Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová nemusí splniť, čo si Magoni zaumienil. Jej rivalka musí čakať

Čo v týchto dňoch, týždňoch, mesiacoch najviac zaujíma športového fanúšika na Slovensku? Odpoveď bola málokedy jasnejšia: Petra Vlhová. Jej boj. A najmä - či z neho odíde s rukami nahor, s úsmevom a slzami šťastia. Ako víťazka.

10.03.2021 12:36
Petra Vlhová, Lara Gutová-Behramiová Foto: ,
Petra Vlhová (vpravo) a jej najväčšia rivalka v boji o veľký krištáľový glóbus Lara Gutová-Behramiová.
debata (26)

Slovenská lyžiarka sa blíži k veľkému finále. To na ňu čaká od 17. do 21. marca v Lenzerheide. Vo Švajčiarsku si to s domácou Larou Gutovou-Behramiovou rozdá o veľký krištáľový glóbus – trofej pre najlepšiu lyžiarku planéty.

Zverenka Liva Magoniho má po pretekoch v Jasnej, odkiaľ si odniesla 180 bodov, svoju jedinú súperku na dostrel (36 bodov). Po pretekoch v Aare (12. a 13. marca), kde sa predstaví v dvoch slalomoch, by už mala byť – aspoň podľa predpokladov – pred ňou. V lepšom prípade – výrazne.

V športovej redakcii denníka Pravda sme sa pokúsili predpovedať vývoj zvyšku sezóny. Štvorica redaktorov postupne odpovedala na tri otázky.

Ako to už býva zvykom – prvá je najdôležitejšia, no najťažšia zároveň.

1. Získa Petra Vlhová veľký glóbus?

MARTIN PROSNAN

Zdá sa, že situáciu má vo vlastných rukách. Dva slalomy v Aare budú z tohto pohľadu kľúčové – nepotrebuje získať 200 bodov, ako tvrdí jej tréner Livio Magoni, ale minimálne dve pódiá by z toho mali byť. Očakávam, že o veľkom glóbuse sa definitívne rozhodne až v nedeľu 21. marca v Lenzerheide v obrovskom slalome.

Percentuálne vyjadrenie šancí:
Vlhová – Gutová Behramiová 70:30

MICHAL GAVROŇ

Gutová-Behramiová už môže čakať len na zaváhania Petry Vlhovej. Ak Slovenka zvládne trojicu zostávajúcich slalomov podľa svojho pódiového štandardu a ukáže zlepšenie aj v obrovskom slalome, bude mať jej sezóna historickú bodku.

Percentuálne vyjadrenie šancí:
Vlhová – Gutová Behramiová 70:30

EDUARD RÉVESZ

Myslím si, že sa jej to podarí. Úspešný víkend v Jasnej ju povzbudí, do karát v získaní dôležitých bodov jej hrajú aj dva štarty v Aare v slalome, ktorý Gutová nejazdí. Keď si Vlhová udrží chladnú hlavu a pevné nervy, čo v sezóne viackrát predviedla, veľký glóbus jej neujde. Treba však pripomenúť, že Švajčiarka vo finále bude ťažiť z výhody domácej zjazdovky, v rýchlostných disciplínach je ostrieľanou pretekárkou a má v nich úžasnú formu. Čaká nás dráma.

Percentuálne vyjadrenie šancí:
Vlhová – Gutová Behramiová 65:35

ADAM ZELINKA

Už niekoľko týždňov počítame hádam všetci – fanúšikovia, novinári, experti. Okrem Vlhovcov. Tí sa sústredia na jediné – na víťazstvá. Petra sa stala strojom na ne. A ďalšie v tejto sezóne ešte pridá. Po pretekoch v Jasnej síce ešte nie je na vrchole celkového hodnotenia, ale na mentálnom rozhodne áno. A to je kľúčové. Sebavedomia má na rozdávanie a práve to ju privedie k veľkému glóbusu.

Percentuálne vyjadrenie šancí:
Vlhová – Gutová Behramiová 80:20

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

2. Kto si celkový triumf zaslúži viac? Slovenka či Švajčiarka?

MARTIN PROSNAN

Na ťažkú otázku neexistuje ľahká odpoveď. Ak by Lara Gutová chytila slinu už na začiatku sezóny, všetko mohlo byť inak. Alebo sa v celkovom hodnotení pokúsila presadiť Mikaela Shiffrinová. V každom prípade – veľký glóbus je výsledkom celosezónneho snaženia, každý jeho majiteľ si ho vlastne zaslúži.

MICHAL GAVROŇ

Život – ani ten športový – nefunguje na základe zásluh. Fakty sú však jasné. Vlhová štartovala v 32 z 33 pretekov v tejto sezóne – s výnimkou zjazdu na MS. Keby sa v ňom bojovalo o body do Svetového pohára ako kedysi, nevynechala by ho… Žiadna lyžiarka neabsolvovala toľko súťaží. Navyše, aj v kríze Vlhová získala dve striebra na MS či triumf v Jasnej.

EDUARD RÉVESZ

Z pohľadu všestrannosti si ho zaslúži viac Vlhová. V sezóne bola najvyťaženejšou lyžiarkou celého kolotoča, dosiahla veľmi kvalitné výsledky aj v kĺzavých disciplínach a získavala v nich cenné body. Komplexnosť by podľa mňa mala byť vizitkou celkovej víťazky SP. Jej najväčšia súperka bude v Lenzerheide hrýzť a bude sa snažiť odčiniť nevydarený obrák v Jasnej. Keď sa však Vlhová popasuje so všetkými negatívnymi vplyvmi a umlčí tých, ktorí v predstihu rozbehnutú Gutovú korunovali, bude to veľká satisfakcia.

ADAM ZELINKA

Podľa mňa je odpoveď jednoznačná. Vlhová je dominantná takmer počas celej sezóny. S výnimkou zopár týždňov. To je však vo svete športu bežné. Aj tie najväčšie futbalové či hokejové veľkokluby si prejdú počas sezóny menšou či väčšou krízou. Slovenka ju, zdá sa, už má za sebou. Navyše, naďalej platí – komplexnejšia lyžiarka momentálne na svahoch nie je. A to je pre mňa jeden z kľúčových faktorov, ktorý v bitke o veľký glóbus rozhoduje o úspechu.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

3. Kam by ste v prípade Vlhovej úspechu zaradili zisk veľkého glóbusu v ére samostatného Slovenska?

MARTIN PROSNAN

Za všetky veľké triumfy Petra Sagana – na MS, ale aj Tour de France. Pre mňa to je – s veľkým náskokom – najlepší športovec akého kedy táto krajina mala. Veľký glóbus pre Petru Vlhovú by bol obrovským úspechom – v lyžovaní už nič viac neexistuje. Pred pár rokmi by sme neverili, o pár dní to môže byť skutočnosť. Nech to už dopadne akokoľvek, klobúk dole pred ňou.

MICHAL GAVROŇ

Zisk veľkého glóbusu by bol pre mňa najväčším slovenským úspechom v individuálnych športoch. Dokazovať konštantne šesť mesiacov svoju výkonnosť a väčšinu z toho stráviť na líderskej pozícii je v konkurencii, aká na bielych svahoch vládne, obdivuhodná. Navyše, nesmieme zabúdať na podmienky, ktoré v slovenskom lyžovaní panujú už roky. Z tohto hľadiska by som považoval Vlhovej triumf za športový zázrak.

EDUARD RÉVESZ

Nepochybne by to bol jeden z najväčších úspechov nášho športu. Keď o Vlhovej píšu na renomovaných zahraničných stránkach lyžiarske veľmoci, najskôr ako o kométe z malého Slovenska a neskôr ako ašpirantke na celkový triumf, je to úžasná reklama. Vzbudzuje to pocity, aké v posledných rokoch dokázal v individuálnych športoch vyvolať len Peter Sagan. Aj keby Vlhovej záver ročníka nevyšiel, budú na ňu Slováci právom hrdí. Držíme jej palce!

ADAM ZELINKA

Ak sa bavíme o individuálnych športoch, tak áno – Sagan je Sagan. Zjav, aký Slovensko pred ním nemalo a dlho ani mať nebude (ak ešte niekedy vôbec). Mali sme tu olympijských víťazov, majstrov sveta, Európy, grandslamových víťazov. Pokračovať by sme mohli ďalej. No v lyžovaní – športe, ktorý na Slovensku stojí na financiách a ochote rodičov – by bol takýto úspech mimoriadne cenný. U mňa porovnateľný s ktorýmkoľvek z triumfov Sagana na MS či Tour de France.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #alpské lyžovanie #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #veľký krištáľový glóbus #Lara Gutová-Behramiová