Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tebe ruku nepodám! Ruský šampión má nálepku gaunera

Nielen ostré náboje na strelnici, ale aj silné reči v zákulisí. Nevraživosť a pohŕdanie...

25.02.2020 05:00
Alexander Loginov Foto: ,
Po triumfe Alexandra Loginova v šprinte sa na MS rozhoreli staré vášne.
debata (142)

Keď Rus Alexander Loginov dobehol na majstrovstvách sveta v biatlone do cieľa šprintu v najlepšom čase, gratulanti akosi chýbali. Čakali ho skôr uhýbavé pohľady a ťažko skrývaná zlosť, ktoré ho v Anterselve vyprevádzali na stupne víťazov.

„Predviedli sme krásny súboj, potešili sme fanúšikov. Ale potom príde Rus a všetko zničí,“ glosoval rozladený Nór Tarjei Bö, ktorý skončil štvrtý.

Na šampionáte sa rozhoreli staré vášne. V talianskych Alpách sa opäť potvrdilo, že máloktorý šport je taký rozpoltený ako biatlon. Dopingová kauza v ňom napáchala nenapraviteľné škody a rozdelila športovcov. Na Rusko a ostatný svet.

Čože je tou nezahojenou ranou?

Rešpekt je fuč

V roku 2013 vtrhol do kolotoča Svetového pohára ruský mladík. Junior Loginov. A hneď – pri svojej premiére – skončil tretí.

„Podišiel som k nemu a verte mi, že som bol šťastný. Tak ako Johannes, aj on bol junior a podarilo sa mu dostať na stupne víťazov medzi dospelými. Veľmi som si ho vážil. Ale rešpekt a dôvera zmizli, keď mu neskôr dokázali doping,“ zaspomínal si vtedajší víťaz Martin Fourcade.

Stalo sa tak o pár mesiacov…

Písal sa rok 2017, keď na MS v Hochfilzene paralelne odovzdávali štafetu družstvá Francúzska a Ruska. Hviezdny Fourcade akoby jedným okom sledoval Loginova a snažil sa mu skrížiť cestu. Rodák zo Saratova spadol na zem.

„Martin, ty sviňa,“ vykrikoval v priamom prenose komentátor Dmitrij Gubernijev.

Keď nahnevaní Rusi odmietli na slávnostnom ceremoniáli Fourcadovi podať ruku, Francúz zišiel z pódia.

Martin Fourcade (vpravo) počúva Alexandra... Foto: TASR, Michal Svítok
Martin Fourcade, Alexander Loginov Martin Fourcade (vpravo) počúva Alexandra Loginova počas tlačovej konferencie po šprinte na MS v Anterselve.

Vlani v januári Loginov prvýkrát vyhral preteky Svetového pohára a jednému z najlepších biatlonistov v histórii to opäť nedalo: „Jeho triumf je hanbou, pretože sa za svoj dopingový prehrešok nikdy neospravedlnil,“ vravel držiteľ siedmich veľkých glóbusov.

A do ruského osieho hniezda pichol minimálne ešte raz…

Na Instagram, kde ruský tím pri príležitosti 25. narodenín Loginova vyzdvihol jeho minulé úspechy, Fourcade do komentára napísal odkaz: „A tiež by sme nemali zabúdať, že stál dva roky za EPO. To bola jeho ďalšia trofej.“

Prezident Ruskej biatlonovej federácie za túto štipľavú glosu požadoval pre Francúzov disciplinárny trest a vylúčenie elitného pretekára zo šampionátu. „Na sociálnych sieťach som dostal z Ruska veľa urážlivých odkazov. Ak ma chce niekto napádať za to, že bojujem za čistý šport, je to smutné,“ zamýšľal sa Fourcade.

Iba po rusky!

Odvtedy kolotoč Svetového pohára spoznal množstvo ďalších víťazov, ale Loginovovi, ktorý si staré hriechy už dávno odpykal, stále nikto neodpustil. Práve naopak, vo svete bežeckej stopy a piatich bielych terčov naďalej zostáva „persona non grata“.

Alexander Loginov na MS v Anterselve. Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Alexander Loginov Alexander Loginov na MS v Anterselve.

„Netvrdím, že aj momentálne dopuje. Cely život driem, aby som mohol bojovať o medaily. A potom skončím štvrtý za niekým, kto v minulosti podvádzal. Ten človek tu jednoducho nemal byť,“ rozčuľoval sa v Taliansku starší z bratov Böovcov.

Mladší – Johannes Thingnes – bol ešte nekompromisnejší. „Loginova a jeho históriu všetci poznáme. S prihliadnutím na jeho doterajšie výsledky je zlatá medaila tak trochu zvláštna,“ naznačil myšlienku, ale nedokončil ju.

Pravda je taká, že Rus neprežíva výnimočnú sezónu. V celkovom hodnotení Svetového pohára je síce na 6. mieste a so ziskom 570 bodov stráca na vedúceho Fourcada 218, avšak to predovšetkým vďaka famóznym vystúpeniam v Anterselve. V aktuálnej sezóne sa v individuálnych pretekoch umiestnil v prvej desiatke iba raz.

S médiami príliš nekomunikuje. Keď v talianskych horách opúšťal cieľový priestor, na rozhovory chuť nemal. „Robil som to tak na šampionáte aj vlani, je to lepšie pre moju hlavu,“ prezradil kontroverzný Rus. Na následnej tlačovej konferencii však už nechýbal. Otázky smerovali viac k jeho niekdajšiemu dopingu, ako k aktuálnemu zlatému triumfu.

„Koľkokrát ste boli počas uplynulej sezóny testovaný antidopingovými komisármi?“ zaznelo.

„Presné číslo nepoznám. Predpokladám, že to bolo dvanásť až šestnásťkrát,“ zareagoval Rus. A následne všetkým pochybovačom odkázal: „So ženou máme nový, väčší apartmán. Kto bude chcieť, nech príde a sleduje môj denný program. Uvidí, že všetko, čo robím, je čisté.“

Zdalo sa, že je nad vecou. Na všetky anglicky položené otázky odpovedal tradične – po rusky. Rovnako ako jeho krajania – ako jedni z mála na tlačových konferenciách nehovoria po anglicky. A to napriek tomu, že jazyk ovládajú na solídnej úrovni.

Bez pozdravu

A čo na to Fourcade? „Každý pozná moje názory na Loginova, niekoľkokrát som ich povedal nahlas. Ale teraz to neurobím. Nenechám sa počas majstrovstiev sveta zatiahnuť do mediálnej hry,“ dodal.

Alexander Loginov. Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Alexander Loginov Alexander Loginov.

„Ja sa mu ani nepozdravím,“ priznal sa pre iDNES.cz český reprezentant Ondřej Moravec. „Takýto človek si bude u mňa len ťažko získavať rešpekt. Nie je to nič proti Rusku, mám problém vyslovene s ním,“ pridal sa krajan Michal Krčmář.

„Keby zjedol nejakú sušienku alebo si vzal liek, kde bola zakázaná látka, tak môžem mať pochopenie, že siahol vedľa a urobil chybu. Ale krvné transfúzie? EPO? To je neospravedlni­teľné,“ dodal.

Darmo, Rusko je pre absolútnu špičku niečo ako červené súkno pre býka. Pretekári neodsudzujú iba samotných biatlonistov, ale aj funkcionárov. Keď v Ťumeni mali hostiť finále Svetového pohára 2018, rozpútalo sa peklo. Niektorí robili všetko možné aj nemožné, aby sibírskemu stredisku podujatie odobrali. Po nerozhodnom hlasovaní sa šéf svetového biatlonu Anders Besseberg priklonil na stranu Ruska.

A tak finále mnohí ignorovali.

„Chodili nám e-maily, že nám niečo namiešajú do nápojov. Keď sú schopní napísať toto, tak môžu manipulovať aj s našimi vzorkami. Rovnako ako manipulovali so svojimi, aby boli čisté, môžu z čistej vzorky urobiť špinavú,“ povedal vtedy Krčmář.

Jeho krajania spolu s Američanmi a Kanaďanmi si napokon vynútili zvolanie mimoriadneho kongresu, na ktorom Rusom odobrali majstrovstvá sveta v roku 2021. Mali sa konať tiež v Ťumeni.

V sobotu vtrhla talianska polícia do Loginovovej izby v Anterselve a zhabala mu osobné veci. Znechutený Rus nenastúpil na posledné preteky na šampionáte, zbalil sa a odcestoval domov. A tak je zrejmé, že napäté vzťahy sa tak skoro neupokoja. Horúce hlavy nevychladnú.

A Loginov zostane zlým chlapcom, na ktorého sa nikto nepozrie. A nepodá si s ním ruku.

© Autorské práva vyhradené

142 debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Fourcade #Alexander Loginov #MS 2020 v biatlone