Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mám za sebou reštart. Rodina je pre mňa najviac

Mohlo to byť krajšie? Sotva! Petra Vlhová (25) si v Jasnej splnila ďalší veľký športový sen.

07.03.2021 15:48
SR Slovensko Lyžovanie SP obrovský vlhová boris Foto: ,
Dojatá Petra Vlhová s bratom Borisom.
debata (2)

V nedeľňajších pretekoch Svetového pohára alpských lyžiarok triumfom prelomila krízu v obrovskom slalome.

Nadviazala na druhú priečku zo sobotňajšieho slalomu. Minimalizovala tak stratu na líderku celkového poradia Laru Gutovú-Behramiovú na 36 bodov.

„Je to jedno z najcennejších víťazstiev,“ priznala dojatá slovenská lyžiarka na tlačovej konferencii.

Čo momentálne prežívate?

Je to nádherný pocit. Skvelé, čo sa mi podarilo. Po viacerých pretekoch v obráku som nebola v dobrej forme. Mala som veľkú krízu. Som na seba pyšná. Vyhrať doma nie je ľahké. Čelíte veľkému tlaku. Bola som tichá, snažila som sa tlak nevnímať. Chcela som lyžovať, tak ako viem. Je to krásne.

Získali ste 180 bodov z 200 možných. Prekvapilo vás to?

Je to pre mňa super víkend. Nečakala som, že budem druhá a prvá. Taký je šport, som veľmi šťastná. Potrebovala som toto víťazstvo v obráku. Teraz môžem pokračovať. Dokázala som doma predviesť úspešný víkend. Cítila som sa skvelo.

Sama som bola prekvapená, ako to išlo. Keď som si pred dvomi týždňami pomyslela, že ideme do Jasnej, cítila som tlaky. Doma chcete byť najlepší. Podarilo sa mi však uvoľniť. Spravila som si bublinu a neriešila som vonkajší svet, iba seba. Dodalo mi to ohromnú silu. Som sebavedomejšia ohľadom môjho lyžovania. Nemyslím na body.

Petra Vlhová ovládla obrovský slalom v Jasnej Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová (uprostred) sa teší z víťazstva v...

Je to najcennejšie víťazstvo?

Ťažko povedať. Určite je to jeden z najcennejších a najemotívnejších momentov.

Verili ste pri jazde Shiffrinovej, že to vypáli na prvé miesto?

Vždy, keď som druhá alebo tretia, tak stále dúfam, že sa posuniem vyššie. Keď som videla, že stráca na predposlednom medzičase, verila som, že to vyjde. Začala som plakať. Prežívam neopísateľné okamihy.

Padol vám kameň zo srdca, keď ste prelomili krízu v obrovskom slalome?

Takto by som to nepovedala. Som šťastná, že sa v obráku cítim lepšie a mám väčšiu istotu. Všetko sa zmenilo pred dvomi týždňami, nie včera. Spravili sme krok dozadu. Zvolili sme ľahšie lyže. Mám za sebou reštart, začala som odznova. Trápila som sa a toto mi pomohlo.

Získali ste zaujímavé ocenenie. Páči sa vám kvetinová parta?

Túžila som ju získať. V sobotu mi ušla, ale už ju mám.

Cítite povzbudenie do zvyšku sezóny?

Áno, dodá to silu. Sezóna má ešte veľa dôležitých pretekov. V slalome som podala dobrý výkon a do obráku som išla s pocitom, že nemám čo stratiť.

Pomohla vám zmena poradia disciplín?

Áno. Do slalomu som išla ako jedna z favoritiek. Bola som oddýchnutá a cítila som sa lepšie. Keby to bolo naopak, bola by som možno viac unavená. To sú všetko teórie. Všetko je tak, ako má byť.

Na Gutovú-Behramiovú strácate 36 bodov…

Sledujem body, ale sústreďujem sa na svoje lyžovanie a výkon. Robím maximum preto, aby som niečo dosiahla. Body budeme riešiť na konci sezóny. Teším sa, lebo som stále v hre.

Ako ste sa cítili po sobotňajšom slalome?

Je to moje prvé pódium v Jasnej v kariére. Chcela som vyhrať, urobila som pre to všetko, ale Mikaela bola lepšia a rýchlejšia. Keď človek po prvom kole vedie a pohorší si o jedno miesto, mrzí ho to. Mám zmiešané pocity, lebo som nepotvrdila svoju pozíciu.

Po slalome ste prehodili so Shiffrinovou pár slov. O čo išlo?

Povedala mi, že nemala čo stratiť a išla naplno. Každý chce doma vyhrať, je to prirodzené. Veľmi ju mrzelo, že som nezvíťazila. Urobila som drobné chyby a nakoniec to nestačilo.

Petra Vlhová na trati počas 2. kola obrovského... Foto: TASR, Martin Baumann
Vlhová detail Petra Vlhová na trati počas 2. kola obrovského slalomu Svetového pohára alpských lyžiarok 7. marca 2021 v Jasnej.

Zväzoval vás tlak z domáceho prostredia?

Vždy mi pomôže, keď som trochu doma. Pomohlo mi to. Bola som s rodinou, oddýchla som si. Už mám nejaké skúsenosti a spôsoby, ako sa vyrovnať s tlakom. Trénujem aj moju hlavu. Bola som od rána až do pretnutia cieľovej čiary plne koncentrovaná.

Prvýkrát v sezóne ste mali pri sebe aj rodinu. Ako veľmi vám pomohla jej prítomnosť?

Úprimne? Konečne, že sú tu, lebo celú sezónu boli doma. Veľmi sa teším. Rodina je pre mňa najviac.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #alpské lyžovanie #Jasná 2021