Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová nám robí skvelú reklamu. S bratom sa jej chceme priblížiť

Rozdiel medzi Svetovým pohárom v alpskom lyžovaní mužov a žien je značný. Medzi dámami je okruh favoritiek na víťazstvo - patrí k nim aj Petra Vlhová - podstatne užší. O to cennejšie sú výkony a výsledky Adama Žampu.

18.12.2020 19:48
debata
Adam Žampa je hrdým členom Dukly Banská Bystrica. Foto: facebook.com/adam.zampa13
žampa dukla Adam Žampa je hrdým členom Dukly Banská Bystrica.

Tridsaťročný Slovák je vo výbornej forme. Rád by na ňu nadviazal aj v Alta Badii.

„Pred sezónou som veľa na sebe pracoval,“ vraví pred najbližšími pretekmi. V sobotu ho čaká obrovský slalom, v pondelok slalom (prvé kolo od 10.00, druhé od 13.00, prenosy vysiela RTVS).

V tomto ročníku ste vo všetkých troch obrovských slalomoch brali body, dva razy ste sa dostali do najlepšej desiatky. Spokojný?

Určite. V Söldene som sa dostal na bodovanú priečku a v Santa Caterine mi to vyšlo ešte lepšie. Je tam plynulý kopec, ktorý mierne padá. Vyhovovali mi aj ťažké podmienky, lebo som technický jazdec.

Zabodoval aj váš brat Andreas. Poteší, keď sa obaja dostanete na bodované priečky?

Jasné, mám z toho radosť. Zabodoval so štartovným číslom 66, čo je veľmi náročné. Potvrdil, že vie jazdiť obrovský slalom. Teší ma, že sme dvaja. Človeku sa ľahšie pripravuje aj súťaží. Ťaháme sa.

Ako ste na tom fyzicky a zdravotne?

Pred sezónou som zmenil viacero vecí v kondičnej príprave a veľa som na sebe pracoval. Fyzicky som pripravený ako tí najlepší. Snažím sa pracovať efektívne, mať dostatok sily a pritom zostať zdravý. Dávam si pozor na chrbát, ktorý ma predtým bolel. Aj teraz ho občas cítim.

Adam Žampa. Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Adam Žampa Adam Žampa.

Pripravovali ste sa aj po boku Slovinca Žana Kranjeca a Chorváta Filipa Zubčiča. Je to dlhodobá spolupráca?

Je koronakríza, takže všetci trénujeme v malých bublinách. Stretávame sa skôr pred pretekmi, aby sme sa porovnali. Pred Alta Badiou sme sa pripravovali s nemeckým tímom. Cením si, že nám otvorili dvere, hoci si každý chce svoj tím strážiť čo najviac.

Pred Santa Caterinou ste vypomáhali aj ako čašník. Prečo?

Gastro na Slovensku prežíva ťažké časy. Bol som doma a v našej reštaurácii v Starom Smokovci sme mali veľa práce. Je to pre mňa relax. Mám rád gastro a prácu s ľuďmi. Ak sa k nám vyberiete, veľmi rád hocikoho obslúžim (úsmev).

Je pred vami klasický a obrovský slalom. V ktorej disciplíne si viac veríte?

V obrovskom slalome. Trénovali sme ho oveľa viac, na slalom som nemal toľko času. Moje štartové číslo v slalome bude vyššie. Sú to aj prvé preteky v sezóne. Rád by som postúpil do druhého kola.

V obrovskom slalome ste si vyjazdili podstatne lepšie štartové číslo. Je to značná výhoda?

Mal by som mať štartové číslo okolo dvadsiatky, čo je dobré. Čím skôr idete na trať, tým je rýchlejšia a šanca na kvalitný výsledok vyššia.

Žampovci uspeli v Santa Caterine Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Adam Žampa počas 2. kola obrovského slalomu v...

Pomýšľate aj na pódium?

Samozrejme. Svetový pohár mužov je veľmi vyrovnaný. V Santa Caterine mi na tretie miesto chýbalo 26 stotín. Na jednej strane som si hovoril: Fúha, tak málo od pódia?! Na druhej strane však platí, že je to veľmi veľa. Všetko je možné. Ide len o to, ako vám to v daný deň sadne.

Sledujete Vlhovej výkony vo Svetovom pohári?

Prežíva sezónu snov. Zaslúži si to, je to veľký dríč. Robí Slovensku obrovskú reklamu. Snažíme sa ju s Andreasom čo najviac dobehnúť. Na druhej strane ma mrzí, že v ženskom lyžovaní máme iba Peťu. Verím, že sa čoskoro k nej niekto pridá. Bolo by skvelé, keby Peťa mohla mladým odovzdať svoje skúsenosti.

Rezonujú jej výkony aj medzi mužmi?

Chalani si pozrú preteky a to je tak všetko.

Ministerstvo školstva v utorok odobralo Slovenskej lyžiarskej asociácii štatút národného zväzu. Ako vnímate celú situáciu v slovenskom lyžovaní?

Postrehol som to. Po pravde – snažím sa na to pozerať s nadhľadom. Mám už tridsať rokov. Radšej sa sústredím na svoje výkony vo Svetovom pohári. Keď však budem môcť pomôcť mladým, rád to urobím.

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #Adam Žampa #obrovský slalom #SP