Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bez rodičov aj výhody na tribúnach. Vlhovú otestuje bublina

Vlha head. Týmto krátkym slovným spojením označil Livio Magoni ešte v úvode vzájomnej spolupráce recept na úspech svojej zverenky Petry Vlhovej.

15.10.2020 09:00
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
debata

Doslovný preklad z angličtiny – Vlha hlava – nedáva zmysel. Skôr ho možno interpetovať ako ideálne mentálne nastavenie Slovenky, vďaka ktorému si otvára dvere k najlepším alpským lyžiarkam.

Dvadsaťpäťročná hviezda Svetového pohára už v minulosti viackrát ukázala, že jej mentálna pohoda nechýba. Lenže pozor! Na dvere klope sezóna, akú Vlhová ešte nezažila. A bude neuveriteľnou záťažou pre jej hlavu.

Dva malé glóbusy

Medzinárodná lyžiarska asociácia (FIS) sa pri tvorbe kalendára nového ročník držala zaužívaného modelu. Smotánku tradične ako prvý privíta rakúsky Sölden. Na ľadovci Rettenbach sa v sobotu (od 10.00 prvé kolo, o 13.00 druhé) predstavia ženy v obrovskom slalome, v nedeľu sa uskutoční mužský obrák.

Možno si ešte spomeniete, ako tam pred rokom vypálila všetkým rybník Alice Robinsonová. Novozélandská kométa si v jubilejných desiatych pretekoch vo Svetovom pohári pripísala premiérovú výhru. Zdolala o šesť stotín sekundy Mikaelu Shiffrinovú i štrnástu Vlhovú.

„Možno to nebude také, ako v predošlej sezóne,“ pokrčil ramenami Vlhovej brat Boris.

Mal pravdu. Nebolo.

Vlhová síce na začiatku predošlého ročníka doháňala v Söldene manko z prípravy, ktoré spôsobili zdravotné problémy. Na konci roka 2019 ho však zmazala. A odvtedy sa päťkrát radovala z víťazstva – najpamätnejšie sa zrodilo v Záhrebe – a trikrát bola druhá.

Vďaka výnimočnej forme a 1189 bodom nechýbalo veľa k zisku veľkého krištáľového glóbusu. Chuť si však napravila dvomi malými – vyhrala v paralelných disciplínach a v slalome. Využila tak absenciu Shiffrinovej, ktorá skrátenú sezónu prerušila po smrti otca Jeffa.

Cieľ? Celkový triumf

V predošlom ročníku pracovala Vlhovej hlava výborne. A nezatriasli ňou ani nepríjemnosti, s ktorými sa musela potýkať. Teraz ju však čaká ešte väčšia výzva. Nielen kvôli túžbe po väčšej krištáľovej odmene, ale aj preto, že bude v akejsi bubline – bez rodiny, divákov.

„Bude to iné. Nebudeme môcť byť v kontakte, respektíve ja nechcem byť v kontakte s nikým. Ak by som sa náhodou nakazila ,tak podľa pravidiel FIS musím byť pätnásť dní v karanténe,“ vravela pre RTVS Vlhová.

Okrem adekvátnej formy sa na svahoch Svetového pohára bude musieť preukázať aj negatívnym testom na koronavírus. Podľa informácii z prostredia Ski Teamu Vlha ho všetci členovia musia mať pred vstupom do dejiska pretekov Svetového pohára s dátumom nie starším ako 72 hodín. Pred začiatkom ďalšieho podujatia sa systém opakuje.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Couldn’t be better day ☺️☀️

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Vlhova (@petravlhova13),

Majsterku sveta v obrovskom slalome z Aare 2019 tak čaká množstvo testovania a uzatvárania sa. V tomto ročníku by totiž rada absolvovala všetkých 35 pretekov bez ohľadu na dĺžku lyží i oblúkov.

„Áno, chcem ísť všetky disciplíny. Všetko budeme riešiť postupne. Uvidíme, ako začnem a ako sa mi bude dariť. Závisí to aj to od toho, či budem potrebovať pauzu kvôli únave. Toto leto sme urobili všetko preto, aby sme získali veľký krištáľový glóbus. Je to naša priorita,“ neskrývala Vlhová.

Jej vzťah s fanúšikmi je veľmi silný. Azda iba na cyklistu Petra Sagana sa chodia pozerať také húfy slovenských priaznivcov, ako na štvornásobnú medailistku zo svetových šampionátov. Podporu Vlhovej závideli aj rivalky Shiffrinová či úradujúca víťazka Svetového pohára Federica Brignoneová.

Magoniho klenot sa však s veľkou pravdepodobnosťou bude musieť na väčšine podujatí tejto značnej výhody nedobrovoľne vzdať. Kvôli pandémii koronavírusu Sölden i ďalšie strediská budú komornými divadlami pre tie najlepšie výkony. Momentálne to platí aj pre jednu z posledných zástavok sezóny. V Jasnej pod Chopkom sa 6. a 7. marca bude jazdiť ženský obrovský i klasický slalom.

Nepríjemnou správou pre slovensko-taliansky tím je aj skladba kalendára. Nenájdete v ňom ani jednu alpskú kombináciu a iba jediné paralelné preteky. Slalom s dvomi jazdami v každej fáze vyraďovania zorganizuje už 13. novembra rakúsky Zürs.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Happy to be again on the snow...and that view

Príspevok, ktorý zdieľa Petra Vlhova (@petravlhova13),

„Vôbec neviem, kedy, kde a aké preteky sú na pláne. Momentálne mám v hlave iba Sölden. To je to najdôležitejšie,“ doplnila Vlhová.

Rodinné puto sála z jej najbližších na desiatky metrov. Doslova ho cítiť. Vlhovci nedostali nič zadarmo, bez súdržnosti by sa nedopracovali ani k minimu súčasnej slávy či výkonnosti.

Petru a jej brata Borisa na jednej strane a otca Igora a mamu Zuzanu na tej druhej však čaká od soboty veľká skúška. Kým deti sa od včera pripravujú v Söldene, rodičia si jej víkendový boj na nie príliš obľúbenej trati pozrú len z pohodlia domova. Do bubliny totiž nesmú.

„Vyzerá to tak, že kto bude mentálne najsilnejší, vyhrá,“ uzavrela slovenská lyžiarka. Ako atypickú sezónu zvládne na lyžiach? To ukáže Vlha head…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #alpské lyžovanie