Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z Vlhovej opadne tlak. Zostane však hladná po medailách

Už po superobrovskom slalome tušila, že Petra Vlhová zaútočí na medailu. Otázkou bolo, aký bude mať lesk.

15.02.2021 18:06
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová v cieli slalomovej časti alpskej kombinácie na MS v Cortine d'Ampezzo.
debata

„Pred šampionátom som tipovala, že Petra môže získať štyri medaily. Zatiaľ mi to vychádza,“ vraví s úsmevom bývalá reprezentantka Jana Gantnerová (31).

Ako sa vám pozdávalo druhé vystúpenie Vlhovej na majstrovstvách sve­ta?

Bola to veľmi zaujímavá súťaž. Veľmi sa teším, že Petra splnila medailový cieľ a obhájila titul vicemajsterky sveta. Je to fantastický úspech.

Jeho základ položila v superobrovskom slalome. Videli ste v jej jazde výraznejšie chyby?

Žiadne, len dve-tri malé. To je však prirodzené, pokiaľ chcete útočiť na najvyššie priečky. Kto neriskuje, nevyhráva. Vlhová na dlhých lyžiach sa mi veľmi pozdáva.

Skončila siedma a po prvej jazde strácala iba štyri desatiny. Bol to jasný útok na medailu.

Pódium v Cortine so striebornou Petrou Vlhovou Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová pózuje so striebornou medailou z...

Vlhová ho potvrdila v slalome. Prekvapilo vás niečo?

Veľmi ma prekvapili obe kolá. Superobrovský slalom nebol jednoduchý a náročný bol aj slalom. Skončili v ňom Federica Brignoneová či Wendy Holdenerová, ktoré majú bohaté slalomové skúsenosti.

Vlhová v nie dlhom slalomovom kole stratila 52 stotín sekundy na víťazku. V ktorej fáze bola Shiffrinová lepšia?

V každej bráne získala náskok. Na začiatku toľko neriskovala, postrážila si stopu a po náročnom úvode tlačila len toľko, koľko mala. Navyše, púšťala lyže tak, ako to vie azda len ona.

Prekvapilo vás, že Vlhová nezatlačila na Shiffrinovú v slalomovom kole viac?

Mikaela išla vynikajúco. Treba si uvedomiť, že pred MS niekoľko dní poctivo trénovala, kým ostatné pretekárky boli v Garmisch-Partenkirchene.

Alpská kombinácia na MS s Petrou Vlhovou Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová pred úvodným kolom alpskej...

Čistotu oblúku neoklamete. Shiffrinová mala viac času vylepšovať ho ako Vlhová či Gisinová. Petra a Michelle absolvovali viac pretekov a čas na tréning sa nedá nafúknuť.

Je Shiffrinová späť vo forme, ktorú mala pred smrťou otca vo februári 2020?

Ťažko povedať, ale myslím si, že áno. V superobrovskom slalome brala bronz a vyzerala veľmi dobre. Včera tento fakt potvrdila.

Čo urobí s Vlhovou zisk medaily pred zvyšnými tromi disciplínami?

Pred svetovým šampionátom som tipovala, že Petra môže získať štyri medaily. Zatiaľ mi to vychádza. Po pondelku z nej opadne tlak i stres z toho, aby naplnila medailové ambície. Do paralelného obrovského slalomu, obráku a slalomu pôjde s čistou hlavou. Navyše, bude veľmi hladná po cenných kovoch.

V utorok je na programe paralelný slalom. Je Vlhová najväčšou favoritkou na zlato?

Áno. Má na to hneď niekoľko predpokladov.

Napríklad?

Vyhrala jediné preteky v tomto ročníku Svetového pohára. V Lechu ukázala nielen silový a dynamický prejav, ale aj vyzretú hlavu. Z hľadiska psychiky je jednou z najlepších lyžiarok v elitnom seriáli.

Mnohé preteky boli veľmi tesné, ale Vlhová nepanikárila. Odmenou jej bolo víťazstvo. Druhá vec je, že paralelný obrovský slalom je hop alebo trop. Môže sa stať hocičo a so zlatom v ruke môže skončiť aj outsiderka.

Vo štvrtok je na programe obrovský slalom, v sobotu slalom. Ďalšie dva medailové útoky?

Chcem aby mi vyšiel tip, takže áno… (úsmev) Bola by som rada, ale v obrovskom slalome mám trochu obavy. Petra ako obhajkyňa zlata nie je v najlepšej pohode.

Sama povedala, že sa v obráku necíti komfortne. Hlasy z jej tímu však hovoria o tom, že má natrénované dostatočne. Takže možno práve na majstrovstvách sveta smolu prelomí.

A čo slalom?

Tam opäť patrí medzi favoritky. Je skvelé, keď sa o drvivej väčšine pretekov na majstrovstvách sveta bavíme o útokoch na cenné kovy. Treba si to užívať. Akiste Vlhová nebola spokojná s pondelkovým slalomovým kolom.

Môže ju to nakopnúť, aby Shiffrinovej vrátila požičané. Silná bude určite aj Gisinová. A je tu aj štvrtá neznáma – Katharina Liesnbergerová. Dlho sme ju v pretekoch nevideli, určite neleňošila. Na tri medaily vidím štyri favoritky. Bude to veľká zábava.

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #MS v lyžovaní 2021