Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Slalomárske ego vraj Vlhová nestráca. Koľko lyží potrebuje na preteky?

To najlepšie na záver - hovorieva sa. Tento scenár možno uplatniť aj na program Petry Vlhovej v rámci majstrovstiev sveta.

19.02.2021 16:02
Matteo Baldissarutti, Petra Vlhová Foto:
Ďalší z talianskych trénerov v tíme Petry Vlhovej - Matteo Baldissarutti.
debata

Líderka Svetového pohára alpských lyžiarok uzavrie šampionát v Cortine d'Ampezzo svojou najsilnejšou disciplínou – slalomom (o 10.00 sa začína prvé kolo, o 13.30 druhé, prenos vysiela RTVS). „Nepochybujem o tom, že zabojuje o medaily,“ vravel Liptáčkin tréner i servisman Matteo Baldissarutti (40) počas cesty na včerajší tréning.

Chystáte pre Vlhovú niečo náročné?

Určite ju nechceme zataviť. Len zopár jázd, možno päť a balíme. Potom si dá ľahký kondičný tréning a pôjde sa na to.

Aká je nálada v tíme?

Veľmi dobrá. Po pondelňajšom zisku striebra sme mali obrovskú radosť. Splnili sme cieľ, s ktorým sme do Cortiny prišli. Ten hlavný všetci poznáte – zisk veľkého glóbusu.

Stihli ste striebro z alpskej kombinácie osláviť?

Ale kdeže… Na druhý deň sa išiel paralelný obrovský slalom, mali sme veľa práce a málo času.

Čím to je, že momentálne Vlhová nestačí na najlepšie lyžiarky v obrovskom slalome?

Sme si vedomí, že to nie je ono. Hádam to prelomíme. Verili sme v dobrý výsledok v Cortine, ale počítali sme aj s tým, že sa to nemusí podariť. Som si istý, že sa to čoskoro preklopí na tú správnu stranu. Zdá sa, že niečo z obrovského slalomu prešlo do rýchlostných disciplín či slalomu.

Existuje recept, ktorý by Vlhovej pomohol vrátiť sa späť na stratené pozície v obráku?

Tvrdá práca a dni tréningu. Avšak oproti predošlému ročníku nemáme toľko času na tréning slalomu a obrovského slalomu. V slalome sa to tak neprejavilo, ale v obráku strácame. Doteraz sme absolvovali všetky preteky s výnimkou zjazdu na majstrovstvách sveta. Rýchlostné disciplíny a aj tréning na ne nám vzali mnoho dní. Vedeli sme však, do čoho ideme a na Petre badať veľký progres v zjazde a super G. Momentálne je v nich lepšia ako v obráku. Teraz sa už sústreďujeme na slalom. Petra je veľmi sebavedomá.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Ohlásila útok na najvyššie priečky…

Nepochybujem o tom, že sa tak stane. Je silná na tréningu a má za sebou aj výborne výsledky v sezóne. Navyše, ukázala sa v dobrom svetle aj v slalomovom kole kombinácie.

Čo bude kľúčové, aby uspela?

Jej mentálne nastavenie. V alpskej kombinácii ukázala kvalitu. Okrem náročného kola musela bojovať aj s niekoľkými druhmi snehu. Petra to mala ťažké, ale zvládla to.

Fuška to musela byť aj pre vás, nakoľko spoločne s ďalším asistentom trénera a servismanom Pierlugim Parravicinim chystáte Vlhovej lyže. Dajú sa pripraviť na rôzne podmienky alebo musíte staviť na jednu kartu?

Je to podobné ako vo formule jedna – musíme si vybrať pneumatiky, teda lyže, s ktorými pôjde na štart. Vždy chystáme viacero párov lyží s rôznym mazom tak, aby sme boli pripravení na všetko.

Koľko párov bude mať Vlhová pripravená na dnešný slalom?

Potrebuje nejaké na prehliadku trate i rozjazdenie, takže minimálne sedem párov.

A príprava jedného páru trvá zhruba hodinu?

Áno.

Takže sa nenudíte…

Vôbec nie, práce je dosť. Svoju robotu však milujeme a keď sa darí, ide to od ruky.

Kandidátiek na medailu je v slalome viac ako zvyčajne. Kto bude najväčšou súperkou Vlhovej?

Určite Mikaela Shiffrinová. Zdá sa, že je späť vo forme, ktorú mala predtým, ako prerušila sezónu. Katharina Liensbergerová prišla do Cortiny vo výbornom svetle, vynikajúco lyžuje aj Michelle Gisinová. Kopec je od začiatku do konca veľmi strmý.

Nebude to jednoduché, ale pre nás sa nič nemení. Pozeráme sa na seba a chceme medailu. Môže byť extra motiváciou vo zvyšku sezóny. Lara Gutová-Behramiová je vo výbornej forme a pohode. Pre Petru bude veľmi dôležité zakončiť šampionát medailou a nabrať ďalšie sebavedomie do súboja o veľký glóbus so Švajčiarkami Gutovou-Behramiovou a Gisinovou.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Matteo Baldissarutti #MS v lyžovaní 2021