Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Pokljuke nikto zázraky nečakal. Fialková možno našla odrazový mostík

V Östersunde 2019 zlato Anastasie Kuzminovej, vlani dve umiestnenia Ivony Fialkovej v najlepšej desiatke.

22.02.2021 19:11
Paulína Fialková Foto: ,
Paulína Fialková počas stíhacích pretekov.
debata (1)

Po tohtoročných majstrovstvách sveta sa slovenský biatlon nemá čím pochváliť. Ženská zložka je závislá od výsledkov sestier Fialkových, ktoré prišli do Pokljuky po prekonanom covide. Mužom sa nedá uprieť bojovnosť, ale k výraznejšiemu úspechu im chýbal rozhodujúci krok.

Odrazový mostík

Najlepší výsledok slovenskej výpravy dosiahla Paulína Fialková, ktorá v šprinte vybojovala trináste miesto. Vzhľadom na to, že mesiac pred začiatkom šampionátu nebolo isté, či sestry vôbec do Slovinska vycestujú, ide o solídnu vizitku.

"Zázraky sme nemohli čakať. Dievčatá postihli ťažkosti, avšak Paulína sa ako-tak vrátila a preto trinástu priečku hodnotím pozitívne.

Môže to byť pre ňu odrazový mostík do budúcna. Trochu ma sklamala štafeta, kde sa dal urobiť krajší výsledok," hodnotí MS bývalá reprezentantka Jana Daubnerová (za slobodna Gereková).

Trojnásobná účastníčka zimných olympiád zdôrazňuje, že Fialkové sa museli vyrovnať nielen s následkami covidu, ale aj značným tréningovým výpadkom.

"Vynútené prestávky neprospievajú žiadnemu športovcovi. Výpadok v ich prípade bol skutočne veľký. Museli sa vyrovnať aj so psychickým tlakom, pretože najmä od Paulíny verejnosť očakáva top výsledky.

To najkrajšie z biatlonovej strelnice Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Paulína Fialková.

Trináste miesto je signál, že tlak zvládla, ale telo ešte nebolo na takú záťaž stopercentne pripravené," vysvetľuje Daubnerová.

Ak sa podarí dostať celosvetovú pandémiu pod kontrolu, hlavným vrcholom budúcej sezóny by mala byť pekinská olympiáda. Fialkové už dávnejšie vyhlásili, že pokračovanie ich športových kariér sa bude odvíjať práve od prípadného úspechu v Číne.

„Do začiatku olympiády je ešte veľa času. Jar je určená na oddych, treba aj vypnúť. Paulína je fyzicky zdatná, verím, že sa počas letnej tréningovej sezóny čo najlepšie pripraví na dôležitý vrchol,“ dodáva Daubnerová.

Tenká línia

Slovenskí biatlonisti boli v predchádzajúcich sezónach v tieni ženských kolegýň. Nechýbalo veľa a v Pokljuke sa tejto dogmy mohli zbaviť.

Michal Šima však v šprinte k čistej streľbe pridal len priemerný beh a Tomáš Hasilla v individuáli, kde siahal na životný výsledok v najlepšej desiatke, pokazil poslednú streľbu.

„Hasilla bol veľmi blízko. Je to škoda, pretože šanca na takýto výsledok neprichádza každý deň. Viem, o čom hovorím, niečo podobné sa mi stalo na olympiáde v Pjongčangu. Línia medzi úspechom a neúspechom v biatlone je veľmi tenká,“ tvrdí bývalý reprezentant Martin Otčenáš.

Slováci od začiatku roka absolvovali náročný program. Po troch januárových podujatiach SP cestovali pred MS aj európsky šampionát v Poľsku.

Michal Šima a Tomáš Hasilla. Foto: Igor Stančík/slovenskybiatlon.sk
Michal Šima, Tomáš Hasilla Michal Šima a Tomáš Hasilla.

"Možno to na nich bolo veľa. Platí to najmä pre Šimu, ktorý sa v januári ukazoval vo veľmi dobrom svetle.

Zvyčajne pred vrcholom sezóny potrebuje pretekár dva týždne, počas ktorých si môže oddýchnuť a zároveň sa pripraviť. Takto mal dva vrcholy za sebou a na MS to už bolo hop alebo trop," myslí si Otčenáš.

Zatiaľ čo jeho bývalí kolegovia z národného tímu bojovali v Pokljuke, on sa v pozícii diváka a jednodňového trénera zúčastnil na IBU Cupe v Osrblí. V akcii sledoval najmä domáce talenty.

"Niektorí sa ukázali vo veľmi dobrom svetle, iní zase v slabšom. Prísľubom je 21-ročný Tomáš Sklenárik. Pomohlo by mu, keby sa začlenil do silnejšej tréningovej skupiny tak, aby mal čo dobiehať a nediktoval si tempo sám.

Nestratil by sa ani v aktuálnej mužskej zostave. Talent nechýba ani Lukášovi Ottingerovi. Ak budú chalani naďalej na sebe pracovať, môžu to niekam dotiahnuť," dodáva Otčenáš.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivona Fialková #Tomáš Hasilla #Paulína Fialková #michal šima