Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Perla Dolomitov si pripomenie 50. roky. Vlhová bude v červenej bubline

Nadchádzajúce majstrovstvá sveta v zjazdovom lyžovaní v Cortine d'Ampezzo (8. - 21. 2.) budú bez divákov.

06.02.2021 07:33
Cortina d'Ampezzo Foto: ,
Centrum Cortiny d'Ampezzo, dejiska MS v zjazdovom lyžovaní, v piatok 5. februára.
debata

Talianski organizátori napriek tomu veria, že tradičnú atmosféru pretekov priamo na mieste vyvážia aspoň televízne zábery prírodných krás v zimnom stredisku, ktorému sa zvykne vravieť aj Perla Dolomitov.

Taliani, vedomí si rozsiahleho nástupu pandémie koronavírusu v ich krajine, pôvodne žiadali o posun svetového šampionátu na rok 2022.

Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) im však nevyšla v ústrety, termínová blízkosť svetového šampionátu a zimných olympijských hier v Pekingu by bola nezdolateľná prekážka.

Cortina d'Ampezzo pripomína mesto duchov Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Osamotená žena pri zatvorených hoteloch v...

Preto sa súboje najlepších svetových zjazdárov budú odohrávať bez hlučných fanúšikov v pozadí.

Podstatné je, že vôbec budú, lebo pred necelým rokom sa finále Svetového pohára 2019/2020 v Cortine vôbec neuskutočnilo.

"Nemali sme inú možnosť. My v horách zvykneme hovorievať, že zakúriť si môžeme len drevom, ktoré máme k dispozícii. A keď sa pozeráme na pohár, povieme, že je poloplný, nie poloprázdny.

Stojíme teda na prahu veľkej televíznej udalosti," uviedol prezident organizačného výboru šampionátu Alessandro Benetton.

Šéf organizátorov si pomohol aj prirovnaním so zimnými olympijskými hrami v roku 1956. Tie sa konali na rovnakom mieste v Cortine d'Ampezzo a bolo to vtedy jedno z prvých športových podujatí v priamom televíznom vysielaní.

„Atmosféra nám bude chýbať, ale verím, že televízne prenosy to vykompenzujú. V roku 1956 sa Cortina dostala na športovú mapu vďaka televízii a aj teraz to bude dôležitá súčasť tohto šampionátu,“ dodal Benetton.

Prísne bezpečnostné opatrenia súvisiace s antivírusovým protokolom sa premietli napríklad aj do odlišného spôsobu odmeňovania najlepších medailami.

Namiesto tradičného ceremoniálu podvečer po pretekoch na námestí cenné kovy odovzdajú prvým trom pretekárom v cieli ihneď po skončení súťaže v areáli cieľového svahu.

Zjazdári a zjazdárky musia rátať aj s neustálym testovaním na koronavírus a rozdelením účastníkov šampionátu do farebne odlíšených bublín.

"V červenej bubline budú jednotlivé tímy zložené zo športovcov, trénerov, fyzioterapeutov a lekárov. V modrej bubline bude sústredený organizačný personál šampionátu a dobrovoľníci.

Žltú bublinu budú tvoriť médiá a zelenú špeciálne pozvaní hostia," informovali talianski organizátori.

Slovenka Petra Vlhová sa na majstrovstvách sveta predstaví v maximálne piatich disciplínach. Obhajkyňa medailového kompletu z Aare 2019 s určitosťou vynechá zjazd.

Svoju púť v Cortine d'Ampezzo začne v pondelok 8. 2. pretekmi v alpskej kombinácii, o deň neskôr je na programe super G, kde ešte len zváži svoju účasť.

Na vrchole sezóny by sa 25-ročná Liptáčka mala predstaviť aj v troch technických disciplínach – paralelnom obrovskom slalome (16. 2.), obrovskom slalome (18. 2.) a na záver v slalome (20. 2.).

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #MS v lyžovaní 2021