Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dominantná disciplína. Pristane Vlhovej nový štýl?

Do ikonického strediska už prišla v rôznych úlohách. Pred siedmimi rokmi ako nováčik, ktorý nepostúpil do druhého kola. V roku 2018 ako obhajkyňa triumfu. Tento týždeň zasa s túžbou napraviť smoliarske zlyhanie z predošlého ročníka.

21.11.2020 06:00
Petra Vlhvá Foto: ,
Petra Vlhová.
debata (1)

A najmä – zvládnuť vstup do svojej obľúbenej disciplíny tak, ako sa na obhajkyňu malého krištáľového glóbusu patrí.

Levi a Petra Vlhová patria k sebe. Hoci sa najlepšia slalomárka uplynulého ročníka Svetového pohára musela na tradičný fínsky úvod načakať, nezabrzdilo ju to.

"Prestávka bola naozaj dlhá. Celý čas som však trénoval – týždeň doma v Liptovskom Mikuláši a dva a pol týždňa vo Fínsku. Rýchlo mi to ubehlo.

Môj slalomový prejav možno bude iný. Veľa sme trénovali techniku. Verím, že budem rýchlejšia," povedala Vlhová vo videu, ktoré médiám zaslal jej brat a manažér Boris Vlha.

Video

Dva slalomy za dva dni

V Laponsku ich čaká atypický víkend. V neobvyklej sezóne ovplyvnenej pandémiou koronavírusu sa v Levi pôjdu až dva slalomy. Dnes a zajtra – od 10.15 začína prvé kolo, o tri hodiny je na programe druhé – zabojujú najlepšie slalomárky sveta o dvesto bodov.

"Slalom je moja dominantná disciplína. Každý vie, že to tak je. Cítim sa v nej pohodlne a silná.

Trať je pripravená veľmi dobre. V piatok sme mali dve voľné jazdy na pretekárskom kopci. Vyskúšali sme si všetky vlny a najmä tú strmú časť," informovala Vlhová priamo z dejiska.

Dvadsaťpäťročná Liptáčka by chcela zakaždým bojovať o plný počet bodov a prihodiť čo najviac k šesťdesiatim, ktoré získala pred viac ako mesiacom v rakúskom Söldene.

Vlhová sa najlepším druhým kolom vytiahla z desiatej priečky za talianske duo Marta Bassinová – Federica Brignoneová.

„Nesúhlasím, že sezóna sa začína až teraz. Prvé preteky máme za sebou a tie mi z hľadiska psychiky pomohli. Po treťom mieste som istejšia,“ pokračovala Vlhová.

Kariéra Petry Vlhovej Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
S bratom Borisom sú spolu neustále už od detstva.

Návrat Shiffrinovej

Cez víkend môže zaknihovať svoje 15. a 16. víťazstvo vo Svetovom pohári. Nechýbalo veľa a na najvyššom stupienku mohla po boku súperiek i Santa Clausa s jeho sobmi stáť aj vlani. Po víťaznom prvom kole však spravila chybu a po špicari skončila.

„Minulý rok to bola smola, ale už je to za nami. Cítim sa lepšie. Verím, že to všetko dobre dopadne. K Levi mám pozitívny vzťah. Mám tento kopec rada. Vyhrala som tu a bola som tu aj na pódiu,“ priznala Vlhová.

Je zvykom, že ju dole zľadovatelými svahmi hnali diváci. Tento ročník však zrejme bude zväčša sprevádzať komorná atmosféra. Levi by malo byť ojedinelou výnimkou potvrdzujúcou prísne protipandemické pravidlo.

„Teším sa, že tu budú diváci, ale ja sa sústredím na preteky. Po minulé roky tu nebola atmosféra taká, že by som to výrazne cítila. Bola by som radšej, keby tu boli moji blízki,“ doplnila Vlhová.

Málokde jej ide karta tak, ako práve v Levi. Navyše, druhé kolo dnešných pretekov bude stavať jej tréner Livio Magoni. S akými ambíciami ide do pretekov?

"S tými najvyššími. Keď stavia trať môj tréner, je to istá výhoda. Verím, že po prvom kole budem mať dobrú pozíciu a v druhom mi to sadne,“ prezradila.

Petra Vlhová s trénerom Liviom Magonim. Foto: TASR, Martin Baumann
Vlhová, Petra Vlhová s trénerom Liviom Magonim.

V krajine tisícich jazier na ňu čaká najväčšia vyzývateľka. Mikaela Shiffrinová, ktorá vynechala úvodné preteky v Söldene kvôli zranenému chrbtu, spoločne s Vlhovou naďalej držia viac ako trojročnú slalomovú sériu bez prehry.

Od 10. januára 2017, keď triumfovala Švédka Frida Hansdotterová, vyhrali dovedna 29 slalomov sezóny – Američanka dvadsaťdva, Slovenka sedem.

"Úprimne? Neriešim to. Či by prišla alebo nie, moja situácia by bola rovnaká,“ uzavrela Vlhová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Mikaela Shiffrinová