Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chýbajú mi deti. Vlha ich sleduje so špinavými rukami a v montérkach

Pravidelne sa zúčastňuje pretekov, v ktorých Petra Vlhová naháňa titul najlepšej zjazdárky sveta. Pandemická situácia ho však prinútila sledovať ich z pohodlia domova či so svojimi zamestnancami v KOVO VLHA.

18.02.2021 06:00
Igor Vlha Foto: ,
Igor Vlha (vpravo) s trénerom Liviom Magonim.
debata

„Hovorte, som v dielni,“ vyzval dobre naladený Igor Vlha. Jeho dcéru čaká vo štvrtok obhajoba zlatej medaily z MS 2019. Obrovský slalom sa začína o 10.00, druhé kolo o 13.30 (RTVS).

Máte vo vašej strojárenskej firme veľa práce?

Tomu by ste neverili… Neviem, či sme jej niekedy mali toľko ako teraz. Som prekvapený, veď teraz majú ľudia problém zamestnať sa. Spolupracujeme so švédskym nábytkárskym gigantom, obracajú sa na nás aj rôzne družstvá či firmy so stavebnými strojmi. Vyrábame pre nich rôzne náhradné diely. Tu, v Liptovskom Mikuláši, je veľká výrobná linka, ktorej robíme servis. Spolupracujem s nimi od roku 1997 a som na telefóne 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Keď sa im zlomí nejaké koliesko, vyrobím im ďalšie dve a donesiem im ich. Jedno na výmenu, druhé do rezervy.

Stalo sa, že vás vyhnali z postele počas hlbokej noci?

Pravdaže, aj v sobotu alebo v nedeľu.

A nepýtajú sa, ako sa má otec čerstvej vicemajsterky sveta v alpskej kombinácii či obhajkyne zlatej medaily v obrovskom slalome?

Veľmi to neriešime. Pozhovárame sa, ale oni potrebujú odstrániť poruchu a pracovať ďalej. Stojí im linka, nie je čas na debatovanie.

Hovoríte, že ste veľmi vyťažený, ale čas na sledovanie majstrovstiev sveta si nájdete, nie?

Jasné. Vo firme mám troch chlapov a ešte Borisa, ale ten príde do roboty až na jar, keď sa skončí sezóna. Keď idú preteky, máme pauzu. Zapneme si všetci štyria počítač a pozeráme. Prípadne chlapi sledujú na mobiloch.

V predošlých ročníkoch ste absolvovali množstvo Petriných pretekov. Držíte sa špeciálnej rutiny – vzdialite sa od rodiny a preteky sledujete osamote. Ako to však vyzerá teraz, keď za dcérou i synom necestujete?

Väčšinou mám montérky a špinavé ruky (smiech). Pozriem si preteky, potom si spolu zavoláme.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Ako člen tímu by ste na preteky mohli ísť. Prečo ste doteraz na žiadnych neboli?

Nechceme riskovať. Nejde mi o emócie, hoci aj tie mi chýbajú. Je iné vidieť to v telke a zažiť to na vlastnej koži. Mne však chýbajú deti. Zvykol som ich vidieť pravidelne, teraz je to sporadickejšie. Je to zvláštny rok, ale môžeme byť radi, že Petra i ďalšie dievčatá môžu lyžovať. Nie je to ono, ale určite pôjdem v marci do Jasnej a aj na finále Svetového pohára do Lenzerheide.

Čo hovoríte na posledné Petrine preteky na majstrovstvách sveta v Cortine?

Bol som v robote. Vyradenie v paralelnom obrovskom slalome som sledoval iba na stránke Medzinárodnej lyžiarskej federácie. Je tam textový prenos a hneď po pár sekundách tam naskočilo DNF (did not finish, nedokončila, pozn.). Neskôr som si pozrel aj video. Volal som hneď Borisovi.

A čo vám povedal?

Zrejme jej zarezalo lyžu, možno bola hrana príliš ostrá a nepustila ju do oblúku brány, ktovie… Povrch bol veľmi tvrdý, poobede zasa mäkký. Nevyhovárame sa, ideme ďalej.

Môže ju to rozhodiť pred dnešným obrovským slalomom?

Nemyslím si. Nemáme čas to priveľmi riešiť. Petra mi povedala, že mala viac času na oddych a spravila si kondičný tréning. Všetko zlé, je na niečo dobré. Nie som veľký fanúšik paralelných disciplín a hoci v nich je Petra vynikajúca, ani ona ich veľmi nemá rada.

Pre neustály zhon?

Presne tak. Teraz v Cortine bola kvalifikácia o deviatej ráno. Výsledky vyhlásili po 16-tej. Lyžiarky sú celý deň na nohách. Je to fuška – fyzicky, mentálne aj časovo. Zadýchaný z cieľa, rovno na štart a stále dokola…

Petra splnila v pondelok medailový cieľ. Pomôže jej to do záveru šampionátu?

Gratuloval som jej, je to obrovský úspech. Medaila z majstrovstiev sveta akejkoľvej hodnoty je veľmi cenná. Trate v super G i v slalome boli veľmi náročné. Spadla z nej ťarcha, lebo veľmi chcela Slovákov i seba potešiť medailou. Už ju má, môže byť pokojná vo zvyšných dvoch pretekoch.

Neobávali ste sa, ako bude vyzerať jej slalomové kolo po dlhšej pauze?

Úprimne – trochu áno. Aj v práci, keď človek dlho niečo nerobí, vyjde z cviku. Slalom dlhšiu dobu nešla, ale predviedla dobrý výkon. Navyše sa ukázala vo výbornom svetle aj v superobrovskom slalome. Kladiem si otázku, aké to bude o dva roky, keď precestuje všetky slávne zjazdovky a získa viac skúseností…

A k akej odpovedi ste sa dopracovali?

No, aj sa na to bojím pomyslieť… Veľmi som ju za tú jazdu v super G v rámci alpskej kombinácie pochválil. Povedal som jej, že sa na ňu rád pozerám, keď ide rýchlostné disciplíny. Žiadna výrazná chyba tam nebola, držala sa v ideálnej línii. Petra sa usmiala. Mám pocit, že sa na dlhých lyžiach vidí. Verím, že jej to nevezme ten drajv, ktorý má ostatné roky v obrovskom a klasickom slalome.

Práve v nich dnes a v sobotu uzavrie svoje piate majstrovstvách sveta v kariére. Rozšíri medailové konto na šesť či sedem medailí?

Očakávam veľkú nervozitu v mojom bruchu… (smiech). Neviem, čo na to povedať. Nerád hovorím dopredu o medailách, výhrach, bodoch, pódiách… Čo má prísť, príde. Lyžovanie je nevyspytateľné. Pred dvomi rokmi získala v Aare zlato v obráku. Málokto to čakal. Dnes v ňom nie je taká dobrá. Viem, že v tréningoch jej to ide parádne. Možno sa to preklopí späť na lepšiu stranu. A čo sa týka slalomu, v pondelok sa ukázala vo výbornom svetle. Petra je neustále hladná po úspechoch. Chce byť zakaždým prvá. Nechajme sa prekvapiť.

Šampionát i sezóna vrcholia. Tešíte sa?

Šampionátové ambície už naplnila. V tomto ročníku je prioritou získať veľký glóbus a aj ten malý v slalome. Stanovili sme si tento cieľ pred sezónou a ideme za ním. Sme na dobrej ceste, ale ešte nie je koniec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #alpské lyžovanie #Livio Magoni #Igor Vlha #MS v lyžovaní 2021