vytvorila nefunkčná asociácia, je priam neuveriteľná vec.

Ako chcete ich znalosti využiť?

Trebárs tak, že budú nielen vzormi, ale aj aktívnymi účastníkmi pri tvorbe nášho plánu. Robia nám svetovú reklamu, chceme im vytvoriť čo najlepšie možné podmienky.

Napríklad?

Vlhová počas uplynulej sezóny riešila nevyplatené peniaze. To je nonsens, niečo také sa nesmie opakovať. Nielen to len o peniazoch. Chceme sa o Vlhovú, Žampovcoch, Jančovú, Kapiaša a ďalších starať a komunikovať s nimi na úrovni, ktorú si reprezentanti Slovenska zaslúžia. Dopredu im schválime rozpočet, aby s ním mohli pracovať. Prvýkrát v histórii mali slovenský pretekári na svetových šampionátoch rovnaké kombinézy. Ani takáto banalita nebola samozrejmosťou.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Zdá sa, že na Slovensku je viacero expertov, ktorí však nepôsobia na Slovensku, ale odovzdávajú svoje skúsenosti v zahraničí. Chcete to zmeniť?

Takýchto osobností, ktoré dokázali zo slovenských podmienok vyrásť až do svetovej špičky je viac. Nemôžeme si dovoliť hazardovať s tým, že Vlhovov, Žampovcov, Timoteja a Veroniku Zuzulových, Martina Bajčičáka či Ivana Iľanovského odignorujeme. Komunikujeme s nimi i s ďalšími. Majú však svoju prácu, ale u nás sú dvere otvorené. Verím, že nám pomôžu.

Je budúcnosť slovenského lyžovania jasnejšia ako jeho minulosť?

Som optimista, ale realita je taká, že v takýchto podmienkach strácajúcich sa peňazí, rozbrojov a animozity sa nedá posunúť dopredu. Aj napriek tomu sa podarilo dosiahnuť obrovské úspechy, napríklad dvaja pretekári na finále Svetového pohára. Ostatné krajiny krútia nad tým hlavou a nechápu to. Pokiaľ nastavíme jasné pravidlá a budeme ťahať za jeden povraz, čo nastane? Podľa mňa nás čaká krásna budúcnosť.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Ladislav Smolen #Igor Vlha #Zväz slovenského lyžovania