Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampiónka made in Italy. Ak je treba, Vlhová riadi aj mikrobus

Alexis Pinturault a Petra Vlhová. Kráľ a kráľovná. Dvaja šampióni, ktorým patrí končiaca sa lyžiarska sezóna.

21.03.2021 10:21
obrovský slalom ženy Vlhová magoni Foto: ,
Úspešný tandem - Livio Magoni a Petra Vlhová.
debata (1)

„Triumf Francúza je nespochybniteľný. Tak, ako aj Slovenky. Jej úspech je však o čosi špeciálnejší. Ak je Peter Sagan na Slovensku hrdinom všetkých mužov, Petra Vlhová je hrdinkou pre každú ženu,“ píše taliansky denník Corriere della Sera.

Ten prišiel s titulkom, v ktorom Liptáčku označil (s dávkou zveličenia) – šampiónka made in Italy. Dôvod je zrejmý – Livio Magoni.

Taliansky expert je tým mužom, ktorý sa najvýraznejšie podpísal pod úspech, aký slovenské lyžovanie doteraz nezažilo. A o akom sa pod Tatrami nikomu dosiaľ ani len nesnívalo.

Maratón, nie šprint

K Vlhovcom prišiel pred piatimi rokmi. V čase, keď sa Petra rozišla s dovtedajším koučom Ivanom Iľanovským.

Do skúsených rúk dostal mladé dievča. Ambiciózne, talentované, odhodlané pracovať na 100 percent. No bez výraznejších skúseností. Predsa len, Vlhová v tom čase ešte len zbierala prvé veľké úspechy.

„Magoni začal tesať do drsného kameňa. Pomaly ho upravoval, leštil. Vďaka metódam, ktoré nie každému voňajú, stvoril šampiónku,“ píše Corriere della Sera.

Pod Magoniho vedením sa zo špecialistky na technické disciplíny stala najvšestrannejšia lyžiarka súčasnosti. Talian presvedčil Slovenku a celý jej tím, že len ak do svojho repertoára zaradia aj rýchlostné disciplíny, môžu sen o veľkom glóbuse jedného dňa premeniť na realitu.

„Bez tejto premeny by to bolo nemožné,“ vravel neskôr Magoni.

Chlapík, ktorý vedel, aká náročná cesta vedie k veľkému glóbusu – pomohol k nemu Tine Mazeovej – sa pred aktuálnou sezónou netajil tým, že práve teraz nastal správny čas pre jeho zverenku.

„Petre som vysvetlil, že rozhodujúca bude letná príprava. Už počas nej som ju začal chystať na to, že pred sebou máme maratón, nie sériu šprintov. Preto sme najväčší kus práce museli odviesť v lete, v zime by už na nič podobné nebol čas,“ vysvetľuje Magoni.

Vlhovej cesta za veľkým glóbusom v sezóne 2020/21 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Cesta Petry Vlhovej za veľkým glóbusom v...

Aj vďaka tomu mala Vlhová skvelý štart. Zaznamenala tri víťazstvá, jedno tretie miesto a od začiatku sa pevne usadila na prvej priečke celkového hodnotenia Svetového pohára.

Všetci robia všetko

Hoci ju z nej na zopár týždňov zosadila Lara Gutová-Behramiová, tlaku Švajčiarky napokon Vlhová odolala.

Uspel podstatne menší tím, v ktorom nikdy nebolo viac ako šesť či sedem ľudí. A v ktorom sú všetci pripravení robiť všetko, píšu Taliani.

„Ak je to potrebné, sadne si za volant mikrobusu aj Petra,“ tvrdí Magoni.

Hoci k rovnakému úspechu priviedol pred rokmi Mazeovú, tím Vlhovcov sa podstatne viac ponáša na družinu okolo inej legendy – Chorvátky Janice Kosteličovej. Nielen organizačnou štruktúrou, ale aj stotožnením sa národa so svojou hrdinkou.

„To, čo dosiahli Vlhovci, je malý zázrak. Aj keď momentálne sa už môžu spoľahnúť na lepšie sponzorské zázemie, pracujú s väčším rozpočtom,“ porovnáva Corriere della Sera.

Tiež sa zamýšľa nad dôležitým faktom: ako Vlhová obstojí v podstatne náročnejšom boji – keď bude v pozícii obhajkyne titulu.

A otázna je ešte jedna vec: bude pri tom Magoni?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Livio Magoni #veľký krištáľový glóbus #alpské lyžovnie