Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Magoni ju nešetril. Gutová mala spraviť to, čo Vlhová

Málokedy zo seba vypustí tie pravé emócie. Pôsobí skôr zdržanlivejšie, šetrí slovami. Najmä tými pochvalnými na adresu svojej zverenky Petry Vlhovej.

23.03.2021 06:07
Livio Magoni Foto: ,
Tréner Petry Vlhovej Livio Magoni.
debata (3)

Livio Magoni bol však v Lenzerheide iný, ako býva zvykom. Päťdesiatsedem­ročného Taliana však na finále Svetového pohára alpských lyžiarok prevalcovali emócie.

Hoci slovenskej hviezde nevyšiel sobotňajší slalom (skončila šiesta) ani nedeľňajší obrovský slalom (jedenásta) svoj odvážny predsezónny cieľ splnila.

So ziskom 1416 ovládla celkové hodnotenie elitného seriálu pred švajčiarskym duom Lara Gutová-Behramiová a Michelle Gisinová.

"Bol som s výkonmi sklamaný, ale keď som zbadal ako veľký glóbus vybrali z kufríka, zabudol som na to.

Povedal som si, že je náš a celé to stálo za to. Hoci treba uznať, že v ostatných pretekoch Petra už nešla tak, ako by som si predstavoval," povedal Magoni pre neveitalia.it.

Petra Vlhová s vytúženým veľkým glóbusom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová bozkáva veľký glóbus na pódiu v...

Finále Svetového pohára v Lenzerheide poznačilo viacero sporných momentov. Úzko súviseli s nepriaznivým počasím, nedostatočnou prípravou organizátorov, malému počtu ľudí na úpravu svahu a pravidlu Medzinárodnej lyžiarskej asociácie (FIS).

Kvôli nemu – zakazuje nahrádzať a meniť poradie pretekov finále SP – i vrtochom počasia sa vo švajčiarskom stredisku odjazdili len technické disciplíny.

Veľmi svojsky poňala protest voči tomuto pravidlu i nepripravenosti svojich krajanov Gutová-Behramiová. V obrovskom slalome po tretej bránke úmyselne zišla z trate.

„Spomínam si, keď sa toto pravidlo zaviedlo. Bolo nevyhnutné. Hrozilo, že sa by sa preteky išli tak, ako to niekomu vyhovuje. Tento rok sme mali smolu na počasie,“ vyjadril sa Magoni na margo spomínaného pravidla FIS.

Vlhovej cesta za veľkým glóbusom v sezóne 2020/21 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Cesta Petry Vlhovej za veľkým glóbusom v...

Kde vidí hlavný dôvod úspechu v boji o najcennejšiu lyžiarsku trofej?

"Vedeli sme, že Gutovú-Behramiovú môžeme zdolať iba vďaka výraznému zlepšeniu v rýchlostných disciplínach. Túto zmenu sme zvládli za dve sezóny.

Aj Lara mohla spraviť podobný krok ako my a jazdiť slalomy ako iné všestranné lyžiarky. Neboli sme celý čas vo výhode.

Od 12. januára vo Flachau do 6. marca v Jasnej sa nešiel slalom takmer dva mesiace," poukázal Magoni.

Pred piatimi rokmi si s Vlhovcami sľúbili, že Petru dostanú na vrchol. O čosi neskôr prišla ďalšia obrovská výzva.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Po prvom veľkom glóbuse pre Slovensko chce Magoni aj premiérový cenný olympijský kov zo zjazdového lyžovania. K tomu upravia aj plán sezóny.

"Super G bude Petra jazdiť aj naďalej, k zjazdom sa vrátime až pred začiatkom olympiády. V Pekingu máme jasný cieľ – akýkoľvek cenný kov, Slovensko ho ešte nemá.

Svetový pohár zostáva prioritou, Petra to už chápe. Keď sme sa spoločne pozerali v hoteli na veľký glóbus, došlo nám to všetkým…" uzavrel Magoni, ktorý by mal pri Vlhovej pokračovať a naplniť zmluvu do konca sezóny 2022.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Livio Magoni #Lara Gutová-Behramiová