Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vôbec ma to neprekvapilo. Mikaela sa ukázala v pravom svetle - taká, aká je

Po vynikajúcich výsledkoch, vo výbornej pohode a späť na koni. Ski tím Vlha sa v stredu presunul do dejiska ďalších pretekov Svetového pohára alpských lyžiarok v skvelej nálade i fazóne.

12.03.2021 06:00
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová na pódiu v Jasnej.
debata (44)

Po zisku 180 bodov na domácej pôde v Jasnej sa Petra Vlhová predstaví na ďalšom obľúbenom kopci. V Aare ju dnes (prvé kolo 13.30, druhé 16.30, prenos vysiela RTVS) a zajtra (10.30 a 13.45) čakajú dva slalomy.

„V Aare chceme získať maximum bodov, ale konkurencia je veľmi silná. Na finále Svetového pohára do Lenzerheide potrebuje ísť Petra ako líderka,“ vraví brat a manažér slovenskej hviezdy Boris Vlha (29).

Sezóna plynie rýchlo, nie je čas sa obzerať. Predsa len – čo pre vás znamená úspech v Jasnej?

Nemyslím si, že ešte presne vieme, čo sa nám podarilo. Postupne si to uvedomujeme. Vyhrať doma pod takým tlakom je veľká vec. Peťa sa v obráku trápila, bol to tvrdý boj.

Ako vyzeral?

Človek sa môže buď opustiť alebo začať pracovať ešte tvrdšie. Nie je to jednoduché, keď vám to nejde. Stále dookola tréningy a robota. Vymenili sme lyže a zrazu sme videli starú Petru.

A bolo z toho prvé miesto v obrovskom slalome po viac ako roku…

Toto sme nečakali. Vyhrať po tom všetkom a doma? Bolo to fantastické. Emócie boli veľmi silné.

Najväčšie v doterajšej kariére?

Neviem. Peťa vyhrala po dlhšej dobe, naposledy na začiatku roka v Záhrebe. Určite je to jeden z najväčších triumfov. Škoda len, že pri tom nemohli byť diváci. Som presvedčený, že by Jasná padla (smiech).

Kto prišiel s nápadom vrátiť sa k starým lyžiam?

Tréner Livio Magoni mal so servisákom Pierluigim Parravicinim rozhovor. Staršie lyže sa jednoduchšie ovládajú. Peťa má na nich lepší pocit. Postupne to gradovalo a rozhodli sme sa, že pôjdeme v Jasnej na týchto lyžiach.

Tvrdíte, že vás triumf prekvapil. V kútiku duše ste však verili, že by po dlhšej dobe mohol prísť pozitívny výsledok, nie?

Samozrejme, človek stále verí. Lenže prvé miesto bol šok. Hovorili sme si, že keby sa Peťa dostala do najlepšej päťky, bolo by to super. Možno sme tajne snívali o pódiu. Vypálilo to skvele.

Zamrzelo vás, že sa po pretekoch vo veľkom riešila reakcia Mikaely Shiffrinovej, ktorá obvinila organizátorov pretekov zo sprisahania voči nej?

Zachytil som to, škoda takých slov. Vrhlo to zlé svetlo na skvelú prácu celého organizačného tímu. Veľa trénerov a servisákov si pochvaľovalo podmienky i kvalitu zjazdovky. Bola jedna z najlepších. Shiffrinová nezvládla emócie, nič viac za tým netreba hľadať. Mňa táto reakcia neprekvapila.

Prečo?

Ukázala sa v pravom svetle. Taká, aká je. Ľudia ju poznajú z tlačoviek a rozhovorov, ale my aj z kopca a tréningov. Už sme s ňou boli viackrát v konflikte. Pre mnohých to bolo prekvapenie, ale pre nás vôbec. Takéto veci sa stávajú aj v Rakúsku či vo Švajčiarsku. Nebola to nejaká obrovská chyba a Shiffrinová ani nečakala dlho.

Ako veľmi sestre pomohol domáci kopec?

Chodili sme tam ako deti, poznáme ho. Peťa vie presne, čo a ako. Určite to nemala doma ľahké, ale pozitíva prevládali. Pomohlo nám aj prehodenie disciplín. Petra bola viac v pohode. Všetci čakali výhru v slalome. Nevyšlo to, ale druhé miesto bolo vynikajúce.

Pred obrákom si splnila pódiový cieľ a išla s čistejšou hlavou. Nikto nič nečakal. Už ju pasovali aj do pozície outsiderky a ona sa vrátila vo veľkom štýle. A akiste jej pomohla aj prítomnosť rodiny. Bola s najbližšími, cítila sa ako doma.

Petra Vlhová ovládla obrovský slalom v Jasnej Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová (uprostred) sa teší z víťazstva v...

Bol prvý marcový víkend kľúčový v boji o veľký glóbus?

Áno. Všetci čakali, že Lara zájde výborne a Peťa bude zaostávať. Stal sa presný opak… Vedeli sme, že Lara je silná v troch disciplínach. V Jasnej jej to však nevyšlo.

Máte pocit, že je tlak pred dvoma slalomami v Aare väčší, alebo sa vám po 180 bodoch z Jasnej dýcha ľahšie?

Bé je správne. Peťa sa sústredí na slalom. Nepozerá sa na body, ja však viem, že strácame na Laru 36 bodov. V posledných šiestich pretekoch chce predviesť čo najlepší výkon. Potom sa budeme pozerať na čísla a tabuľky.

Triumf v Jasnej ste označili za nečakaný. Dva s rovnakým prívlastkom ste zažili aj v Aare. Spomeniete si na ne?

Pravdaže – prvý triumf vo Svetovom pohári v roku 2015 a zlato na MS 2019 v obrovskom slalome. Presne, aj vtedy to boli nečakané víťazstvá. A boli to tiež také emócie ako cez víkend v Jasnej… Vždy, keď do Aare ideme, tak si na to spomeniem.

Je to nezabudnuteľné. Zdá sa, že nám sever Európy sedí. Tamojší slalomový kopec nie je najťažší, ale o to členitejší.

Bude dôležité, aby ste šli do Lenzerheide s náskokom pred Gutovou-Behramiovou?

V Aare by sme chceli získať maximum bodov, ale konkurencia je veľmi silná. Na finále Svetového pohára potrebujeme ísť znova ako lídri. Peti by to pomohlo psychicky. Navyše, pôjde sa na Larinej domácej pôde, čo je pre pretekárku vždy výhoda.

Svoju prácu milujete, ale predsa len – netešíte sa, že sa sezóna blíži ku koncu?

No… už aby bolo 21. marca. Je to neuveriteľná fuška – fyzicky, psychicky aj časovo. Väčšina z nás išla prvýkrát v živote celú sezónu a všetky preteky. Máme dosť, všetci sme unavení. Vieme však, že sa blíži koniec. Môže byť krásny. Sme v akomsi móde, že neriešime únavu a ideme zo dňa na deň.

Je to náročnejšie aj z toho hľadiska, že kvôli pandémii nemôže za vami prísť rodina?

Áno, to veľmi chýba. Bol by to pre nás reštart, ale nič sa nedá robiť. Tieto bubliny a zatvárania do hotelov nerobia dobre na psychiku.

Máme však cieľ a ideme za ním. Vydržali sme pol roka, tak už dva týždne nejako doklepneme. Navyše, do Aare aj na finále v Lenzerheide nás prídu povzbudiť blízki.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní