Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová kraľuje doma i za hranicami. Športovkyňa roka prekonala aj Sagana

Na zajtrajší štart premiérových pretekov v rýchlostných disciplínach vo Val d'Isere pôjde Petra Vlhová s ďalším cenným titulom. Najlepšia alpská lyžiarka súčasnosti sa včera stala Športovcom roka 2020 na Slovensku.

16.12.2020 21:42 , aktualizované: 21:57
Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (13)

Tradičnú anketu pod záštitou Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) ovládla druhýkrát v rade. Od 94 hlasujúcich novinárov získala dovedna 457 bodov, presne o dvesto viac ako v poradí druhý cyklista Peter Sagan.

„Veľmi sa teším. Je to bonus za výsledky a drinu. Je to rovnaké ako vlani. Aj predtým som do toho dala všetko. Splnila som si sny, po ktorých som túžila. Rok sa ešte nekončí. Dúfam, že budem pokračovať a bude sa to zlepšovať,“ povedala Vlhová pre SOŠV.

Aktuálna líderka Svetového pohára v aktuálnej sezóne získala 420 bodov zo 600 možných. Vyhrala troje preteky, dvakrát bola tretia. Nadviazala tak na výnimočný predchádzajúci ročník. Vlhová v ňom získala dva malé krištáľové glóbusy v slalome a v paralelných disciplínach.

Video

Po náročnom predĺženom víkende vo francúzskom Val d'Isere – v piatok a v sobotu ju čakajú dvoje pretekov v zjazde, v nedeľu je na programe superobrovský slalom – ukončí prvý náročný blok netypickej sezóny.

Na niekoľko dní si bude môcť vychutnať čaro Vianoc. Dlho však oddychovať nebude, 28. a 29. decembra sa v Semmeringu pôjde obrovský i klasický slalom.

"Všetkým ľuďom na Slovensku by som zaželala najmä zdravie. V tejto dobe je to to najdôležitejšie, čo môžeme mať. Som v dobrej pozícii, lebo som zdravá a robím, čo ma baví.

Sú však ľudia, ktorí prišli o prácu, nemajú peniaze a sú v ťažkej situácii. Dúfam, že sa to čoskoro skončí a svet bude pokojnejší," povzbudila svojich krajanov Vlhová.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Dvadsaťpäťročná Liptáčka vníma aj neľahkú situáciu slovenského športu. Koronakríza nasadila viacerým jeho odvetviam tvrdý úder, z ktorého sa už nemusia pozbierať.

Situácia bola podľa Vlhovej alarmujúca už pred tým, ako pred piatimi rokmi dosiahla prvé víťazstvo vo Svetovom pohári.

"Športové podmienky na Slovensku sú veľmi zlé. Možno budem až príliš kritická, ale je to tak. Keby som nemala rodičov a môj ocino nedával do lyžovania financie, môžem mať obrovský talent a makať čo najviac, ale teraz by som tu nestála.

Malo by sa zmeniť veľa vecí. Je dôležité zachytiť talenty. Nie všetky majú také šťastie, ako som mala ja, lebo máme firmu, ktorá zarába peniaze a tie sme investovali do lyžovania. Viac by som podporila mládež, aby sa mohla rozvíjať," uzavrela Vlhová.

Medzi legendy vstúpil Liba

Čerstvý šesťdesiatnik Igor Liba získal ocenenie Športová legenda. Po Jozefovi Golonkovi je len druhým hokejistom, ktorému sa dostalo tejto pocty.

Legendárny Igor Liba. Foto: Pravda, Robo Hakl
Igor Liba Legendárny Igor Liba.

„Veľmi si vážim, že som sa zaradil medzi legendy ako ďalší hokejista po mojom veľkom vzore Jozefovi Golonkovi, na ktorého sme sa hrali ako deti počas hokejových zápasov na ulici.

Pred rokom sa Športovou legendou stal môj veľký kamarát Jozef Plachý, s ktorým si mám vždy čo povedať. Som rád, že sa na mňa stále nezabúda,“ uviedol Liba.

Najlepším kolektívom sa stali slovenskí futbalisti, ktorí postúpili na budúcoročné majstrovstvá Európy.

Výsledky hlasovania

Hlasovalo 94 novinárov. Čísla za menom a športovým odvetvím u jednotlivcov znamenajú postupne počet bodov, v zátvorke celkový počet umiestnení na 1., 2. a 3. mieste na lístkoch a napokon údaj, na koľkých lístkoch sa objavilo meno laureáta.

Číslo za menom kolektívu znamená počet hlasov, keďže pri kolektívoch určovali hlasujúci len najúspešnejšieho. Hlasy dostalo 26 jednotlivcov a 6 kolektívov.

JEDNOTLIVCI
1. Petra VLHOVÁ (zjazdové lyžovanie) 457 (86 6 1) 93×
2. Peter SAGAN (cestná cyklistika) 257 (2 35 26) 79×
3. Erik ČERNÁK (ľadový hokej) 247 (2 40 20) 72×
4. Ján VOLKO (atletika) 102 (- 5 8) 50×
5. Matej TÓTH (atletika) 76 (2 2 12) 30×
6. Martin DÚBRAVKA (futbal) 46 (- 1 7) 20×
7. Andrej SEKERA (ľadový hokej) 43 (- – 6) 24×
8. Ivona FIALKOVÁ (biatlon) 24 (- 1 1) 11×
9. Milan ŠKRINIAR (futbal) 21 (- 1 2) 11×
10. Paulína FIALKOVÁ (biatlon) 20 (- 1 3) 9×

KOLEKTÍVY
1. Družstvo SR mužov vo futbale 80
2. Tím tenistiek SR vo Fed Cupe 8
3. Florbalová reprezentácia SR mužov 3
4. Vodnopólová reprezentácia SR žien 1
Futbalisti ŠK Slovan Bratislava 1
Futbalisti DAC Dunajská Streda 1

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Petra Vlhová #Igor Liba