Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chýbala úcta. Brali ma ako materiál na dosiahnutie úspechu

Od začiatku boli ako oheň a voda. I tak spolu dokázali v priebehu dekády vyhrať množstvo titulov a olympijských medailí.

27.02.2020 09:35
Henrieta Farkašová, Foto:
Henrieta Farkašová je najlepšia paralympionička sveta za rok 2019.
debata

Na paralympiádu v Pekingu sa lyžiarka Henrieta Farkašová (33) bude pripravovať s novým navádzačom.

„Už som nechcela len pracovný vzťah. Záleží mi na tom, aby sme si sadli aj ako ľudia,“ vraví najlepšia paralympionička sveta za rok 2019.

S Natáliou Šubrtovou ste spolupracovali viac ako desať rokov. Už to ďalej nefungovalo?

V určitých smeroch sa medzi nami vytvorila ponorková choroba. Ale rozhodnutie ukončiť spoluprácu s ňou, ako aj s realizačným tímom, ovplyvnili viaceré faktory.

Je náročné vytvoriť medzi rozdielnymi povahami úspešný tandem na svahu?

S Natáliou nás spojilo lyžovanie, mali sme spoločné ambície a ciele. Snažili sme sa byť profesionálky a na svahu urobiť všetko pre úspech. V tomto sme boli jednotné.

Bude náročné ju nahradiť?

Je pravda, že som bola na ňu zvyknutá. Ale nie je jediný človek, s ktorým dokážem lyžovať a uspieť. Na nového navádzača si musím najskôr zvyknúť, zohrať sa s ním. Samozrejme, treba na to čas.

Kto sa stal vašou voľbou?

Skúšam lyžovanie s Michalom Červeňom. Je skúsený navádzač, ktorý spolupracoval s viacerými športovcami. Poznám ho, bol súčasťou môjho tímu ako servismen. Je šikovný, všestranný a rozumieme si aj po ľudskej stránke. Nebude to jeho premiéra. Niekoľkokrát už zaskakoval za Natáliu, keď bola chorá alebo mala iné povinnosti.

Dali ste si podmienku, že nový navádzač musí byť muž?

Nič také. Hlavná podmienka je kvalita na lyžiach. Plus, nechcela som mať len ďalší pracovný vzťah, záleží mi na tom, aby sme si sadli aj ako ľudia. Počas roka trávime spolu veľa času, odlúčení od rodiny. Je veľmi náročné na psychiku, ak si s človekom, s ktorým ste v úzkom kontakte, nemáte čo povedať a nie ste si blízki. Snažím sa opäť nájsť radosť z lyžovania, lebo mám za sebou dlhodobejšie negatívne obdobie. V minulej sezóne ma veľa vecí ubíjalo.

Vravíte, že krízová sezóna prišla hneď po rekordnej olympijskej?

Presne tak.

Ako ste vnímali taký rýchly prepad?

Pokazili sa určité vzťahy a už nebol priestor na nápravu. Po úspechu, ktorý prišiel v Pjongčangu, ma veľa ľudí sklamalo. Je ťažké, keď chýba úcta či rešpekt k človeku a ľudia vás berú len ako materiál či prostriedok na dosiahnutie výsledku.

Henrieta Farkašová (vľavo) s navádzačkou... Foto: SITA, Brano Bibel
Henrieta Farkašová Henrieta Farkašová (vľavo) s navádzačkou Natáliou Šubrtovou.

Koľko percent z úspechu tvorí lyžiar a koľko navádzač?

Nerada by som to delila na čísla. Navádzač je samozrejme dôležitý element, pre zrakovo postihnutých športovcov nevyhnutnosťou. Musí byť skvelým lyžiarom. Navádzanie je niekedy náročnejšie ako keď človek lyžuje sám. Prvý z dvojice má za sebou druhého jedinca, za ktorého je zodpovedný. Nielenže vyberá stopu, ale aj pokyny musia odznieť včas. Všetko sa to deje vo vysokej rýchlosti. Pozerá sa dozadu, aby reguloval vzdialenosť medzi pretekárom. Navádzač má na úspechoch veľký podiel, vždy som ho brala ako rovnocenného partnera. Je to aj v pravidlách. Ak navádzač neprejde cieľom alebo vynechá bránku, z výsledku nie je nič.

Ktorá disciplína je pre navádzača najnáročnejšia?

Závisí to od každého jedinca. Zjazd sa jazdí vo vysokých rýchlostiach, aj okolo sto kilometrov za hodinu. Najviac bojujem so slalomom. Nie kvôli navádzačovi, ale kvôli sebe. Paradoxne, slalom bol obľúbená disciplína Natálie… Iba v ňom sme v Pjongčangu nebrali zlato.

V slalome je výborná Petra Vlhová. Sledujete jej boj o Svetový pohár?

Samozrejme! Inšpirujem sa jej technikou i štýlom jazdy. Je skvelá, veľmi jej fandím. V poslednom čase predvádza skvelé výkony, nech jej to vydrží.

Aj Vlhová je dôkazom, že mať pri sebe fungujúci tím je veľmi dôležité. Budete sa snažiť o niečo podobné?

Určite áno. Myslím, že je to dôležité v každom športovom odvetví. Bez zázemia a ľudí v pozadí by nebolo možné predvádzať výkony na najvyššej úrovni. Je dôležité mať pri sebe partiu fajn ľudí, ktorí vám vytvoria podmienky a podporujú vás.

Sezónu ste vypustili pre zranenie. Stáli ste už tento rok na lyžiach?

Áno, niekoľkokrát. Ale viac sa venujem kondičnému tréningu a rehabilitácii, musím posilniť koleno. Na lyžiach to v tejto sezóne nebude nič súťažné. Telo si najskôr musí zvyknúť na záťaž.

Myslíte už na olympiádu v Pekingu 2022?

Teraz ma zamestnávali iné veci. Bola som zranená, udiali sa už spomenuté zmeny v tíme. Najskôr sa musím dostať späť do fyzickej i psychickej pohody. Na prípravu zostáva ešte dostatok času.

Dajú sa prekonať štyri zlaté a jedno striebro z Pjongčangu 2018?

Všetko sa dá… Ale netrúfam si dopredu odhadovať svoje šance na podujatí, ktoré bude o dva roky. Nemladnem, na scénu prichádzajú nové a namotivované súperky. Ak sa nestane nič nečakané a v Pekingu budem štartovať, urobím maximum pre úspech.

Slovenský paralympijský výbor oslavuje 25. výročie vzniku. Zlepšila sa jeho podpora za posledné roky?

Paralympionizmus u nás prešiel veľkým progresom. Podmienky sa z roka na roka skvalitňujú. I keď – vždy to môže byť aj lepšie. Som vďačná za podporu od SPV. Veľmi by pomohlo, ak by paralympionici získali štatút profesionálnych športovcov. Ak chceme držať krok a súperiť s najlepšími, tréningom a príprave musíme venovať maximum času. A nie popri tom pracovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Henrieta Farkašová #Natália Šubrtová #Michal Červeň