Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová je späť vo svojom živle. K historickému počinu jej dopomohol Mandela

Nečakal to. Vybral sa na stretnutie kapitánov, kde mu oznámili - končíme a gratulujeme. Zážitok Livia Magoniho spred troch mesiacov vo švédskom Aare nemá v jeho dlhoročnej kariére obdobu. Odvtedy sa mnohé zmenilo. Najmä to, že sa lyžiarsky svet aj spoločne s jeho zverenkou Petrou Vlhovou vracia do starých koľají.

10.06.2020 07:29
Slovinsko SR Lyžovanie SP Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová na trati 1. kola obrovského slalomu žien v slovinskom lyžiarskom stredisku Kranjska Gora.
debata (1)

Kouč slovenskej hviezdy takéto radikálne rozhodnutie nečakal. Prekvapilo ho, že organizátori zrušili jedny z tradičných pretekov v Aare.

Na mieste, kde vlani získala kompletnú zbierku medailí z majstrovstiev sveta – zlato v obrovskom slalome, striebro v kombinácii a bronz v slalome.

"Na jednej strane sme boli smutní, lebo sme sa tešili na preteky a chceli sme zaútočiť na veľký krištáľový glóbus.

Na druhej – máme dva malé za slalom a rýchlostné disciplíny. Je to skvelý úspech i záväzok do nasledujúcej sezóny,“ vravel pre Pravdu Magoni po skrátenej sezóne.

Útok na veľký glóbus

Aj napriek komplikovanej príprave, operácii nosnej prepážky, pádom, zraneniam či niekoľkým nedokončeným pretekom dosiahla Vlhová niečo, o čom od malička snívala.

Zisk dvoch malých glóbusov je pod Tatrami historický počin. Dvadsaťštyriročnú Liptáčku inšpiroval k jeho dosiahnutiu aj Nelson Mandela a jeho slávny výrok.

"It always seems impossible until it's done (Vždy to vyzerá ako nemožné, až kým to niekto neurobí),“ napísala Vlhová k veľavravnej fotografii.

Ak sa chcete od malých glóbusov posunúť vyššie, musíte atakovať ten veľký pre víťazku celkového hodnotenia Svetového pohára. Vlhová po ňom pokukovala už v ostatnej sezóne, ale pandémia koronavírusu jej snahy uťala.

Podobne nekompromisná bola aj k jej plánu prípravy na nasledujúci ročník. Krátko po ňom mala ešte otestovať množstvo nového materiálu od sponzorov na talianskych ľadovcoch. Nestalo sa. Lietadlá zostali na letiskách, hranice sa zatvorili.

Momentálne to už neplatí, a tak Vlhová naplno zarezáva v Passo dello Stelvio. Podobne ako talianska reprezentácia – nechýbajú v nej víťazka Svetového pohára 2019/20 Federica Brignoneová, Marta Bassinová či sestry Nicol a Nadia Delagové – využíva vynikajúce podmienky v jednom z najznámejších tamojších stredísk.

Opäť na lyžiach

Vlhová je po tvrdej domácej príprave späť vo svojom živle. Jazdy na bicykli či motorke, presné tenisové údery alebo pádlovanie v kajaku musia ísť do ústrania.

Tréningy na podložke so psom či pod drobnohľadom neterky Lujzy vystriedal lyžiarsky kemp pod vedením Magoniho a jeho asistentov. V ideálnych podmienkach na tvrdej podložke a v slnečnom počasí zarezáva už niekoľko dní.

Príprava alpských lyžiarok Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Mikaela Shiffrinová s gitarou.

"Plánujeme urobiť minimálne dva kempy po šesť dní s krátkymi prestávkami. Mali by sme tam trénovať a aj odskúšať nový materiál od Petrinho sponzora.

Po prvej fáze prípravy v Stelviu by mohla ísť na týždeň do Vipitena a neskôr aj do Liptovského Mikuláša kvôli kondičným testom. Potom by sa do Talianska vrátila," vysvetlil asistent trénera Magoniho Matteo Baldissarutti.

„Tento plán je možné zrealizovať iba v prípade, že sa situácia s pandémiou nezhorší. Ak by sa tak stalo a krajiny znovu uzatvoria svoje hranice, celá príprava i sezóna by boli v ohrození,“ neskrýva.

Vrcholiť by mala aj v marci v Jasnej. Či sa tam Vlhová predstaví a koľko divákov ju tam bude môcť vidieť, je momentálne otázne. Ak by musela talentovaná Liptáčka jazdiť pred prázdnymi tribúnami, bola by to podľa Baldissaruttiho veľká škoda.

„Snáď sa tento scenár nenaplní,“ doplnil.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Federica Brignoneová #Livio Magoni