Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kovbojka utíchla. Vlhová ani Shiffrinová však zbrane neskladajú

Agresivita a vzájomné napätie. Výmena názorov na mítingu kapitánov. Obvinenia zo špionáže a natáčania tréningov. Dokonca aj reči o ukradnutej lyži...

12.01.2021 10:00
Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová Foto: ,
Petra Vlhová (vpravo) vedľa Mikaely Shiffrinovej po slalome v Levi.
debata (16)

Svetový pohár žien má pred sebou najlukratívnejšiu zastávku. Dnes (od 18.00 je na programe prvé kolo, od 20.45 druhé, prenos vysiela RTVS) je vo Flachau ďalší slalom.

Elitný seriál alpských lyžiarok i život bežných smrteľníkov potrebuje zápletku a drámu. Jedna z najväčších sa udiala pred rokom práve v malebnej rakúskej dedine. A jej dopady vidieť i dnes…

Priateľstvo by uhasilo oheň

Niekedy človek urobí chybu a pomyselný most spáli. A inokedy zasa ani nie je šanca, aby sa medzi ním a druhou osobou vôbec vybudoval. Možno raz príde, ale to budú musieť Petra Vlhová i Mikaela Shiffrinová zavesiť lyže na pomyselný klinec.

Petra Vlhová je opäť princeznou Flachau Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová opäť získala trofej Salzburskej...

"Keby sme proti sebe nesúťažili, boli by sme dobré kamarátky. Ak však chcete udržať ten oheň, ktorý vás vo vzájomnom boji poháňa, musíte mať odstup.

Po niektorých prehrách si hovorím, že by som mala byť viac naštvaná. Lenže poniektoré Petrine jazdy sú pastvou pre oči," priznala Shiffrinová pred vlaňajšími pretekmi vo Flachau.

Pochvalné slová prišli aj zo slovenskej strany.

„Niekedy je náročné s ňou bojovať, lebo raz som perfektná a inokedy zasa priemerná. Proti Mikaele musíte byť stopercentný stále,“ kontrovala Vlhová.

Za oponou z medových fráz sa však odohrávala poriadna kovbojka. Vlhovej kouč Livio Magoni podľa Shiffrinovej mamy Eileen natáčal tréningy jej dcéry.

Taliansky kouč tieto správy dementoval sebe vlastným spôsobom. A to aj napriek tomu, že pravidlá Medzinárodnej lyžiarskej asociácie (FIS) nakrúcanie prípravy konkurentiek nezakazujú.

"Bol som prekvapený z toho, čo povedala. Nemám čas, aby som niekoho z tímu posielal, aby natáčal tréningy. Máme málo ľudí, na takéto hlúposti nie je čas. Momentálne máme najlepší tím. Američania nevedia prehrávať.

Musia sa to naučiť, ako sme sa to učili aj my. Skončil som s nimi, povedal som im to na mítingu. Mám dosť pretvárky, nechcem vidieť pred sebou falošné tváre," vrátil úder Magoni.

Dovŕši víťazný hetrik?

Jeho tvrdá reč prišla po druhom triumfe Vlhovej v rade. V rodisku legendárneho Hermanna Maiera v rokoch 2017 a 2018 dvakrát vypadla v prvom kole. Odvtedy jej vo Flachau vyrástli dva víťazné stĺpy, ktoré nájdete zhruba 10 minút chôdze od cieľového priestoru tamojšieho slalomu.

Nechýba na nich ani Veronika Velez-Zuzulová, ktorá tam 12. a 15. januára 2016 vyhrala dva slalomy. Kým vlani Vlhová pomaly, ale isto vytláčala z postu najlepšej slalomárky Shiffrinovú, pred dnešnými pretekmi je situácia úplne odlišná.

Dvadsaťpäťročná rodáčka z Vailu sa pomaly dostáva do svojej vrcholovej formy. Jej rovesníčka Vlhová zasa kraľuje nielen v najtočivejšej disciplíne, ale aj celkovému hodnoteniu Svetového pohára.

Medzi oboma tábormi je napätie aj dnes a je otázne, či sa niekedy úplne vytratí. Tradičné rivalky neskladajú zbrane. Nemôžu si to dovoliť.

Veď sa k nim až nečakane blízko priblížili dve súperky. Katharina Liensbergerová a Michelle Gisinová už majú dosť niekoľkoročného americko-slovenského kraľovania.

„Slalom je vyrovnanejší ako kedysi. Prekvapilo ma to. Bude to skúška, ale predpokladám, že ju Vlhová zvládne a svoj post najlepšej slalomárky obháji,“ zamyslel sa lyžiarsky expert Rastislav Mažgút.

Víťazný hetrik z Flachau by Liptáčku znova o sto bodov priblížil k obhajobe malého glóbusu i premiérovému zisku toho veľkého…

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová #Michelle Gisinová #Katharina Liensbergerová