Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Veľký glóbus nie je utópia, ale náš cieľ

V lyžiarskom tréningu i príprave lyží patrí k svetovej špičke. Pred rokom prešiel ku konkurencii a nebanuje. Jeden z koučov slovenskej alpskej lyžiarky Petry Vlhovej Matteo Baldissarutti (40) sa už nevie dočkať začiatku sezóny Svetového pohára 2020/21.

16.10.2020 08:00
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata

A zo Söldenu má skvelé správy. "Petra sa teší a je stopercentne pripravená zaútočiť na najvyššie priečky,“ vraví taliansky odborník.

Aj vy sa tešíte, že sa lyžiarsky kolotoč znova roztočí?

Neviem sa dočkať! Prvé preteky sú vždy špeciálne. Pre nás budú dôležité. Petra musí predviesť silný štart, lebo nevieme, čo momentálna situácia môže so Svetovým pohárom urobiť.

Nekazí vám dojem neustále testovanie a život v izolácii?

Dá sa to vydržať. Vytvorili systém bublín, ktoré budú fungovať v každom dejisku Svetového pohára. Protokol je veľmi striktný.

Ak ho nebudeme dodržiavať, môžeme na súťaženie zabudnúť. Pri vstupe do bubliny sa musíme preukázať negatívnym testom nie starším ako 72 hodín. Je to čudné, ale keď niečo milujete, vydržíte to.

Aké špeciálne hygienické opatrenia v tíme dodržiavate?

Azda najväčším je, že nikam nechodievame. Zostávame spolu na hoteli a odtiaľ chodíme len na svah. Kúpili sme si stroj na dezinfekciu miestností.

Vždy, keď niekam dorazíme, každú izbu si vyčistíme. Zatiaľ sme nemali žiadny problém, nikto necítil slabosť. Bude to náročné na psychiku, ale tešíme sa.

Vlhovej Sölden príliš nesedí. Vlani obsadila kvôli tréningovému manku 14. priečku. Ako je na tom pred zajtrajšími pretekmi?

Sölden je unikátny. Podobný kopec by ste vo Svetovom pohári hľadali ťažko. Je to najdlhší obrovský slalom v ročníku. Petra nemá podobné zdravotné problémy ako minulý rok. Druhá vec je, že to budú čudné preteky bez divákov a v akejsi tréningovej atmosfére. Tribúny budú Petre chýbať, žiadna lyžiarka nemá takú podporu, ako ona. Uvidíme, čo to s Petrou i jej konkurentkami u­robí.

Ako sa s netypickou sezónou popasuje?

Je mentálne silná, určite sa s tým vyrovná. Slovenskí priaznivci jej však dodávajú niečo extra, najmä pred druhou jazdou. Po prvej chodí okolo nich, počúva skandovanie a podporu. Pri krátkej regenerácii jej to výrazne pomáha.

Petra je pyšná na to, koľko Slovákov obetuje peniaze a čas, aby ju videli. Ich absencia ju zo všetkého mrzí asi najviac. Má však motiváciu ich doma v neľahkých časoch potešiť.

Petru Vlhovú pravidelne sprevádzajú početné... Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová Petru Vlhovú pravidelne sprevádzajú početné skupinky fanúšikov zo Slovenska.

Víťazstvom?

Netajíme sa vysokými ambíciami. Sú to však prvé preteky. Žiadny tím presne nevie, na čom je. Platí to aj o nás. Petra sa však teší a je stopercentne pripravená zaútočiť na najvyššie priečky.

Zámorské preteky v Lake Louise a v Killingtone sa v tejto sezóne nepôjdu. Zjednodušilo vám to situáciu?

Áno. Nemusíme tam posielať lietadlom množstvo materiálu, budeme môcť viac trénovať. Samozrejme, je tam aj finančný aspekt. V sezóne je len 35 pretekov, čo nám občas dáva viac možností zatrénovať si počas sezóny.

Po majstrovstvách sveta v Cortine d'Ampezzo sú na programe preteky v čínskom Yanqingu. Pôjdete si pozrieť svah, na ktorom sa pôjdu alpské disciplíny na olympiáde 2022 v Pekingu?

Momentálne je to otvorené. Závisí od toho, ako sa bude Petra cítiť a koľko bodov dovtedy získame.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Couldn’t be better day ☺️☀️

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Vlhova (@petravlhova13),

V sezóne 2020/21 sa nepôjdu ani jedny preteky v alpskej kombinácii, na programe je iba jediný paralelný slalom. Je to veľký škrt cez rozpočet?

Pandémia totálne zmenila kalendár. Petra je v oboch disciplínach silná, ale nedá sa nič robiť. Chceme ísť všetky disciplíny, budeme naháňať body tam.

Platí, že môže bojovať v každej z nich o víťazstvo?

Iste. V každej sa znova o niečo posunula. Slalom a obrovský slalom sú na vynikajúcej úrovni, v obráku ešte musíme dotiahnuť detaily. V zjazde či superobrovskom slalome sme trénovali viac, ako vlani. Máme za sebou krátku prípravu spoločne so Švajčiarkou Larou Gut-Behramiovou. Po Söldene zamakáme v paralelnom slalome.

V ktorej disciplíne môže získať najviac bodov?

Zvykli sme si, že Petra je v slalome jednou z najlepších na svete. Bude to platiť aj tento rok. Radi by sme boli však stopercentní v paralelnom slalome. Jedny preteky, sto bodov (smiech).

Vlhová priznala, že chce po zisku dvoch malých glóbusov zaútočiť na veľký pre celkovú víťazku Svetového pohára. Ako sa k tomu môže dopracovať?

Nie je to utópia, ale náš cieľ. Tešíme sa na túto neľahkú výzvu. Petra patrí medzi najlepšie slalomárky a pretekárky v obrovskom slalome. Ak naberie dostatok skúseností a istoty v rýchlostných disciplínach, budú to s ňou mať súperky náročné.

Treba však pamätať na to, že Petra pôjde v zjazde a super G len druhú sezónu. Potrebuje čas na to, aby lepšie spoznala úskalia tratí i svoje možnosti.

Bude svetový šampionát 2021 v Cortine pre váš tím špecifický?

Určite. Je to vrchol sezóny. Obhajujeme tri cenné kovy z Aare. Získať ich a ubrániť sú dve rozdielne veci. Nečaká nás nič jednoduché. Chceme však získať minimálne jednu medailu.

Príprava alpských lyžiarok Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová s gitarou.

Čaká nás znova boj o trón medzi Vlhovou, Mikaelou Shiffrinovou a úradujúcou kráľovnou bielych svahov Federicou Brignoneovou?

Nepredpokladám, že sa k nim ešte niekto pridá. Na druhej strane pred Söldenom nemáme príliš veľa informácií o konkurencii. Videl som len zopár videí z tréningu Brignoneovej. Shiffrinová má zdravotné problémy, takže prvé preteky vynechá.

Čo očakávate od Američanky?

Keď mala Shiffrinová problémy, vrátila sa ešte silnejšia. Bude patriť k najlepším – ako vždy.


Petra Vlhová a jej program v sezóne 2020/21

Dátum podujatia Miesto a disciplína Umiestnenie Vlhovej
17. októbra Sölden – obrovský slalom 3.
21. novembra Levi – slalom 1.
22. novembra Levi – slalom 1.
26. novembra Lech Zürs – paralelný slalom 1.
5. decembra St. Moritz – super G zrušené
6. decembra St. Moritz – super G zrušené
12. decembra Courchevel – obrovský slalom 3.
14. decembra Courchevel – obrovský slalom nedokončila
18. decembra Val d´Isere – zjazd 26.
19. decembra Val d´Isere – zjazd 33.
20. decembra Val d´Isere – super G 6.
28. decembra Semmering – obrovský slalom zrušený
29. decembra Semmering – slalom 4.
3. januára Záhreb – slalom 1.
9. januára St. Anton – zjazd 12.
10. januára St. Anton – super G 19.
12. januára Flachau – slalom 4.
16. januára Maribor – obrovský slalom 4.
17. januára Maribor – obrovský slalom 10.
22. januára Crans Montana – zjazd 4.
23. januára Crans Montana – zjazd 7.
24. januára Crans Montana – super G nedokončila
26. januára Kronplatz – obrovský slalom 12.
30. januára Garmisch Partenkirchen – super G 10.
31. januára Garmisch Partenkirchen – super G 2.
8. februára MS v Cortine d'Ampezzo – alpská kombinácia 2.
9. februára MS v Cortine d'Ampezzo – super G 9.
13. februára MS v Cortine d'Ampezzo – zjazd neštartovala
16. februára MS v Cortine d'Ampezzo – paralelný slalom nedokončila
17. februára MS v Cortine d'Ampezzo – tímová súťaž Slovensko neštartovalo
18. februára MS v Cortine d'Ampezzo – obrovský slalom 12.
20. februára MS v Cortine d'Ampezzo – slalom 2.
26. februára Val di Fassa – zjazd 9.
27. februára Val di Fassa – zjazd 12.
28. februára Val di Fassa – super G 32.
6. marca Jasná – slalom 2.
7. marca Jasná – obrovský slalom 1.
12. marca Are – slalom 1.
13. marca Are – slalom 8.
17. marca Finále SP v Lenzerheide – zjazd zrušené
18. marca Finále SP v Lenzerheide – super G zrušené
20. marca Finále SP v Lenzerheide – slalom 6.
21. marca Finále SP v Lenzerheide – obrovský slalom 11.

Konečné poradie SP (po 31 súťažiach): 1. Petra VLHOVÁ 1416 bodov, 2. Lara Gutová-Behramiová 1256, 3. Michelle Gisinová (obe Švaj.) 1130, 4. Mikaela Shiffrinová (USA) 1075, 5. Katharina Liensbergerová (Rak.) 903, 6. Marta Bassinová 876, 7. Federica Brignoneová (obe Tal.) 867, 8. Corinne Suterová (Švaj.) 753, 9. Sofia Goggiová (Tal.) 740, 10. Wendy Holdenerová (Švaj.) 536

Konečné poradie v slalome (9): 1. Liensbergerová 690, 2. Shiffrinová 655, 3. VLHOVÁ 652. 4. Gisinová (Švaj.) 491, 5. Holdenerová 415, 6. Dürrová 235.

Konečné poradie v obrovskom slalome (8): 1. Bassinová 546, 2. Shiffrinová 420, 3. Worleyová 391, 4. Gisinová 389, 5. Brignoneová 372, 6. VLHOVÁ 342, 7. Gutová-Behramiová 288, 8. Robinsonová 278, 9. Hrovatová 234, 10. Liensberge­rová 198

Konečné poradie v zjazde (7): 1. Goggiová 480, 2. Suterová 410, 3. Gutová-Behramiová 383, 4. Johnsonová 330, 5. Weidleová 265, 6. Pirovanová 220, … 12. Vlhová 164

Konečné poradie v super G (6): 1. Gutová-Behramiová 525 b., 2. Brignoneová 323, 3. C. Suterová 310, 4. Tipplerová 272, 5. Ledecká 236, 6. Bassinová 228.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní #Matteo Baldissarutti