Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez guláša, ale so Shiffrinovou. Prelomí Vlhová smolu?

Z jednej strany sa ozývali pokyny organizátorov i hučiaci dav. Z druhej zasa spev slovenských ľudoviek ako Macejko, Ešte si ja pohár vínka vypijem či hymny Petry Vlhovej s názvom Peťa si top od Ľudovej hudby Jas.

15.01.2021 15:30
Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová oslavuje víťazstvo v slalome žien Svetového pohára v slovinskej Kranjskej Gore.
debata (2)

Kranjska Gora a susedná obec Podkoren sú od seba vzdialené len desať minút. Tamojší obyvatelia sú na dve malé slovinské obce hrdí. Vlani však len s údivom sledovali, ako sa obe „poslovenčili…“

Chýbaš nám, Mikaela!

Rovnako ako pred rokom sa ďalšie kolo Svetového pohára alpských lyžiarok malo konať v Maribore. Druhé najväčšie mesto Slovinska však ani teraz nedisponovalo dostatočným počtom snehu, a tak už 57. ročník Zlatej lisice (zlatej líšky) – ako sa preteky volajú – presunuli do Kranjskej Gory.

Tam minulý týždeň riešili úplne iné starosti ako v Maribore. Napadli tam dva metre snehu a organizátori mali čo robiť, aby pripravili zjazdovku na dva obrovské slalomy.

Sobotňajšie preteky sa začínajú prvým kolom od 11.00, druhé je na programe o tri hodiny neskôr. V nedeľu sa pôjde o čosi skôr – 9.15 a 12.15. Oboje preteky vysiela naživo RTVS.

Tento rok sa pod ikonickým Triglavom – najvyšší vrch Júlskych Álp (2864 m n. m.) je vyobrazený aj v štátnej vlajke Slovinska – pôjde v omnoho komornejšom duchu. Žiadne tisíce slovenských priaznivcov v Kranskej Gore a ani desiatky litrov čerstvo uvareného gulášu v susednej obci Podkoren.

Už tam a potom aj v cieli minuloročných pretekov ukázali Slováci nielen svoju schopnosť poriadne to roztočiť. Do povedomia sa dostali aj empatickým transparentom s nápisom: We miss you Mikaela! (Chýbaš nám, Mikaela!) Neušiel pozornosti ani viacerým americkým médiám, ktoré tento krok kvitovali.

„Krásne gesto,“ písalo sa na oficiálnom twitterovom účte amerického lyžiarskeho a snoubordového tímu.

Na snímke slovenskí diváci počas 2. kola... Foto: TASR, Martin Baumann
Vlhová fanúšikovia Na snímke slovenskí diváci počas 2. kola slalomu žien Svetového pohára v slovinskej Kranjskej Gore.

Na nových lyžiach

Líderka celkového hodnotenia Svetového pohára Vlhová mala vlani kusisko šťastia. Po obrovskom slalome – na nových lyžiach, ktoré mala v pretekoch premiérovo – ju predstihla bleskurýchla Alice Robinsonová z Nového Zélandu. Päť bránok pred cieľom druhého kola slalomu to vyzeralo na ďalší strieborný post.

Lenže…

Suverénna líderka Anna Swennová-Larssonová spravila chybu na štvrtej bránke od konca, nekontrolovateľne spadla a preteky nedokončila.

„Na jednej strane sa tešíte, že ste vyhrali. Na druhej zasa smútite kvôli Anne. Keby prišla do cieľa, vyhrala by. Mala som obrovské šťastie,“ nehľadala výhovorky Vlhová pred slovenskými médiami.

Úspešný víkend Petry Vlhovej v Kranjskej Gore Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Na snímke slovenská slalomárka Petra Vlhová...

Švédka v tomto ročníku neabsolvovala ani jedny preteky. Po problémoch švédskeho tímu s pozitívnymi testami na ochorenie COVID-19 prišlo zranenie nohy a operácia, ktorá ju vyradilo do konca sezóny.

Do jej kolotoča sa však definitívne vrátila Shiffrinová. Dvadsaťpäťročná Američanka je späť v boji o dva malé glóbusy v technických disciplínach a nechce to zabaliť ani v bitke o ten veľký.

V najvyrovnanejšej disciplíne ženského Svetového pohára má spoločne s Federicou Brignoneovou a Martou Bassinovou najlepšiu formu.

Vlhová má v obrovskom slalome smolu. Síce obsadila dve tretie miesta, ale na najlepšie momentálne stráca. Vinu na tom nesie vypadnutie v Courcheveli a vietor. Ten odfúkol druhé kolo obráku v Semmeringu, do ktorého by sa Vlhová vydala ako posledná v poradí.

Podarí sa majsterke sveta toto manko zmenšiť?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Kranjska Gora