Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Oberhofe odhalili pozitívnych, jedného v českom tíme. Fialkové veria v obrat

Prvé kolo testovania pred piatym podujatím Svetového pohára v biatlone v Oberhofe odhalilo štyri pozitívne prípady koronavírusu.

07.01.2021 16:17 , aktualizované: 18:58
Oberhof Foto: ,
Tréning biatlonistov v Oberhofe pre pretekmi Svetového pohára.
debata (2)

Na pretekoch v nemeckom stredisku štartuje aj slovenská výprava. Zápolenia v Oberhofe sa začnú v piatok šprintmi žien (11.30 h) a mužov (14.15 h).

Generálny sekretár Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) Felix Bitterling nezverejnil mená pozitívnych osôb, no uviedol, že spolupracujú s miestnymi zdravotnými úradmi, ktoré budú rozhodovať o prípadných opatreniach či karanténe.

Zimná rozprávka Oberhofe pred SP v biatlone Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Zasnežený Oberhof pred pretekmi Svetového...

„Po sviatočnej prestávke očakávame zopár pozitívnych prípadov, no s naším systémom na ne môžeme rýchlo reagovať,“ citovala ho agentúra dpa.

Portál idnes.cz vo štvrtok informoval, že pozitívny test v dejisku podujatia mal český biatlonista, minuloročný juniorský majster Európy Vítězslav Hornig. Ešte pred odchodom do Oberhofu neprešli PCR testami Michal Krčmář a Adam Václavík.

Český mužský tím tak čaká na ďalšie pokyny od miestnych úradov a či nebudú musieť ísť do karantény jeho ďalší členovia.

Od začiatku sezóny odhalili v biatlonovej „bubline“ v rámci podujatí Svetového pohára dokopy 22 pozitívnych prípadov.

To najkrajšie z biatlonovej strelnice Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Paulína Fialková.

Sestry Paulína a Ivona Fialkové museli po pozitívnom teste vo svojom tíme vynechať úvodné dve kolá SP vo fínskom Kontiolahti. Sezónu tak odštartovali až v Hochfilzene.

IBU zaviedla pred novým ročníkom striktné hygienické pravidlá s častým testovaním športovcov i funkcionárov a s cieľom minimalizovať cestovanie usporiadala úvodných šesť kôl len v troch strediskách – Kontiolahti, Hochfilzen, Oberhof.

Žiadne ťažké tréningy, len jazdiť a jazdiť

Hoci ho nemá rada, tento rok môže v nemeckom stredisku len prekvapiť.

Paulína Fialková pokračuje v snahe o návrat do bývalej formy, ktorú bude potrebovať na blížiacich sa MS v Pokljuke. Slovenskú biatlonovú jednotkou spoločne so sestrou Ivonou otestuje Oberhof.

Súrodenecké duo má za sebou prvý trimester sezóny ako zo zlého sna. Koronanákaza a karanténa spôsobili, že Fialkové vypadli z tréningového i pretekárskeho tempa. Prvé dve kolá SP museli vynechať, na druhých dvoch predviedli nevýrazné výkony.

Vianočné sviatky im poskytli priestor na oddych, následne absolvovali sústredenie v obľúbenom Obertilliachu.

„Oddýchli sme si aj po psychickej stránke. Bolo to trochu iné sústredenie. Načerpali sme energiu. Žiadne ťažké tréningy, cieľom bolo len jazdiť a jazdiť,“ vravela Ivona Fialková pre slovenskybiatlon­.sk.

Oberhof je známy náročnosťou trate, zvyčajne sa pridá aj mrznúci dážď a vietor. Tento rok prišla vítaná zmena, hoci podmienky budú opäť odlišné.

„Vyzerá to tak, že bude dostatok snehu. Avšak zo zmien v stope nie som nadšená. Nerozumiem tendencii stále sťažovať trate a robiť ich pre športovcov náročnejšími. Pozitívom je, že nebezpečný zjazd z minulých ročníkov upravili a pokiaľ sa nevyskytne ľad, nemalo by prísť k pádom. Dobrí jazdci v zjazde nebudú mať problém,“ uviedla skúsenejšia Paulína.

Zasnežený Oberhof pred pretekmi Svetového... Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Biatlon, Oberhof Zasnežený Oberhof pred pretekmi Svetového pohára v biatlone.

Pre trinástu ženu minulej sezóny je zatiaľ najlepším umiestnením 80. miesto v šprinte. Teda výsledok, ktorý môže v Oberhofe len vylepšiť.

„Pred týmto podujatím mám jediný cieľ – zlepšovať sa. Po tom, ako som videla, v čom je komplikácia a doma ju za pomoci lekárov dokázala identifikovať, chcem veriť už len v zlepšujúcu sa tendenciu. Dúfam, že sa zo súčasnej krízy vymotám, pretože nie je možné, aby trvala večne,“ zaželala si.

(mb)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #SP v biatlone #Ivona Fialková #Paulína Fialková #koronavírus