Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fantastická Vlhová! Opäť sa stala vicemajsterkou sveta

Petra Vlhová má striebornú medailu! V pondelňajšej alpskej kombinácii v rámci MS 2021 v alpskom lyžovaní zaostala za víťaznou Mikaelou Shiffrinovou o 86 stotín sekundy. Bronz berie Michelle Gisinová (+ 0,89).

15.02.2021 14:29 , aktualizované: 15:29
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová pózuje na pódiu so striebornou medailou po pretekoch v alpskej kombinácii na MS v Cortine d'Ampezzo.
debata

„Som veľmi šťastná, že sa mi podarilo vybojovať medailu. Dnes to bol naozaj dlhý deň, veľmi ťažký na koncentráciu,“ povedala 25-ročná slovenská reprezentantka pre RTVS.

Jej rovesníčka Shiffrinová sa stala majsterkou sveta šiestykrát (bilancia 6–1–2), premiérovo v súťaži alpskej všestrannosti.

Štyrikrát za sebou triumfovala v slalome, v Are pridala aj víťazstvo v super G, v ktorom v Cortine získala bronz.

Alpská kombinácia na MS s Petrou Vlhovou Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová pred úvodným kolom alpskej...

"Som rada, že sme kombináciu zaradili do môjho programu na týchto MS. Darilo sa pretekárkam, ktoré sú dobré v oboch disciplínach. Zjazdovka bola výborne pripravená, počasie vyšlo krásne.

Museli sme sa pripraviť, že na tomto svahu to bude veľká bitka," povedala Shiffrinová v prvej televíznej reakcii. Na zimných olympijských hrách v Pjongčangu bola v kombinácii strieborná.

Líderka po prvej časti a domáca nádej Federica Brignoneová nedokončila slalom.

"Aj keď sme na pódiu skončili my tri, nič nie je samozrejmosť, mohla som vypadnúť v druhej bráne ako veľa dievčat. Troška som sa v slalome trápila, nebolo to jednoduché.

Povedala by som, že som ‚vyhrala‘ striebro. Videli ste, že Mikaela dnes bola perfektná. Moja slalomová časť nebola ideálna, ale stačilo to na striebro.

Aj v super G som mohla ísť rýchlejšie, no hlavný rozdiel bol v slalome," uviedla Vlhová.

Pódium v Cortine so striebornou Petrou Vlhovou Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová pózuje so striebornou medailou z...

Slalomové kolo sa nešlo v obrátenom poradí, ako to býva zvykom v pretekoch slalomu či obrovského slalomu.

„Profil slalomu nie je náročný, nie sú tam žiadne zlomy,“ pripomenul Timotej Zuzula.

Vlhová sa na krátku a rytmickú trať vydala ako siedma v poradí. Mala dostatok informácií z trate, čo nakoniec zužitkovala v strieborný finiš.

Najlepšie išla Shiffrinová, ktorá potvrdila na svetovom šampionáte vynikajúcu formu. Po bronze zo super G si z Cortiny odvezie aj zlato z kombinácie.

Základ svojho úspechu položila 25-ročná Liptáčka v dopoludňajšom super G. Zajazdila siedmy najrýchlejší čas s mankom 0,40 sekundy na víťazku prvého kola Brignoneovú, ktorá vypadla po druhej bráne.

„Stále som v hre. Bude to tesné, slalom rozhodne. Budem musieť ísť naplno,“ vravela pre ČT Sport po super G.

Pre Vlhovú je to piaty cenný kov zo svetových šampionátov. Po šokujúcom striebre na MS 2017 v tímovej súťaži (slovenskú zostavu tvorili okrem Vlhovej aj Veronika Velez-Zuzulová, Andreas Žampa a Matej Falat) pred dvomi rokmi v Aare skompletizovala medailovú zbierku.

Vo švédskom stredisku vyhrala obrovský slalom, striebro získala v alpskej kombinácii a bronz v slalome.

V Cortine sa po superobrovskom slalome (skončila deviata) a pondelňajšej alpskej kombinácii predstaví už zajtra.

V paralelnom obrovskom slalome vyhrala jediné preteky v tejto sezóne Svetového pohára v rakúskom Lechu.

Svetový šampionát v Dolomitoch zakončí štvrtkovou obhajobou zlata v obrovskom slalome a sobotňajšími pretekmi vo svojej najsilnejšej disciplíne – slalome.

"Samozrejme, tlak trošku opadol. Očakávali sme, že môžem v kombinácii získať medailu. Už ju mám a môžem ísť s pokojom na paralelné preteky a technické disciplíny.

Paralelné preteky sú naozaj nevyspytateľné, nič od nich netreba očakávať. Môže sa stať čokoľvek. Budem sa snažiť zregenerovať, opäť to bude veľmi náročné.

Pôjdem od kola ku kolu a uvidíme, kam to dotiahnem."

Pre Slovenku to bude ďalší dlhý deň s kvalifikáciou o 9.00 a vyraďovacou časťou o 14.00 h.

Fakty z Cortiny d'Ampezzo

Alpská kombinácia žien (super-G + slalomové kolo): 1. Mikaela Shiffrinová (USA) 2:07,22 min (1:22,17 min/­45,05 s), 2. Petra VLHOVÁ (SR) +0,86 s (1:22,51/45,57), 3. Michelle Gisinová (Švaj.) +0,89 (1:22,37/45,74), 4. Elena Curtoniová (Tal.) +2,35 (1:22,12/47,45), 5. Ramona Siebenhoferová (Rak.) +2,81 (1:23,18/46,85), 6. Marta Bassinová (Tal.) +3,54 (1:23,01/47,75), 7. Laura Gaucheová (Fr.) +3,64 (1:23,29/47,57), 8. Ester Ledecká (ČR) +4,12 (1:22,27/49,07), 9. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +4,93 (1:22,58/49,57), 10. Maruša Ferková (Slov.) +5,04 (1:22,78/49,48)

Reakcie osobností

Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského a športového výboru: "Bol to úžasný športový výkon, veľká gratulácia Petre Vlhovej.

Pozeral som to v televízii a veľmi sa teším, že v tejto ťažkej dobe sa podaril tento krásny úspech. Pevne verím, že aj v ďalších svojich silných disciplínach môže zamiešať karty."

Veronika Velez-Zuzulová, bývalá slovenská reprezentantka (zdroj: RTVS): "Myslím si, že Petrin výkon bol vyrovnaný. V super G urobila jednu chybu, v slalome podala solídny výkon.

Vie ísť aj lepšie, treba povedať, že mesiac v ňom neštartovala. Je dobré, že si vyskúšala riadny štart v slalome pred špeciálnou súťažou koncom týždňa.

Mikaela Shiffrinová išla bezchybnú, štandardnú jazdu. Obrovská gratulácia patrí Petre, má prvú medailu a je na ceste za ďalšími. V každej disciplíne, v ktorej ešte bude súťažiť, bude mať šancu na medailu."

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #MS v lyžovaní 2021