Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovej lyže? Pre profíka skvelé, amatérovi môžu ublížiť

Návrat pod Chopok bol krásny. Asistent trénera i servisman alpskej lyžiarky Petry Vlhovej Matteo Baldissarutti (40) však s úsmevom hovorí, že na spomienky nie je čas.

01.04.2021 06:03
debata (11)
Matteo Baldissarutti s Petrou Vlhovou. Foto: Archív Mattea Baldissaruttiho
Matteo Baldissarutti, Petra Vlhová Matteo Baldissarutti s Petrou Vlhovou.

Víťazka veľkého krištáľového glóbusu v Jasnej so svojím tímom päť dní testovala nový materiál. „Nie je ľahké hľadať detaily, ide o dlhodobú mravčiu prácu,“ vysvetľuje taliansky expert.

Po necelom mesiaci ste sa vrátili do Jasnej. Urobili ste tam rozhodujúci krok za veľkým glóbusom?

Stoosemdesiat bodov, ktoré sme tam získali, nám veľmi pomohli. Neprišli sme však spomínať na starú sezónu, ale chystať sa na novú. Také je lyžovanie.

Zrejme nie je ľahké nastaviť unavené telo i hlavu na ďalšiu drinu…

Veru nie, každý lyžiar si za to zaslúži pochvalu. Chceli sme využiť podmienky v Jasnej na testovanie nového materiálu na slalom a obrovský slalom. Absolvovali sme päť dní.

Čo ste stihli vyskúšať?

Jeden pár nových lyží na slalom, dvoje na obrák a taktiež dvoje topánok.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Vlhova (@petravlhova13)

Ako také testovanie prebieha?

Dá sa povedať, že je to klasický tréning s drobnými zmenami. My, tréneri, ideme na svah ráno hodinu pred štartom testovania. Chystáme bránky aj kopec. Po tréningu Petra niekedy zostala s nami a analyzovala video, inokedy šla domov alebo si dala ľahký kondičný tréning.

Čo je najdôležitejšou úlohou počas testovania?

Snažíme sa pochopiť, či nám nové – a úplne iné – lyže môžu pomôcť. Treba si uvedomiť, že technológie sú z roka na rok dokonalejšie a rozdiely menšie. Trvá, kým sa vám to podarí.

Navyše, nie je ľahké hľadať detaily. Je to dlhodobá mravčia práca. Pokiaľ máte pretekárku ako je Petra, ktorá patrí k najlepším, je náročné stlačiť jej čas o niekoľko stotín či desatín sekundy vďaka novým lyžiam či nastaveniu starších. Detaily a komunikácia všetkých strán – Petrinej, našej i od sponzora – rozhodujú.

Vlhovej cesta za veľkým glóbusom v sezóne 2020/21 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Cesta Petry Vlhovej za veľkým glóbusom v...

Predpokladám, že vám v tom pomáhajú stopky i kamera…

Samozrejme. Petru natáčame v slow motion. Vďaka spomaleným záberom lepšie vidíme, ako fungujú nové topánky a správajú sa lyže na podložke. Je jasné, že za päť dní si to úplne nesadne.

Testovať budeme celé leto a vymieňať si informácie s Rossignolom, ktorý Petre dodáva materiál. Poprosíme ich, aby urobili prípadné modifikácie. Petra nám dáva spätnú väzbu a hľadáme ideálne riešenie.

Čo sa týka času, poviem to takto: Petra sa môže na lyžiach a v nových topánkach cítiť vynikajúco, ale pokiaľ oblúky nebudú správne zrealizované a budeme o pol sekundu pomalší, nikam to nepovedie.

Vo formule 1 by stajne s rok starým monopostom strácali. Platí táto rovnica aj v lyžovaní?

V slalome nemáme staré lyže, v zjazde sa však také nájdu. Lyžovanie je viac o pocite. Darmo presvedčíte pretekárku, že sú lepšie a rýchlejšie, pokiaľ jej niečo prekáža.

Testujete aj inú značku lyží ako Rossignol?

Nie, Petra má ešte zmluvu na nasledujúcu sezónu. Rossignol patrí v slalome a obrovskom slalome k najlepším na svete. Na ľadových podložkách je zasa lepší Atomic. V rýchlostných disciplínach sú Atomic a Head o krok vpredu pred Rossignolom. Pri pohľade na výsledky v tomto ročníku sa zdá, že Head išiel ako šialený. Nie je ľahké s nimi držať krok.

Niečo na tom bude, keď tvárou značky Head je Lara Gutová-Behramiová, Mikaelu Shiffrinovú zasa obúva Atomic…

Je to súboj pretekárok i značiek.

Je pre Vlhovú po zisku veľkého glóbusu jednoduchšie vyjednať si viac materiálu?

Petra nemá žiadne obmedzenia, to však platilo už pred týmto ročníkom. Vlhová je pre Rossignol absolútna priorita. Sme najlepší tím – čo si zapýtame, to dostaneme. V podobnej pozícii je asi len Talianka Federica Brignoneová.

Petra je vyššia i ťažšia ako jej konkurentky. Znamená to, že potrebuje viac „vychytávok“ na svojich lyžiach?

Už teraz kvôli jej telesnej konštrukcii používame na lepšie rozloženie váhy inú dĺžku lyží. Robia to aj Brignoneová či Michelle Gisinová.

Pokiaľ by ste Vlhovej ráno vymenili lyže a nepovedali by ste jej o tom, prišla by na to?

Určite, na sto percent. Možno pred dvoma rokmi nemala v sebe taký cit, ale dnes by mi to už neprešlo bez toho, aby na to prišla (úsmev). V tomto sa veľmi zlepšila a sprofesionali­zovala. Je veľmi citlivá na lyže a najmä na topánky. Povie nám o nich veľa vecí, čo je plus.

Testovanie prebieha dlhodobo. Má Vlhová konečné slovo alebo prechod na nový materiál musí schváliť celý tím?

Pozrieme si časy, rozanalyzujeme videá, Petra nám dá spätnú väzbu, debatujeme s Rossignolom a všetko si vyhodnotíme. Konečné slovo má vždy Petra.

Môže si bežný človek na Petriných lyžiach ublížiť?

Určite. Medzi hobby lyžami, lyžami na úrovni pretekov FIS a takými, na ktorých sa jazdia preteky Svetového pohára, sú obrovské rozdiely. S Gigim (Pierlugim Parravicinim, Vlhovej servismanom, pozn.) sme si vyskúšali Petrine lyže.

Video

Pre dobrého lyžiara či pretekára sú výborné a veľmi pevné na náročných podmienkach. Avšak pokiaľ ste len začiatočník, môžu byť pre vás nebezpečné. Nebudete ich vedieť správne ovládať, nezatočíte a môžete si ublížiť.

Vlhová vynechala v predošlej sezóne jediné preteky. Koľko párov lyží ste potrebovali?

Neviem to úplne presne, všetky sme v ski roome mali pokope len raz. Napočítal som 75 párov.

Viete to rozmeniť na drobné?

Najviac lyží využijeme na slalom, v tejto sezóne ich bolo asi dvadsať párov. V obrovskom slalome je to podobné. V zjazde a super G máme aj staršie lyže. Nechávame si ich, pokiaľ sú stále dostatočne rýchle.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Matteo Baldissarutti