Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Priznanie kouča. Petra vypadla kvôli mne, kajal sa Magoni

V slalome výhodné, pri superobrovskom slalome nevyspytateľné.

24.01.2021 15:17
Slovinsko SR Lyžovanie SP obrovský slalom ženy... Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (35)

Petra Vlhová už vie, že ísť na trať super G ako prvá v poradí nie je jednoduché. V ďalšom dejisku Svetového pohára alpských lyžiarok absolvovala zaujímavú hru čísiel.

V Crans Montane absolvovala tri partie. Piatková s nevďačným štvrtým miestom v zjazde jej priniesla úsmev. V sobotňajšom repete na dlhšej trati jej šťastná sedmička priniesla zasa cenných 36 bodov.

v nedeľu si so štartovným číslom jedna príliš nepotykala…

Na trati superobrovského slalomu bola iba pol minúty. Na jednom z kritických miest trate spravila chybu a preteky nedokončila.

"Zle som vypočítal líniu, po ktorej mala Petra ísť. Poslúchla ma, spravila presne to, na čom sme sa dohodli. Urobil som dve chyby – v St. Antone a aj teraz v Crans Montane. Mrzí ma to, je to škoda.

Po Petrinom vypadnutí viaceré dievčatá zostali prekvapené a menili taktiku na poslednú chvíľu," informoval Pravdu Vlhovej kouč Livio Magoni.

Aspoň malou náplasťou môže byť pre líderku elitného seriálu fakt, že jej najbližšia prenasledovateľka Michelle Gisinová obsadila 29. priečku. Zmenšila tam manko na Vlhovú len o dva body.

Na víťaznú Laru Gutovú-Behramiovú stratila Gisinová viac ako dve a pol sekundy. Druhá skončila prekvapujúco Rakúšanka Tamara Tipplerová (+ 0,93 s), tretia bola v cieli obhajkyňa veľkého krištáľového glóbusu Federica Brignoneová so stratou 1,02 na víťaznú Švajčiarku.

Jednotka jej zostala

Kým v technických disciplínach si najlepších pätnásť lyžiarok čísla žrebuje, v rýchlostných disciplínach funguje úplne iný kľúč.

Prvých desať pretekárok v hodnotení zjazdu či super G si vyberá nepárne čísla od 1 do 19. Druhá desiatka má k dispozícii párne čísla od 2 do 20. Vlhovej po sobotňajšom výbere zostala voľná jednotka.

"Bude to veľká výzva pre všetky pretekárky. Nebude to úplne najľahší superobrovský slalom. Strieda sa ľad so snehom.

Jednotka nie je vždy šťastná, v superobrovskom slalome to platí dvojnásobne. Zrejme by si ju sama nevybrala. Verím, že jej prinesie šťastie," zaželala si v štúdiu RTVS Veronika Velez-Zuzulová pred pretekmi.

O niekoľko minút sledovala, ako jej nasledovníčka spravila osudnú chybu. Krátko po prvom skoku nenarovnala správne lyže a doskočila tak, že sa už nestihla zmestiť medzi dve modré bránky.

„Lyže nemala otočené v správnom smere a preto doskočila mimo. Vo vzduchu sa ich smer mení veľmi ťažko, už s tým nemohla nič urobiť. Na prehliadke trate síce vidíte bránu, lenže neviete, ako rýchlo pretekárka pôjde a ako ďaleko doletí,“ vysvetlila Velez-Zuzulová.

Vlhová stihla absolvovať len prvý medzičas. Čas 21,65 sekundy bol jedenásty najrýchlejší. Krátko na to prišla chyba.

Tým sa nevyhli ani pretekárky, ktoré nasledovali po nej. Dovedna sedemnásť pretekárok z 54-členného štartového poľa doplatilo na rýchly a veľmi technický superobrovský slalom.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Boli medzi nimi aj najlepšia lyžiarka na dlhých lyžiach Talianka Sofia Goggiová, jej krajanka Elena Curtoniová, Wendy Holdenerová či Breezy Johnsonová.

„Petra jazdí všetky preteky. Je na takéto situácie pripravená. Nemyslím si, že by jej to v zajtrajších pretekoch malo robiť problémy,“ pripomenula Velez-Zuzulová utorkový obrovský slalom v Kronplatzi (prvé kolo začína o 10.30, druhé o 13.30).

Náskok nerieši

Ešte pred super G absolvovala Vlhová niekoľko jázd obrovského slalomu pred šiesty obrovským slalomom v sezóne. Absolvovala ich v dobrom fyzickom rozpoložení. Potešila ju sobotňajšia siedma priečka.

"Išlo sa mi veľmi dobre, ale bolo to ťažšie ako v piatok. Viditeľnosť bola zlá, najmä v poslednej pasáži som si nevidela pod nohy, bol to skôr boj o prežitie.

V cieli som bola unavená a zadýchaná. Som spokojná," povedala Vlhová vo videu, ktoré médiám poskytol jej brat a manažér Boris Vlha.

Dvadsaťpäťročná Liptáčka stratila na víťaznú Goggiovú 1,05 sekundy. Vo vrchnej časti trate patrila k najlepším, ale dve drobné chyby po poslednom medzičase ju stáli drahocenný čas.

Aj napriek tomu zverenka Livia Magoniho hodnotila dve umiestnenia v zjazde v najlepšej desiatke veľmi pozitívne.

„Tento kopec sa mi páči. Mám na ňom istotu, poznám ho o niečo lepšie. Presne vie, kde mám čo urobiť. Vlani som tu získala nejaké skúsenosti. Cítim sa na ňom dobre,“ skonštatovala Vlhová.

Aj po ďalšom súťažnom víkende zostala na čele celkového hodnotenia o 118 bodov pred Gisinovou. Body však podľa vlastných slov nepočíta.

"Každý rieši, či som prvá, respektíve aký je môj náskok. Je to pekné, ale sezóna je dlhá a nerada sa o týchto veciach bavím…

Musím sa sústrediť sama na seba, a aby som získala čo najviac bodov. Livio bol v spokojný. Keď som v top desať, tešíme sa. Hodinu sa radujeme a potom myslíme na ďalšie preteky," uzavrela Vlhová.

35 debata chyba