Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hlúpy pád, slzy beznádeje i šťastia. Šampiónka by to pri televízii nezvládla

Dlhý zoznam zranení a návratov, pádov i vzostupov. Aj takto opisujú talianske médiá kariéru lyžiarskej hviezdy Sofie Goggiovej.

18.03.2021 10:31
Sofia Goggiová Foto: ,
Sofia Goggiová s malým glóbusom za zjazd.
debata (2)

Po zlomenine v pravom klene, ktorú utrpela koncom januára v Garmisch-Partnekirchene a prišla o domáce majstrovstvá sveta v Cortine d' Ampezzo, sa jedna zo súperiek Petry Vlhovej nečakane rýchlo zotavila a rozhodla sa štartovať vo finále Svetového pohára v Lenzerheide.

Bolo jasné, že po tom, ako vo švajčiarskom stredisku zrušili stredajší zjazd, malý krištáľový glóbus v tejto disciplíne jej už nik nevezme.

„Trofej som nevyhrala z gauča. Tvrdo som pracovala na tom, aby som tu bola. Zažila som veľa ťažkých chvíľ,“ zdôverila sa pre denník La Repubblica.

Dvadsaťosemročná zjazdárka netajila, že si nedokázala predstaviť, ako malý glóbus dvíha do vzduchu jej súperka. Talianka vyhrala štyri zo svojich piatich štartov v sezóne, raz skončila druhá.

Sofia Goggiová s tímom oslavuje zisk malého... Foto: SITA/AP, Gabriele Facciotti
Sofia Goggiová Sofia Goggiová s tímom oslavuje zisk malého glóbusu.

Prišiel však nešťastný Garmisch.

Goggiová nespadla pri ostrom zjazde, v ktorom lyžiarky prekonávajú rýchlosť 100 km/h, ale pri presune dolu svahom zo štartového priestoru po zrušení superobrovského slalomu.

Incident bol zahalený tajomstvom. Žurnalisti z Apeninského polostrova siahli aj po prívlastku hlúpy.

„Možno doplatila na chvíľkovú nepozornosť, pravdepodobne bola unavená, niesla ťažký batoh a taktiež tam bola kopa mokrého snehu,“ povedal pre denník Corriere della Sera po návrate zranenej dcéry do rodného Bergama Ezio Goggia.

Veril, že Sofia sa čoskoro vráti na súťažné svahy. A to sa aj stalo. Aj keď viacerí experti označili jej štart v aktuálnom ročníku za nemožný. Silu dodával Goggiovej aj jej štvornohý miláčik Belle:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Sofia Goggia (@iamsofiagoggia)

Po príspevkoch na sociálnych sieťach, v ktorých písala o hodinách plaču, pridala v nedeľu fotografiu s úsmevom na tvári. „O 40 dní neskôr,“ nadchýnala sa pred presunom do Lenzerheide poukazujúc na dĺžku zotavenia.

Bojovného ducha v nej vraj podnietili aj výsledky švajčiarskych prenasledovateliek Lary Gutovej-Behramiovej a Corinne Suterovej v jej domácom stredisku Val di Fassa.

„Buďte tam, kde máte byť. Alebo si chcete sadnúť k televízii a dúfať?“ položila rečnícku otázku na sociálnej sieti v utorok. „Mám šancu prinútiť súperky, aby sa trochu triasli,“ netajila Goggiová.

Napokon k priamemu súboju nedošlo. Kvôli hmle, veľkej snehovej nádielke a vetru museli organizátori stredajší zjazd zrušiť.

Goggiová zopakovala zisk malého glóbusu z roku 2018. "Do poslednej chvíle som vtedy zvádzala boj s kráľovnou Lindsey Vonnovou.

Posledné preteky vyhrala, ja som skončila druhá a rozhodli tri body," zaspomínala si Goggiová na svoju prvú trofej vo Svetovom pohári v stredu večer na instagrame.

Tentoraz triumfovala so 70-bodovým náskokom. Ako pripomenula, vo svojich tohtoročných vystúpeniach v zjazde získala v priemere 96 bodov na jedny preteky.

„Mrzí ma, že som dnes nepretekala, bol by to vzrušujúci záver. Zároveň si však myslím, že malý glóbus si nik v tejto sezóne nezaslúžil viac ako ja,“ nepochybuje.

"Konzistentnosť, spoľahlivosť, húževnatosť, vytrvalosť a túžba zvíťaziť. To sú slová, ktorými sa dá opísať zisk tohto skvostného glóbusu.

Keď prídem domov, položím ho vedľa toho z roku 2018. Keď sa ráno zobudím, bude ich pekné vidieť spolu. Viem, že sa budem usmievať," uzavrela.

Medzi gratulantmi v komentároch vyčnieva jej niekdajšia súperka Vonnová: „Bravó! Úplne zaslúžené, kamarátka!“

Zjazdy Sofie Goggiovej v sezóne:
18. 12. Val d’Isère 2. miesto
19. 12. Val d’Isère 1. miesto
9. 1. St. Anton 1. miesto
22. 1. Crans-Montana 1. miesto
23. 1. Crans-Montana 1. miesto

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Sofia Goggiová