Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez Gisinovej. Vlhová odštartuje v druhej desiatke

Vlani sa Petra Vlhová na legendárne preteky Svetového pohára alpských lyžiarok chystala podľa domáceho receptu.

29.01.2021 20:52
Nemecko Alpské lyžovanie SP Super G  vlhová Foto: ,
Petra Vlhová počas lanských pretekov v nemeckom stredisku Garmisch - Partenkirchen.
debata (1)

Pred sobotňajším (11.00) a zajtrajším (11.00, prenos vysiela RTVS) superobrovským slalomom v Garmisch-Partenkirchene to však neprichádzalo do úvahy.

Neľahká koncentrácia

Talentovaná Liptáčka sa vtedy vybrala domov do Liptovského Mikuláša. Chcela načerpať silu do brutálneho záveru ročníka, ktorý malo vyšperkovať finále Svetového pohára v Cortine d'Ampezzo.

„Štyri dni som si užívala domov, moju posteľ aj slovenské jedlá. Bola som za to veľmi vďačná. Pomohlo mi to. Nabrala som viac síl, najmä po psychickej stránke. Oddýchla som si. Som pripravená,“ povedala vtedy Vlhová pre RTVS o krátkej návšteve rodného mesta.

Krátko na to svet ochromila pandémia a z plánovaného útoku na veľký glóbus nebolo nič. Koronavírus preškrtal športový kalendár krížom-krážom.

Jedny z posledných pretekov sa konali práve v Garmisch-Partenkirchene. Vlhová tam napriek minimálnym skúsenostiam obsadila ôsme miesto v zjazde a deviate v superobrovskom slalome.

„Bolo to nebezpečné, ale s výsledkom som spokojná. Úprimne, nebolo jednoduché sa koncentrovať na vlastnú jazdu po pádoch pretekárok predomnou. Snažila som sa, ale bolo to veľmi náročné. Som rada, že som v hlave zapracovala a mám ďalšie body,“ hodnotila Vlhová svoje vystúpenie pre RTVS.

Skrátená sezóna prihrala Vlhovej dva malé glóbusy – za slalom a paralelné disciplíny. A v jej slovensko-talianskom tíme ešte viac umocnila túžbu dostať sa na lyžiarsky trón.

„Chcem ho získať,“ povedala Vlhová už niekoľkokrát pred štartom aktuálnej sezóny. „Petra je schopná byť najlepšou na svete,“ vyhlásil pre Pravdu hlavný tréner Livio Magoni.

„Nie je to utópia, ale reálny cieľ,“ pridal sa asistent trénera a servisman Matteo Baldissarutti.

Stobodový náskok

Že nejde o prázdne reči sa ukazuje od začiatku sezóny až doteraz. Vlhová je už viac ako dva mesiace líderkou celkového hodnotenia Svetového pohára.

Aj pred posledným januárovým víkendom má stobodový náskok pred najbližšou prenasledovateľkou Michelle Gisinovou.

Vlhovej nevýrazné výkony v ostatných troch obrovských slalomoch i vypadnutie v super G v Crans Montane však spôsobili, že sa za Liptáčkou a Švajčiarkou zoradila silná trojka.

Lara Gutová-Behramiová, Marta Bassinová i Sofia Goggiová majú na dlhých lyžiach viac skúseností.

„Všetky sú nebezpečné, ale najväčšou súperkou zostáva Gisinová,“ tvrdila Veronika Velez-Zuzulová.

Zjazdovka Kandahar, na ktorú sa najlepšie ženy dnes a zajtra vydajú, patrí k najnáročnejším v seriáli. Je jednou z mála, ktorú si Vlhová môže vybaviť vo svojej hlave.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Vlaňajšie výsledky jej môžu byť povzbudením. Pády zasa výstrahou, že v rýchlosti ponad sto kilometrov za hodinu sa chyby neodpúšťajú.

Pôvodne sa v Garmisch-Partenkirchene malo ísť super G a zjazd. Organizátori museli kvôli nepriaznivému počasiu zrušiť oba tréningy zjazdu.

Podľa pravidiel Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) nie je možné uskutočniť zjazd bez tréningu. Náhradný by sa mal ísť 26.-28. februára vo Val di Fassa.

„Momentálne sa v rýchlostných disciplínach cítim dobre. Uvidíme, ako mi to v Garmisch-Partenkirchene pôjde,“ doplnila Slovenka pred pretekmi.

Na štartovke sobotňajších pretekov chýba Gisinová. Vlhová sa vydá na trať s číslom 14, pozrite si kompletnú štartovú listinu:

zväčšiť Štartová listina sobotňajšieho super G (1. časť). Foto: fis-ski.com
štartovka Štartová listina sobotňajšieho super G (1. časť).
zväčšiť Štartová listina sobotňajšieho super G (2. časť). Foto: fis-ski.com
2021AL5068SLR0-2 Štartová listina sobotňajšieho super G (2. časť).

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #Petra Vlhová #super G #Garmisch-Partenkirchen #SP