Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Méty Fialkových? Paulína ratuje šampionát, Ivona chce medailu

Hoci výsledky nie sú najhoršie, čakala od seba viac. Zajtra ju čaká záverečný pokus, v ktorom si môže vylepšiť dosiaľ rozpačitý dojem z nevydareného podujatia.

22.02.2020 09:00
Paulína a Ivona Fialkové. Foto: ,
Paulína a Ivona Fialkové.
debata (2)

Paulína Fialková má pred sebou posledné preteky na biatlonových MS v Anterselve. Dnes bude súčasťou ženskej štafety, zajtra sa rozlúči so šampionátom v pretekoch s hromadným štartom.

Medzi tridsiatimi najlepšími pretekárkami nebude chýbať ani jej sestra Ivona. Česť slovenských mužov v mass starte zachraňuje Martin Otčenáš.

Príde štafeta do cieľa?

Ešte vlani to bola disciplína, na ktorú sa tešil každý biatlonový fanúšik spod Tatier. Hoci nebrala medaily ako na bežiacom páse, ženská štafeta patrila do výkladnej skrine slovenských zimných športov.

Video

Dôkazom sú piate miesto na olympiáde v Pjongčangu 2018 či šiesta priečka na vlaňajších MS. Po rozhodnutí Anastasie Kuzminovej ukončiť aktívnu kariéru sa však situácia zmenila.

Na miesto trojnásobnej olympijskej šampiónky pribudla do tímu Veronika Machyniaková. Pre 22-ročnú talentovanú pretekárku je aktuálna sezóna prvou medzi seniorkami a čakať od nej podobnú výkonnosť ako od Kuzminovej by bolo utópiou.

Ak k tomu pripočítame nevýrazné výkony Terézie Poliakovej, ktorá sa v Anterselve mimoriadne trápi, štafeta dnes nemá veľké šance na úspech. Existujú však aj dva čierne scenáre.

Prvým je, že slovenské kvarteto vôbec neodštartuje. Machyniaková sa po štvrtkovom mixe sťažovala na zdravotné problémy, ktoré ovplyvnili jej výkon.

Veronika Machyniaková. Foto: TASR, Michal Svítok
Veronika Machyniaková Veronika Machyniaková.

„Od rána som sa necítila dobre, mala som hrozné kŕče v bruchu. Veľmi ma to mrzí, v prvom rade kvôli nášmu tímu, ale nemohla som s tým nič robiť,“ zverila sa Machyniaková. Ak sa nedá do poriadku, štart štvorice je ohrozený, pretože náhrada nie je k dispozícii.

Slovenky v aktuálnej sezóne absolvovali v rámci podujatí Svetového pohára dve štafety.

V Oberhofe ich diskvalifikovali po katastrofálnej streľbe Ivony Fialkovej a následnom zaváhaní Poliakovej, ktorá neodstúpila z trate po predstihnutí súperkou. V Ruhpoldingu boli na 14. mieste.

Fialkové medzi najlepšími

Jedna sestra sa teší, druhá smúti. Paulína a Ivona Fialkové zažívajú rozdielne šampionáty. Staršia z dvojice sa zatiaľ nevie presadiť, jej najlepším výsledkom je 16. miesto zo šprintu.

Pred štartom MS sa veľa popísalo o vysokej nadmorskej výške v Anterselve, ako aj o zradnej strelnici. Prístup na ňu nasleduje po stúpaní, pretekárky majú minimum času vydýchať sa a upokojiť pred položkami. Navyše sa pri terčoch zvykne často meniť vietor.

Niektoré biatlonistky sa s takouto kombináciou faktorov nevedia vyrovnať a Paulína patrí medzi ne. „Anterselvskú strelnicu jednoducho neviem rozdýchať,“ vyjadrila sa.

A nie je sama. Suverénka doterajšieho priebehu SP Tiril Eckhoffová síce získala zlato v zmiešaných štafetách štvoríc, ale v individuálnych pretekoch je nevýrazná.

V šprinte, stíhačke a individuáli predviedla na strelnici spolu až trinásť zaváhaní, čo je hlboko pod jej úrovňou.

Najpozitívnejším zjavom v slovenskom tíme je tak Ivona Fialková. Pred týždňom prekvapila deviatym miestom v šprinte, na čo nadviazala senzačnou šiestou priečkou v stíhačke. V oboch prípadoch išlo o nové kariérne maximá.

„Veľmi sa teším, že som postúpila do mass štartu. Dva roky som tam nebola, dostať sa do neho na MS je skvelé. Beriem to ako odmenu za doterajšiu snahu a výsledky,“ vravela Ivona v rozhovore pre Pravdu.

Mladšia zo sestier zajtra nebude bez šance na úspech. V bežeckej stope ukazuje dobre zvolenú taktiku i pohodu, ktoré využíva na strelnici.

Ivona Fialková. Foto: TASR, Michal Svítok
Ivona Fialková Ivona Fialková.

Len nesmie prepáliť tempo – tak, ako v druhej polovici vytrvalostných pretekov. Výsledkom bola pokazená záverečná streľba, ktorá ju pripravila o ďalšie kvalitné umiestnenie.

Rešpekt pre Otčenáša

Od Slovákov sa výraznejší výsledok na MS neočakával. Veď v dovtedajšom priebehu sezóny bodoval len Martin Otčenáš, ktorý vybojovala dva bodíky za 39. miesto vo vytrvalostných pretekoch.

O to viac teší fakt, že práve Otčenáš vystupňoval formu a v Anterselve predviedol životné výkony. Tým bolo najmä trináste miesto v šprinte, pochvalu si zaslúži aj za 26. priečku v stíhačke.

Štvornásobný majster sveta v letnom biatlone bojuje nielen so súpermi, ale aj s vlastným telom. „Pred MS mi lekári zistili, že mám vyskočenú platničku,“ priznal počas šampionátu.

Odmenou za solídne výsledky bude pre neho účasť v zajtrajších pretekoch s hromadným štartom. Deň predtým absolvuje s triom krajanov Bartko, Šima, Hasilla štafetu na 4 × 7,5 km.

Víkendový program MS
Dnes, 11.45: štafety žien 4 × 6 km, 14.45: štafety mužov 4 × 7,5 km. Zajtra, 12.30: preteky žien s hromadným štartom 12,5 km, 15.00: preteky mužom s hromadným štartom 15 km.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivona Fialková #Martin Otčenáš #Paulína Fialková