Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medaila zo super G? Musíme byť realisti

Na prvom medzičase štvrtkového superobrovského slalomu bola najrýchlejšia zo všetkých lyžiarok. Namerali jej 89,59 kilometra za hodinu. Na druhom meraní bola priebežne tretia. Vo zvyšku trate však nabrala manko 0,90 sekundy.

11.02.2021 15:25
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová na trati super G počas MS v Cortine d'Ampezzo.
debata (6)

Petra Vlhová obsadila vo veľmi tesných prvých pretekoch majstrovstiev sveta v Cortine d'Ampezzo deviatu priečku.

„Hodnotím to pozitívne, ale nie najlepšie. Neurobila som veľké chyby, ale dalo sa ísť rýchlejšie. Sneh bol mäkší a trochu som sa trápila. Vyskúšala som si trať prvýkrát v kariére. Chcem si z toho niečo vziať pred kombináciou,“ povedala Vlhová slovenským médiám.

Bez výrazných chýb

Podľa očakávaní zvíťazila Lara Gutová-Behramiová. Aj striebro putuje do Švajčiarska – zásluhou Corinne Suterovej (stratila 0,34 sekundy). Bronz získala Mikaela Shiffrinová (+ 0,47).

Fenoménka z Vailu sa vrátila na dlhé lyže po niekoľkomesačnej pauze a nebyť chyby v závere, zrejme by sa pod zjazdovkou Olympia della Tofane ozývala americká hymna.

Superobrovský slalom na MS 2021 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Domáca Federica Brignoneová počas super G na MS...

"Prekvapila ma. Pustiť sa po trinástich mesiacoch v super G a napriek chybe získať bronz? Klobúk dole. Jednoznačne mala na zlato, ale spravila chybu na mieste, kde si to ostatné pretekárky viac postrážili.

Išla najriskantnejšiu líniu a vypomstilo sa jej to. Aj napriek tomu je radosť sledovať ju. Má neuveriteľný cit pre sneh a jej oblúky sú čisté. Je to veľká lyžiarka," vravela expertka RTVS Veronika Velez-Zuzulová.

Jej nasledovníčka Vlhová si pri debute na slávnom kopci počínala znamenite. Nevyhla sa síce chybám, ale v zatočenejšej vrchnej pasáži sekundovala najlepším.

V druhej polovici sa snažila v zjazdárskom postoji púšťať lyže. Nezvládla však nájazd do záverečného skoku a mala čo robiť, aby sa zmestila do záverečnej bránky.

VIDEO: Hodnotenie Petry Vlhovej po super G v Cortine

Video

„Po poslednom medzičase nemala ideálnu líniu a točila pod bránou. Tam Petra stratila najviac času,“ všimla si Velez-Zuzulová.

Dvadsaťpäťročná Vlhová absolvovala iba jedenásty superobrovský slalom na vrcholnom podujatí. Vo štvrtok sa siedmykrát dostala do elitnej desiatky.

Vyrovnaný i nie príliš náročný superobrovský slalom dokumentuje aj fakt, že zverenke Livia Magoniho chýbalo na bronz iba 43 stotín sekundy.

„Sklamanie? Síce som bola v ostatných pretekoch Svetového pohára druhá, ale musíme byť realisti. Iste, cítim sa v rýchlostných disciplínach lepšie, ale medaily? Deviate miesto je na majstrovstvách sveta nič, tu sa berú len cenné kovy,“ pokračovala Vlhová.

Do tretice to vyšlo

Víťazka bola po pretekoch veľmi šťastná. Hoci už viac ako dekádu patrí k tomu najlepšiemu, čo ženské alpské lyžovanie ponúka, dosiaľ nikdy nezískala zlato na vrcholnom podujatí.

Koniec čakania na triumf pod olympijskými kruhmi či na majstrovstvách sveta prišiel v disciplíne, v ktorej momentálne neohrozene kraľuje.

„V minulosti som vždy veľmi chcela a nevyšlo to. Teraz som síce bola nervózna, ale nevyvíjala som na seba taký tlak. Jedna medaila nemôže ovplyvniť to, či som úspešná. Tridsať víťazstiev vo Svetovom pohári hovorí jasnou rečou,“ vravela po pretekoch svojská Gutová-Behramiová.

Po troch „voľných“ dňoch, keď lyžiarky ani ich kolegov nepustilo na štart počasie, bolo v Cortine nádherne. Vlhová i jej konkurentky boli rady, že sa po dlhom čakaní postavili na štart prvej disciplíny šampionátu.

„Ráno som sa smiala, že do tretice nám to hádam vyjde. Všetky sme sa s tým museli vyrovnať. Teším sa, že už máme za sebou prvé preteky,“ doplnila slovenská reprezentantka.

Najbližšie sa Vlhová predstaví budúci týždeň. V pondelok ju čakajú preteky v alpskej kombinácii. Časy kôl v super G a v slalome zatiaľ nie sú známe. Neskôr nastúpi na paralelný obrovský slalom, obrovský slalom a slalom.

„Aspoň som si vyskúšala trať do kombinácie. Nikdy som tu nešla. Po superobrovskom slalome už viem, čo od toho čakať – aký je profil trate alebo aká je rýchlosť,“ vysvetlila Vlhová.

Podľa Velez-Zuzulovej načerpala cenné skúsenosti do alpskej kombinácie.

„Vždy je lepšie, keď pretekárka na ostro absolvuje trať v kĺzavých disciplínach. Petra to už má za sebou. V kombinácii ju taktiež čaká kolo super G a jej ambície budú vyššie ako vo štvrtok. Navyše, strata na Gutovú-Behramiovú nebola taká veľká,“ zamyslela sa bývalá lyžiarka.

Ako sa na disciplínu lyžiarskej všestrannosti bude pripravovať líderka Svetového pohára?

„Dnes a zajtra budem trénovať slalom. V nedeľu mám voľno a potom ma čaká veľmi náročný týždeň,“ uzavrela Vlhová.

Tretí februárový týždeň roka 2021 možno pokojne označiť za jeden z najnáročnejších v kariére. Vlhová by ho minimálne raz chcela ozdobiť cenným kovom. Bude mať štyri možnosti a v každej veľkú šancu na naplnenie nemalých ambícií…

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #MS v lyžovaní 2021