Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Som šťastná i smutná. Mrzí ma to, ale Mikaela bola lepšia

Maximalistka. Taká je Petra Vlhová (25). Keď je desiata, chce pódium. Ak skončí tretia, poškuľuje po útoku na prvé miesto.

07.03.2021 08:24
Slovakia Alpine Skiing World Cup Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová v cieli 2. kola.
debata (1)

V sobotňajšom slalome Svetového pohára alpských lyžiarok v Jasnej skončila druhá za Mikaelou Shiffrinovou a nebola úplne spokojná. „Rozprávali sme sa v cieli. Veľmi ju mrzí, že som nevyhrala,“ priznala slovenská lyžiarka na tlačovej konferencii.

Vyhrali ste prvé kolo, ale líderskú pozíciu ste v druhom neudržali. Ako hodnotíte sobotňajší slalom?

Je to moje prvé pódium v Jasnej v kariére. Teším sa, ale… (povzdych) Chcela som vyhrať, urobila som pre to všetko, ale Mikaela bola lepšia a rýchlejšia. Urobila som, čo som mohla a nakoniec to takto dopadlo.

V cieľovom priestore ste prehodili so Shiffrinovou pár slov. Prezradíte, o čo išlo?

Povedala mi, že nemala čo stratiť a išla naplno. Každý chce doma vyhrať, je to prirodzené. Veľmi ju mrzelo, že som nevyhrala. Urobila som drobné chyby a nakoniec to nestačilo to. Mrzí ma to, ale na konci všetkého viem, že som urobila maximum a dala do toho maximum.

Slalom v Jasnej aj s Petrou Vlhovou Fotogaléria - 31 fotiek Všetky fotky
Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová...

Prevažuje sklamanie z toho, že ste doma nevyhrali alebo radosť zo zisku osemdesiatich bo­dov?

Je to vyvážené. Som smutná i šťastná. Keď človek po prvom kole vedie a pohorší si o jedno miesto, mrzí ho to. Mám zmiešané pocity, lebo som nepotvrdila svoju pozíciu. Osemdesiat bodov však určite je povzdbudením pre moju hlavu. Neskôr si možno uvedomím, že mám skvelé druhé miesto. V nedeľu môžem ísť na štart pokojná. Budem sa snažiť dobre zregenerovať.

Bolo druhé kolo náročnejšie ako prvé?

Určite. V prvom idete naplno a uvidí sa, ako na tom ste. V druhom to, úprimne, nie je jednoduché. Stáť na štarte ako posledná v poradí, bolo náročnejšie ako niekde ine. Mala som jediný cieľ, ale nenaplnila som ho. Aj taký je šport. Bez ohľadu na to som si preteky užila. Veď som sa na ne aj tešila.

Zväzoval vás tlak z domáceho prostredia?

Vždy mi pomôže, keď som trochu doma. Nemôžem sa však doma úplne uvoľniť, lebo viem, čo ma čaká nasledujuce dni a týždne. Pomohlo mi to. Bola som doma s rodinou, oddýchla som si. Nebolo jednoduché postaviť sa doma na štart.

Už mám nejaké skúsenosti a spôsoby, ako sa vyrovnať s tlakom. Trénujem aj moju hlavu. Bola som od rána až do pretnutia cieľovej čiary plne koncentrovaná. Žila som tieto hodiny iba v mojej bubline. Neriešila som, čo sa deje okolo mňa, aby ma ten tlak neovplyvnil a nezabrzdil ma.

Môže to byť povzbudenie pred nedeľňajším obrovským slalomom?

Možno to bude pre mňa jednoduchšie. Som pripravená bojovať.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Prvýkrát v sezóne ste mali pri sebe aj rodinu. Ako veľmi vám pomohla ich prítomnosť?

Úprimne? Konečne, že sú tu, lebo celú sezónu boli doma. Strašne sa teším. Pre mňa je rodina najviac. Znamená to pre mňa veľmi veľa, že sme sa mohli tešiť spoločne. Zároveň ma mrzí, že tu nemohli byť diváci.

Keby sme mali možnosť, tak ich tu bude naozaj veľa. Mohli by sa radovať so mnou. Chcem ešte viac zamakať, aby sa to v budúcnosti podarilo ešte raz a boli pri tom. Nie som totiž doma len na Slovensku, ale najmä tu – v Jasnej. Teším sa, že som tu mohla ukázať, čo mám v sebe. Znamenalo to pre mňa veľmi veľa.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní 2020/2021