Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zlomená kliatba i déja vu. Vlhovú s Gutovou odlíšia štyri body

Množstvo rozdielov. Niekoľko podobných čŕt. Jeden rovnaký cieľ. Stať sa najlepšou alpskou lyžiarkou sveta.

01.03.2021 19:00
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (11)

Ak by sa to podarilo Petre Vlhovej, bola by to premiéra a pri dlhodobej situácii v slovenskej lyžovaní aj športový zázrak. Pri Lare Gutovej-Behramiovej by sa víťazná história zopakovala po piatich rokoch.

Liptáčka svojou výškou zatieňuje aj mužov, o štyri roky staršia Švajčiarka má iba 160 centimetrov.

Gutovú-Behramiovú si rodná krajina rozmaznávala, k Vlhovej sa kompetentní roky stavajú macošsky. A predsa sú obe na vrchole.

Nebyť tvrdých a obetavých rodičov, možno by z jednej bola motokrosová pretekárka a druhá by prekladala z piatich svetových jazykov…

Našťastie k tomu nedošlo.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Sezóne 2020/21 zostáva na dokončenie netuctového príbehu posledných osem kapitol. Na troch miestach (Jasná, Aare a Lenzerheide) sa ukáže, ktorá z nich je lepšia.

Už dlho si Svetový pohár nevychutnával drámu až do konca. Väčšinou boli kocky hodené už dávno pred finále elitného seriálu.

Dnes je však všetko inak. A tak otázka znie – získa veľký krištáľový glóbus Vlhová alebo Gutová-Behramiová? Zanalyzovali sme fakty a prišli sme k jednoznačnému záveru. Bude to tesné.

Po skvelom štarte prišla kríza

Lyžiarsky ročník je ako šesť mesiacov dlhý maratón. Vlhová krátko po tom, ako zaznel výstrel zo štartovacej pištole, nasadila zdrvujúce tempo.

Od novembra sa vyhrievala na líderskej pozícii najmä vďaka štyrom víťazstvám – dvom v Levi, po jednom v Záhrebe i v Lechu. Zvyšok štartovného poľa nestíhal. Jej náskok pred ostatnými sa počítal v stovkách.

Avšak prišla prvá kríza. Obrovský slalom bol v predošlom ročníku pre Vlhovú veľkou studňou bodov.

Tá však vinou zlepšujúcej sa konkurencie i Vlhovej neschopnosti preniesť jazdy z tréningového na pretekársky kopec vyschla.

Vypadnutie v Courcheveli, fujavica v Semmeringu, trápenie v Kranjskej Gore i Kronplatzi dali konkurentkám šancu zavesiť sa na ňu.

„Neviem, čím to je. Keby som to vedela, prestanem to robiť a vrátim sa späť na najvyššie priečky,“ zamyslela sa Vlhová.

V tomto ročníku vynechala jediné preteky – zjazd na majstrovstvách sveta. Práve v Cortine d'Ampezzo sa osviežila ziskom dvoch strieborných medailí v slalome a v alpskej kombinácii.

„Teším sa z medailí, ale teraz sa už sústredím na ďalšie preteky. Všetci viete, aký je môj cieľ,“ hodnotila šampionát Vlhová.

Na domácej pôde

Dvadsaťpäťročná zverenka Livia Magoniho už viackrát zopakovala, že chce získať veľký krištáľový glóbus.

Ďalšie tri kroky k naplneniu sna chcela spraviť vo Val di Fassa. Pred piatimi dňami však prišla o prvú priečku, na začiatku cieľovej rovinky ju Gutová-Behramiová prešprintovala. Vo Val di Fassa získala 280 bodov z 300 možných, Vlhová dovedna 51.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Slovenská hviezda momentálne stráca 187 bodov. Do konca sezóny však zostávajú štyri slalomy, dva obrovské slalomy a po jednom zjazde i super G. Gutová-Behramiová nešla slalom štyri roky a určite si v marci na lyžiarky nezapne slalomové lyže…

Z toho hľadiska má Vlhová výhodu. Bude bojovať o osemsto bodov, kým Gutová len o polovicu. Na druhej strane, o štyri roky staršia rodáčka z Comana je v troch zo štyroch disciplín v lepšej forme.

Vlhová však tento nepomer vyrovná v Jasnej. Po piatich rokoch sa bude jazdiť pod Chopkom slalom i obrovský slalom. Vlhová si ako jedna z mála vyskúšala pretekársku trať. Vyrástla na nej, pozná ju dokonale.

Práve doma pri absencií skvelých i náročných divákov zlomí prekliatie obrovského slalomu. Bude lepšia ako Gutová, po oboch pretekoch bude stáť na pódiu a na Švajčiarku bude mať neveľkú stratu.

„Bodaj by to v obrovskom slalome vyšlo práve v Jasnej,“ zaželal si v rozhovore pre Pravdu Vlhovej kouč Matej Gemza.

Do tretice všetko dobré

Nielen Jasná má svoje miesto vo Vlhovej srdci. Kúsok od nej leží aj Aare. Vo švédskom stredisku zažila dva veľké míľniky.

V roku 2015 tam vyhrala prvé preteky Svetového pohára. Predvlani zasa z neho odchádzala s kompletnou medailovou zbierkou z MS.

Do tretice všetko dobré – vravieva sa. Lenže slalom je celú sezónu jedna veľká mastenica Vlhovej, Kathariny Liensbergerovej, Mikaely Shiffrinovej a Michelle Gisinovej.

Lara Gutová-Behramiová so zlatou medailou zo... Foto: SITA/AP, Marco Tacca
Lara Gutová-Behramiová Lara Gutová-Behramiová so zlatou medailou zo super G.

Rakúšanka má najviac času na prípravu a je to vidieť. Vlhovej však kopec v Aare sedí a podľa toho to aj dopadne.

V Aare zažije jedno víťazné déja vu. Vďaka 180 bodom za triumf a druhé miesto sa dostane do trháku. Jej náskok bude podľa našich výpočtov 123 bodov. Tesne pred cieľom sa tak Vlhová znova vráti na čelo.

Slalom, ty moja opora

Záverečné metre lyžiarského maratónu bude hostiť Lenzerheide. Aj Gutová-Behramiová tak bude mať šancu ukázať sa v domácom prostredí. Postupne sa pôjde zjazd, superobrovský, klasický a obrovský slalom.

V troch štartoch sa domáca hviezda zakaždým dostane na pódium. Na výborne pripravenú Vlhovú to veľmi tesne stačiť nebude. Slovenka na finále SP získa 141 bodov. Najviac – šesťdesiat – za tretie miesto v slalome a Gutovú-Behramiovú v celkovom hodnotení zdolá iba o štyri body.

Práve najtočivejšia disciplína bude Vlhovej kľúčom k veľkému glóbusu. Myslíme si, že v sezóne získa 1541 bodov. Z toho až 48 percent (740 bodov) práve medzi najhustejšie osadenými bránkami.

A tak aj po životnej sezóne bude platiť, že Vlhová je najmä slalomárkou. S jediným podstatným rozdielom – že Liptáčka je ako jedna z mála schopná byť medzi najlepším vo všetkých disciplínach.

Skvelá správa pre Slovensko, zlá pre zvyšok sveta…

Anketa Ako dopadne súboj o veľký glóbus?

Jana Gantnerová, bývalá reprezentantka:
Taký súboj sme tu už dlho nemali. Bude to veľmi tesné. Lara Gutová-Behramiová má pred Petrou Vlhovou navrch v rýchlostných disciplínach a aj v obrovskom slalome. Petru čakajú štyri slalomy, nepredpokladám, že Lara pôjde niektorý z nich. V Jasnej môže prísť výsledkový zlom v obrovskom slalome. Je to Petrina domáca trať, určite sa dobre namotivuje. Neviem, čím to je, že sa jej v obráku nedarí. Nie sú tam veľké chyby. Možno mi tam chýba trochu dravosti, jazdy sú z môjho pohľadu "tréningové”. Ak sa to niekde môže zmeniť, tak práve v Jasnej. Na finále Svetového pohára pôjde Petra snáď už ako líderka po dvoch slalomoch v Aare. Gutová však bude na domácej pôde bojovať zubami-nechtami. Budem Petre držať palce, nech jej to vyjde.

Rastislav Mažgút, lyžiarsky tréner:
Stále je to hrateľná situácia, nič nie je stratené. Obe dievčatá budú pod tlakom – Petra v Jasnej, Lara v Lenzerheide. Čítal som, že Slováci sú pod tlakom silnejší. Verím jej a aj keby to nevyšlo, nie je to žiadna tragédia. Pri podmienkach, aké na Slovensku sú, je jej boj od začiatku až do konca zázrakom. Verím, že sa Vlhová chytí aj v obrovskom slalome. V Jasnej – na svojom kopci – môže prísť to úspešné prenesenie kvalitných výkonov z tréningov do pretekov. Predpokladám, že sa po dvoch slalomoch v Aare vráti na líderskú pozíciu. Vyhrala tam svoje prvé preteky vo Svetovom pohári a získala aj kompletnú medailovú zbierku z MS 2019. Bude to napínavé až do úplného konca.


Petra Vlhová a jej program v sezóne 2020/21

Dátum podujatia Miesto a disciplína Umiestnenie Vlhovej
17. októbra Sölden – obrovský slalom 3.
21. novembra Levi – slalom 1.
22. novembra Levi – slalom 1.
26. novembra Lech Zürs – paralelný slalom 1.
5. decembra St. Moritz – super G zrušené
6. decembra St. Moritz – super G zrušené
12. decembra Courchevel – obrovský slalom 3.
14. decembra Courchevel – obrovský slalom nedokončila
18. decembra Val d´Isere – zjazd 26.
19. decembra Val d´Isere – zjazd 33.
20. decembra Val d´Isere – super G 6.
28. decembra Semmering – obrovský slalom zrušený
29. decembra Semmering – slalom 4.
3. januára Záhreb – slalom 1.
9. januára St. Anton – zjazd 12.
10. januára St. Anton – super G 19.
12. januára Flachau – slalom 4.
16. januára Maribor – obrovský slalom 4.
17. januára Maribor – obrovský slalom 10.
22. januára Crans Montana – zjazd 4.
23. januára Crans Montana – zjazd 7.
24. januára Crans Montana – super G nedokončila
26. januára Kronplatz – obrovský slalom 12.
30. januára Garmisch Partenkirchen – super G 10.
31. januára Garmisch Partenkirchen – super G 2.
8. februára MS v Cortine d'Ampezzo – alpská kombinácia 2.
9. februára MS v Cortine d'Ampezzo – super G 9.
13. februára MS v Cortine d'Ampezzo – zjazd neštartovala
16. februára MS v Cortine d'Ampezzo – paralelný slalom nedokončila
17. februára MS v Cortine d'Ampezzo – tímová súťaž Slovensko neštartovalo
18. februára MS v Cortine d'Ampezzo – obrovský slalom 12.
20. februára MS v Cortine d'Ampezzo – slalom 2.
26. februára Val di Fassa – zjazd 9.
27. februára Val di Fassa – zjazd 12.
28. februára Val di Fassa – super G 32.
6. marca Jasná – slalom 2.
7. marca Jasná – obrovský slalom 1.
12. marca Are – slalom 1.
13. marca Are – slalom 8.
17. marca Finále SP v Lenzerheide – zjazd zrušené
18. marca Finále SP v Lenzerheide – super G zrušené
20. marca Finále SP v Lenzerheide – slalom 6.
21. marca Finále SP v Lenzerheide – obrovský slalom 11.

Konečné poradie SP (po 31 súťažiach): 1. Petra VLHOVÁ 1416 bodov, 2. Lara Gutová-Behramiová 1256, 3. Michelle Gisinová (obe Švaj.) 1130, 4. Mikaela Shiffrinová (USA) 1075, 5. Katharina Liensbergerová (Rak.) 903, 6. Marta Bassinová 876, 7. Federica Brignoneová (obe Tal.) 867, 8. Corinne Suterová (Švaj.) 753, 9. Sofia Goggiová (Tal.) 740, 10. Wendy Holdenerová (Švaj.) 536

Konečné poradie v slalome (9): 1. Liensbergerová 690, 2. Shiffrinová 655, 3. VLHOVÁ 652. 4. Gisinová (Švaj.) 491, 5. Holdenerová 415, 6. Dürrová 235.

Konečné poradie v obrovskom slalome (8): 1. Bassinová 546, 2. Shiffrinová 420, 3. Worleyová 391, 4. Gisinová 389, 5. Brignoneová 372, 6. VLHOVÁ 342, 7. Gutová-Behramiová 288, 8. Robinsonová 278, 9. Hrovatová 234, 10. Liensberge­rová 198

Konečné poradie v zjazde (7): 1. Goggiová 480, 2. Suterová 410, 3. Gutová-Behramiová 383, 4. Johnsonová 330, 5. Weidleová 265, 6. Pirovanová 220, … 12. Vlhová 164

Konečné poradie v super G (6): 1. Gutová-Behramiová 525 b., 2. Brignoneová 323, 3. C. Suterová 310, 4. Tipplerová 272, 5. Ledecká 236, 6. Bassinová 228.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Lara Gutová-Behramiová