Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Shiffrinová si naložila ako nikdy predtým. Ktoré veľké mená nebudú na MS?

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová bude na blížiacich sa MS v Cortine d'Ampezzo obhajovať zlaté medaily v slalome i v super G.

02.02.2021 19:37
Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Mikaela Shiffrinová.
debata (5)

Veľká rivalka Slovenky Petry Vlhovej plánuje v talianskom stredisku štartovať aj v obrovskom slalome a alpskej kombinácii.

„Super G som trénovala tri dni. Na lyžiach sa cítim veľmi dobre, je to zábava. V Cortine chcem štartovať v štyroch disciplínach, toľko som ich ešte neabsolvovala na žiadnom svetovom šampionáte,“ citovala agentúra APA slová Shiffrinovej, ktoré odzneli na tlačovej videokonferencii Američanky.

V tejto sezóne Svetového pohára štartovala Shiffrinová iba v slalome a obrovskom slalome, na konto si pripísala dve víťazstvá. Rýchlostné disciplíny netrénovala takmer rok:

„Budem sa snažiť byť čo najrýchlejšia. To však neznamená, že to bude stačiť na obhajobu titulu v super G. Bolo by to milé prekvapenie.“

Super rýchle super G Petry Vlhovej Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová s respirátorom na pódiu v Garmischi.

V slalome získala Shiffrinová pred dvoma rokmi v Are svoj štvrtý titul majsterky sveta, premožiteľku v najtočivejšej disciplíne nenašla ani v rokoch 2013, 2015 a 2017.

„Mám šancu stať sa prvou päťnásobnou svetovou šampiónkou v slalome, snažím sa však na to príliš nemyslieť,“ dodala 25-ročná Shiffrinová.

Vrchol sezóny bez veľkých mien

Nie všetci elitní alpskí lyžiari sa môžu tešiť na vrchol sezóny. Talianska zjazdárka Sofia Goggiová, ktorá si počas víkendu v nemeckom Garmisch-Partenkirchene nešťastne poranila koleno, nebude jediná veľká absencia na svetovom šampionáte v Dolomitoch.

„Po 30 hodinách od zranenia už ani nevládzem plakať, ale neznesiteľná bolesť a smútok vo mne stále zostávajú,“ napísala úradujúca olympijská víťazka v zjazde Goggiová na instagrame.

Okrem zjazdárskej kráľovnej sezóny bude chýbať v kĺzavých disciplínach aj Rakúšanka Nicole Schmidhoferová či jej krajanka Nicole Ortliebová, ktoré majú po ťažkých pádoch rovnako po sezóne a rovnako boli adeptkami na medaily.

Líderke Svetového pohára Vlhovej odpadla aj jedna potenciálna súperka v slalome. Anna Swennová-Larssonová si od decembra liečila podvrtnutý členok a napokon sa neocitla v záverečnej 12-člennej švédskej nominácii na MS 2021.

Boje o medaily medzi mužmi budú ochudobnené najmä o skvelých Nórov. Predčasne po sezóne má už niekoľko týždňov obhajca veľkého glóbusu vo Svetovom pohári Aleksander Aamodt Kilde, ktorý si ešte v polovici januára roztrhol väzy v kolene počas tréningu super G v Rakúsku.

„Kilde bol horúci kandidát na medailu nielen v super G, ale aj v obrovskom slalome či paralelnej súťaži,“ napísal rakúsky portál ORF.

V Cortine d'Ampezzo sa nepredstaví ani nádejný slalomár či „obrakár“ Lucas Braathen, ktorý si poranil koleno pred necelým mesiacom vo švajčiarskom Adelbodene a je už po operácii.

V podstate to isté platí aj pre ďalšieho 20-ročného Nóra Atleho Lieho McGratha a tiež Američana Tonmyho Forda. Aj títo dvaja doplatili na pády na najťažšom súťažnom svahu pre obrovský slalom na Chuenisbärgli v Adelbodene.

Z viacerých Švajčiarov, ktorí zrejme nepocestujú do Cortiny, je najznámejší Mauro Caviezel. Obhajca malého glóbusu v super G spadol ešte začiatkom januára počas tréningu v Ga-Pa a okrem otrasu mozgu si vážne poranil ľavé koleno.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #MS v lyžovaní 2021