Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žiadny kamikadze. Vlhovej rivalka prekonáva Slovenku v...

Kto neriskuje, nevyhrá. V lyžovaní to platí. No nie vždy. Dobrým príkladom tohto tvrdenia je Lara Gutová - Behramiová, jediná súperka Petry Vlhovej v boji o veľký krištáľový glóbus.

17.03.2021 06:22
Petra Vlhová, Lara Gutová-Behramiová Foto: ,
Petra Vlhová (vľavo) a Lara Gutová-Behramiová.
debata (4)

Švajčiarka sa pýši ohromnou stabilitou výkonov. Denník Blick vypočítal, že druhá žena celkového hodnotenia Svetového pohára dokončila už šesťdesiat pretekov v rade.

„Nie je z nej žiadny kamikadze. Neriskuje hlavu a krk. Je to hádam zlé? Kdeže! Je to tajomstvo jej úspechu,“ píšu Švajčiari.

Podľa nich sa aj Gutová-Behramiová neustále pohybuje na hranici svojich možností – ako všetky jej súperky. No s jedným dôležitým rozdielom – vôbec nepadá.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Naposledy nedorazila do cieľa niektorých z pretekov takmer presne pred tromi rokmi – 15. marca 2018. Vtedy nedokončila super G v Aare.

„Lara si v lete toho roku vzala za manžela Valona Behramiho. Ten teda svoju lásku nikdy nevidel spadnúť,“ dodávajú švajčiarski novinári trochu odľahčene.

Ako je však možné, že Lara je taká bezchybná?

Odpoveď sa pokúsil dať bývalý švajčiarsky lyžiar Didier Plaschy.

„Lara sa za tie roky naučila, akú mieru rizika môže podstúpiť,“ vraví a prirovnáva svoju krajanku k legendárnemu Švédovi Ingemarovi Stenmarkovi, majiteľovi troch veľkých a šestnástich malých glóbusov.

„Skĺznuť po vnútornej lyži? Stratiť rovnováhu? Vynechať bránku? Nie, také niečo sa Lare skrátka nestáva. Aj preto je stále v hre o veľký krištáľový glóbus. Na Slovenku Petru Vlhovú stráca 96 bodov,“ pokračujú ďalej v analýze švajčiarski novinári.

Gutová-Behramiová sa vraj naučila nepadať aj vďaka nešťastnej udalosti. V roku 2017 si privodila natrhnutie krížneho väzu. A ten pocit už zažiť nechce.

„Vie, aká je po takom zranení ťažká cesta späť,“ tvrdí rakúsky tréner Karl Frehsner.

Gutová-Behramiová žne vďaka svojej presnosti, primeranej dávke rizika úspechy aj v tejto sezóne. Z majstrovstiev sveta si odniesla dve zlaté medaily, vyhrala šesť pretekov vo Svetovom pohári a je stále v hre o celkové prvenstvo.

Navrch má však Petra Vlhová. Aj napriek tomu, že slovenská hviezda z posledných šesťdesiatich pretekov nedokončila sedem.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #alpské lyžovanie #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Lara Gutová-Behramiová