Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlomiť taliansku kliatbu? Šanca prichádza v šprinte

Na Apeninskom polostrove nikdy nedosiahla výraznejší výsledok. Tri trináste miesta v Anterselve, kde sa od štvrtka koná svetový šampionát v biatlone, sú jej doterajším talianskym maximom.

14.02.2020 05:00
Paulína Fialková Foto: ,
Koleno Paulíny Fialkovej (na snímke) už nikdy nebude také, ako predtým, vraví trénerka reprezentantky Anna Murínová.
debata (1)

Paulína Fialková túži zmeniť nelichotivú štatistiku. V piatok dostane ideálnu šancu. Na programe MS je šprint (od 14.45, priamy prenos na Dvojke), v ktorom dosiahla v aktuálnej sezóne Svetového pohára najlepšie výsledky. Trikrát sa v rýchlostných pretekoch umiestnila na malom pódiu (top šestka).

Boľavé hrdlo

Biatlon je individuálny šport a podľa toho väčšinou vyzerá aj príprava. Slovenská reprezentácia nie je výnimkou. Fialková so sestrou Ivonou a trénermi Annou Murínovou a Martinom Bajčičákom zvolili za miesto záverečného sústredenia Obertilliach. Ostatní reprezentanti trénovali v Taliansku.

Výber nebol náhodný. Rakúske stredisko leží v podobnej nadmorskej výške ako Anterselva. Trénerka sesterského dua si podmienky v Tirolsku pochvaľovala.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

When you missed the last one #fialky #obertilliach #precamp WCH Antholz/ Anterselva

Príspevok, ktorý zdieľa Paulína Fialková (@paja.fialkova),

„Týždeň v Obertilliachu nám prospel. Bolo tam pekné počasie, mali sme k dispozícii výborne pripravené trate. Aby sme neboli len na štadióne, venovali sme sa aj turistike. Záverečná príprava prebehla podľa predstáv, doladili sme detaily, ktoré sme chceli,“ referovala Murínová pre Pravdu z dejiska MS.

Tesne pred štartom šampionátu už nebol priestor na výrazné zmeny či radikálne zlepšenia. Trénerské duo sa sústredilo najmä na stabilizovanie techniky a výkonnosti.

"Ako strelecká trénerka som sa snažila dievčatá uistiť, že to na strelnici vedia. Na posledných dvoch podujatiach Svetového pohára nám to škrípalo najmä na ležkách. Streľbu sme stabilizovali, dievčatá sa utvrdili, že ju majú natrénovanú.

Sezóna graduje, ruka v ruke s ňou ide stres z konštantného súťaženia. Paulína s Ivonou si psychicky oddýchli, na šampionát sú pripravené," pokračovala Murínová.

VIDEO. Fialková pred MS: Nesústredím sa len na jednu disciplínu
Video

Sezónu Paulíny Fialkovej hneď skraja ovplyvnilo zranenie kolena, ktoré utrpela na pretekoch v Östersunde. Po porade s lekármi zavrhla operáciu a zdá sa, že urobila dobre. Hoci noha nie je stopercentná, v súťažení ju neobmedzuje.

„Paulína musí s kolenom neustále pracovať, pretože už nikdy nebude také, ako predtým. S fyzioterapeutom už majú zaužívané cvičenia, ktoré pomáhajú k tomu, aby sa noha nezaťažovala hneď skraja tréningu. V Rakúsku nás trochu trápilo hrdlo, ale zažehnali sme to a všetko je v poriadku,“ opísala aktuálny zdravotný stav sestier ich trénerka.

Kľúčový piatok

Piatkový šprint bude pre obe Fialkové dôležitý. Paulína v ňom môže zaútočiť na prvý cenný kov z MS, Ivona zase zabojuje o účasť v nedeľňajšej stíhačke. Do nej postúpi 60 najlepších.

„Nechceme na športovcov tlačiť v zmysle, že musia. Pravdou však je, že od rýchlostných pretekov sa odvíja ďalší priebeh šampionátu. Na šprint nadväzuje stíhačka a výsledok z neho sa používa aj pri nasadzovaní do pretekov s hromadným štartom. V piatkových pretekoch si veríme. Ale ak to nevyjde, budeme bojovať ďalej,“ zdôraznila Murínová.

Ak chce Paulína Fialková pomýšľať na popredné priečky, musí predviesť maximálny výkon na oboch frontoch. Čistá streľba jej totiž nebude automaticky stačiť na úspech.

Presvedčila sa o tom pred mesiacom v Ruhpoldingu. Sklopila všetkých desať terčov, ale na víťazku stratila v bežeckej stope viac ako 50 sekúnd a napokon jej to stačilo na konečné piate miesto.

Rodáčka z Brezna už pred šampionátom vyhlásila, že šprint je momentálne jej najsilnejšou disciplínou. K úspechu by jej malo pomôcť aj vyrovnané mentálne nastavenie.

„Vravím si, že sú to preteky ako každé iné. A je to tak – konkurencia je totožná, stredisko poznám z minulých sezón. Chcem byť v takom nastavení, že je to rovnaké podujatie ako všetky iné v seriáli Svetového pohára,“ vravela pred odchodom do Talianska.

V šprinte ju čaká nadupaná konkurencia. Výbornú formu má líderka SP Nórka Eckhofová, skvelý január predviedla Švédka Öbergová, doma sa chce predviesť duo Wiererová, Vittozziová. Prekvapiť však môžu aj iné.

„Vrchol sezóny – či už je to olympiáda alebo MS – je veľmi špecifický. Zvykne na ňom zažiariť aj pretekárka, ktorá sa počas sezóny nepohybuje v absolútnej špičke,“ potvrdila Fialková.

Hoci si tlak nepripúšťa, fanúšikovia čakajú, že bude pokračovať v šľapajach Anastasie Kuzminovej. Tá triumfovala na vlaňajších MS práve v šprinte. Úspech Fialkovej si želá aj jej trénerka.

„Veľmi by som Paulíne priala medailu, som presvedčená, že si ju zaslúži. Avšak každý šampionát a každé preteky sú iné. Konkurencia je nabitá, po úspechu túžia viaceré pretekárky. Dáme do toho všetko a uvidíme, na čo nám to bude stačiť,“ dodala Murínová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Paulína Fialková #anna murínová #MS 2020 v biatlone