Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hneď je deň krajší. Kristoffersen sa teší zo slalomového triumfu

Nórsky lyžiar Henrik Kristoffersen zvíťazil v nedeľnom slalome Svetového pohára. Vo francúzskom Chamonix skončil na druhom mieste Švajčiar Ramon Zenhäusern s odstupom 28 stotín sekundy, tretí bol jeho krajan Sandro Simonet, ktorý zaostal o 0,66 s.

31.01.2021 14:47
Henrik Kristoffersen Foto:
Nór Henrik Kristoffersen.
debata

Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie. Dvadsaťšesťročný Nór dosiahol 23. triumf na podujatiach SP, devätnásty v tejto disciplíne. V tejto sezóne vyhral druhý slalom po decembrovej Madonne di Campiglio, v ďalších siedmich súťažiach sa neumiestnil ani na pódiu, z toho dvakrát preteky nedokončil.

„Z víťazstva sa veľmi teším. Predchádzajúce slalomy pre mňa boli zložité vzhľadom na podmienky. Momentálne nedisponujem materiálom, čo by fungoval na ľade. Mäkký i agresívny sneh je v poriadku, ale na ľade mám problémy. Pracujeme na nových lyžiach. Ukazuje sa, že nie som taký zlý lyžiar, keď idem rýchlo, hneď je život krajší,“ citoval víťaza portál laola1.at.

Kristoffersen sa na čele usadil už po prvom kole. Viedol o 23 stotín sekundy pred domácim reprezentantom a lídrom celkového poradia SP Alexisom Pinturaultom, priebežne tretí bol Rakúšan Marco Schwarz s odstupom 0,44 s.

Schwarz ako vedúci muž hodnotenia disciplíny predviedol na zavretej trati dynamickú jazdu, lepší čas ho však stála chyba vo vlásočnici. Sobotný víťaz Clement Noel z Francúzska spravil veľkú chybu, nabral výraznú stratu a nepostúpil do najlepšej tridsiatky.

Kristoffersen si chcel napraviť chuť po tom, ako v sobotu vypadol už v úvode prvého kola. O deň neskôr chytil rytmus, ideálne prenášal váhu a bezchybnou jazdou si vypracoval náskok.

Simonet štartoval s vyšším číslom 35 a do druhého kola sa prebojoval z posledného postupového miesta. To však využil pri obrátenom poradí a na čistej trati sa najrýchlejšou druhou jazdou katapultoval na tretiu pozíciu vo výsledkovej listine.

Takisto ďalší Švajčiar Zenhäusern zaznamenal výrazný posun, z jedenástej pozície obsadil druhú priečku rovnako ako v sobotu. Podložka sa postupne čoraz viac rozbíjala a doplatili na to viacerí spolufavoriti na čele so Schwarzom a Pinturaultom, ktorí sa nevyvarovali chýb.

Kristoffersen si však s nástrahami poradil, skĺbil potrebnú mieru agresivity s technikou a hoci sa jeho náskok postupne znižoval, do cieľa to stihol v zelených číslach.

Výsledky nedeľného slalomu SP v Chamonix:

1. Henrik Kristoffersen (Nór.) 1:37,81 min, 2. Ramon Zenhäusern +0,28 s, 3. Sandro Simonet (obaja Švaj.) +0,66, 4. Victor Muffat-Jeandet (Fr.) +1,03, Adrian Pertl +1,03, 6. Marco Schwarz (obaja Rak.) +1,28, 7. Giuliano Razzoli +1,29, 8. Manfred Mölgg (obaja Tal.), Alexis Pinturault (Fr.) obaja +1,31, 10. Kristoffer Jakobsen (Švéd.) +1,38, … 66. Adam ŽAMPA 79, 124. Andreas ŽAMPA (obaja SR) 11

Celkové poradie SP (po 25 z 38 súťaží): 1. Pinturault 924 bodov, 2. Schwarz 666, 3. Marco Odermatt (Švaj.) 607, 4. Aleksander Aamodt Kilde (Nór.) 560, 5. Kristoffersen 544, 6. Loic Meillard (Švaj.) 526

Poradie v slalome (9 z 11): 1. Schwarz 589 bodov, 2. Zenhäusern 443, 3. Sebastian Foss-Solevaag (Nór.) 405, 4. Clement Noel (Fr.) 373, 5. Manuel Feller (Rak.) 348, 6. Kristoffer­sen 339

debata chyba
Viac na túto tému: #Henrik Kristoffersen