Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Drina, odvaha, obeta. Vlhová má v sebe inštinkt dravca

Neuveriteľne silná. Mentálne odolná. Schopná zvíťaziť vtedy, keď to najviac potrebuje. Bez pochýb najlepšia.

22.03.2021 21:00
Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata

Tieto i ďalšie slová chvály prichádzali na adresu Petry Vlhovú z rôznych kútov zemegule.

Svet sledoval, ako od novembra do marca s jedinou – dvojtýždňovou – prestávkou viedla v celkovom hodnotení Svetového pohára.

Také niečo nie je v alpskom lyžovaní nezvyčajné. Lenže v takom vyrovnanom ročníku, aký sa cez víkend skončil v Lenzerheide, je raritou.

Petra Vlhová s vytúženým veľkým glóbusom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová bozkáva veľký glóbus na pódiu v...

Po dvadsiatich rokoch sa stalo, že každý z piatich krištáľových glóbusov má inú majiteľku. Ten najväčší v chýrnom švajčiarskom stredisku zdvihla nad hlavu práve Vlhová.

„Potrvá, kým mi to dôjde. Nebolo jednoduché jazdiť všetky disciplíny. Bola to veľmi náročná i krásna sezóna. Bez toho, aby moja rodina obetovala všetko, by som veľký glóbus nezískala. Som jej veľmi vďačná, tešíme sa z tohto triumfu,“ povedala Vlhová pre RTVS.

Superlatívy k nej prúdia nielen zo zahraničia, ale aj z rodnej krajiny – od športových kolegov…

Motivácia pre futbalistov?

V zamrznutej Minnesote sa v súbojoch proti tamojšej hviezde Mikaele Shiffrinovej nenájde veľa priaznivcov najlepšej lyžiarky súčasnosti. Futbalista tamojšieho United Ján Greguš je však výnimkou potvrdzujúcou pravidlo.

„Je pravda, že som kvôli časovému posunu nemal možnosť sledovať jej sezónu detailne. Jej triumf je však obrovským úspechom,“ vraví.

Tridsaťročný rodák z Nitry je momentálne na reprezentačnom zraze v Senci. Pripravuje sa na zajtrajší súboj kvalifikácie majstrovstiev sveta 2022 v Katare.

Greguš a spol. nastúpia na Cypre (od 20.45). Vlhovej historický míľnik môže byť pre národné mužstvo motiváciou.

„Celé Slovensko by na Petru malo byť hrdé,“ dopĺňa Greguš.

Vodákov neprekvapila

S dvadsaťpäťročnou zverenkou Livia Magoniho sa osobne ešte nestretol. To však neplatí o dvojici vodných slalomárov Alexander Slafkovský a Michal Martikán. Obaja majú s Vlhovou spoločných hneď niekoľko vecí.

Napríklad trvalé bydlisko – Liptovský Mikuláš. Všetci traja sú zamestnancami banskobystrickej Dukly, a tak sa dobre poznajú. Každý z nich zažil víťazstvo na domácej trati.

A aby toho nebolo málo, trio sa venuje lyžovaniu i kajaku. Ten zaradila šesťnásobná medailistka z majstrovstiev sveta do prípravy pred dvoma rokmi.

Alexander Slafkovský. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Alexander Slafkovský Alexander Slafkovský.

„Na lyžiach by sme si zahrali vyrovnanejšiu partiu, ako na divokej vode,“ smeje sa Slafkovský.

„Petra je veľmi cieľavedomá a pohybovo nadaná. Jedno je isté – Peťa strávila nepomerne menej času v kajaku ako ja na lyžiach,“ dopĺňa Martikán.

Dlhoroční slovenskí reprezentanti si najviac užili Vlhovej domáci triumf v Jasnej. Obdivujú, že sa s tímom nezľakli neľahkej úlohy a splnili ju hneď na prvý pokus.

„Je to historický úspech. Verím, že pridá aj ďalšie. Bolo to odvážne rozhodnutie, ale neprekvapilo ma. Tvrdý tréning jej priniesol vysnívané ciele,“ chváli Martikán.

„Dali si pred štartom sezóny obrovskú výzvu štartovať vo všetkých pretekoch. Veril som jej a zvládla to. Klobúk dole. Je húževnatá, cieľavedomá a s chuťou víťaziť. To v sebe majú len tí najlepší,“ pridáva sa Slafkovský.

Neuveriteľná nálož

Na Dukle sa s víťazkou dvadsiatich pretekov Svetového pohára niekoľkokrát stretol Matej Tóth. Prvýkrát to bolo na rehabilitácii. Vlhovej vystúpenia sú u neho doma jednou z priorít, asi 90 percent z nich videl v priamom prenose.

Petra Vlhová. Foto: SITA/AP, Marco Trovati
Petra Vlhová Petra Vlhová.

"Peťa už v mladom veku dosiahla obrovské úspechy. Ona sama aj ľudia okolo nej sú ambiciózni. Preto ma neprekvapilo, že sa rozhodli v tejto sezóne útočiť na celkové poradie.

Je to však neuveriteľná nálož a záťaž pre telo aj hlavu. O to viac si to treba vážiť," reaguje na zisk veľkého glóbusu.

Vlhovú zdobí niekoľko víťazných vlastností. Nájde olympijský či svetový šampión v chôdzi na 50 kilometrov nejakú, ktorá by sa mu hodila?

"Má v sebe pretekársky inštinkt. Vždy ide bez rešpektu a jedine za prvým miestom. Bez tvrdej driny by však inštinkt nestačil.

Najviac ju zdobí schopnosť obetovať športu a úspechu všetko. Drina nie je cudzia ani mne, ale niekedy mi chýba práve ten dravec, ktorého má v sebe," uzatvára Tóth.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #alpské lyžovanie