Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prekonala Tombu, na lopate má Vlhovú: V nedeľu to pustím naplno

Taliansko patrí medzi zjazdárske veľmoci, ale v 53-ročnej histórii Svetového pohára sa ani raz nestalo, aby sa celkovou víťazkou stala žena z tejto krajiny. História sa však môže čochvíľa zmeniť.

29.02.2020 21:00
Federica Brignoneová. Foto: ,
Federica Brignoneová má na čele SP náskok 153 bodov pred Mikaelou Shiffrinovou a 189 bodov pred Petrou Vlhovou.
debata (1)

Osem pretekov pred koncom sezóny je blízko vytúženej méty Federica Brignoneová. Na čele Svetového pohára aktuálne má náskok 153 bodov pred Mikaelou Shiffrinovou a 189 bodov pred Petrou Vlhovou.

"Na veľký glóbus sa snažím nemyslieť. Na to príde čas na konci sezóny. Momentálne si užívam, že môžem súťažiť pred domácimi fanúšikmi. Som spokojná s tým, ako jazdím, ale pred pretekmi sa mi triasli nohy a nemohla som poriadne spať.

Nechcela som sklamať fanúšikov," uviedla Federica Brignoneová po sobotňajšom super G, v ktorom obsadila druhé miesto. Rakúšanka Nina Ortliebová ju zdolala o jedinú stotinku sekundy.

„Tá stotina bolí a kde som ju stratila? Pred nájazdom do plochej časti som príliš zatlačila na mäkkom snehu a stratila rýchlosť,“ dodala Brignoneová.

Dvadsaťdeväťročná rodáčka z Milána aktuálne má na konte 1378 bodov a to je nový rekord talianskej zjazdárskej histórie. Doterajšieho rekordéra, legendárneho slalomára Alberta Tombu, Brignoneová prekonala o 26 bodov.

Tomba nazbieral 1362 bodov v sezóne 1991/1992, keď skončil celkovo v SP druhý za Švajčiarom Paulom Accolom. Tomba je zároveň zatiaľ posledným talianskym lyžiarom s celkovým triumfom v SP, podarilo sa mu to v ročníku 1994/1995.

Pri dlhodobej absencii trúchliacej Američanky Mikaely Shiffrinovej sa Talianka zameriava na boj so Slovenkou Petrou Vlhovou a aj v sobotu na ňu získala ďalších 30 bodov. Brignoneová brala za druhé miesto 80 a Vlhová za štvrté 50 bodov.

Aj tak však ambiciózna Liptáčka vyrovnala svoj najlepší výsledok v kĺzavej disciplíne v kariére. Štvrtá bola aj pred vyše týždňom v zjazde v Crans Montane. „Možno som chcela trochu viac, aj keď je to fajn. Teraz si oddýchnem a pôjdem na kombináciu,“ uviedla Petra Vlhová pre spravodajstvo RTVS.

Už v nedeľu pokračuje boj o veľký glóbus poslednou alpskou kombináciou sezóny. Brignoneová si uvedomuje, že práve Vlhová bude jej najväčšou rivalkou v kombinácii super G a slalomového kola. Najmä keď staviteľom slalomu bude taliansky tréner Vlhovej Livio Magoni.

„Posnažím sa podať v super G rovnaký výkon ako v sobotu a v slalome to pustím naplno. Nesmiem nič podceniť, doma chcem byť úspešná,“ dodala Brignoneová.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Federica Brignoneová #La Thuile