Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyľakali ju pády. Vlhová ukázala odvahu i výkonnosť

Premiéry nebývajú jednoduché. Platí to, nech sa postavíte na divadelnú dosku či na viac ako dvojmetrové lyže. Na obe situácie sa môžete pripravovať, ale nikdy ich stopercentne nezažijete. A ani nezistíte, aké náročné to v skutočnosti je.

09.02.2020 14:48 , aktualizované: 18:04
Petra Vlhová. Foto: ,
Petra Vlhová po dlhých mesiacoch otáľania vhupla do rýchlostných disciplín.
debata (1)

Po dlhých mesiacoch otáľania Petra Vlhová vhupla do rýchlostných disciplín. V rámci prebiehajúcej sezóny Svetového pohára v alpskom lyžovaní sa po bulharskom Bansku premiérovo predstavila na jednej z najnáročnejších tratí seriálu.

V Garmisch-Partenkirchene obsadila v sobotňajšom zjazde ôsmu a nedeľňajšom superobrovskom slalome deviatu priečku.

„Trať je hrboľatá, bol tam aj tieň, kde nebolo nič vidno. Bolo to nebezpečné, ale s výsledkom som spokojná,“ hodnotila Vlhová svoje nedeľné vystúpenie pre RTVS.

Priznala, že nedeľňajší výkon ovplyvnili aj nepríjemné pády domácej víťazky zjazdu Viktorie Rebensburgovej i Talianky Sofie Goggiovej, ktorá štartovala hneď pred Liptáčkou.

„Spadla Viki, predo mnou Sofi. Úprimne, nebolo jednoduché sa koncentrovať na vlastnú jazdu a ísť naplno. Snažila som sa, ale bolo to veľmi náročné,“ priznala Vlhová.

Aj napriek obavám i nedostatku skúseností v rýchlostných disciplínach dokázala v oboch prípadoch zdolať viaceré špecialistky. Hoci jej to nevyšlo, ďalší rýchlostný víkend zakončila ziskom dovedna 61 bodov do celkového hodnotenia. Na dlhých lyžiach ich získala už 165.

„Zapla som si lyžiarky, dala som si päsť s bratom a povedali mi, že musím počkať. Znova som sa musela vyzuť. Snažila som sa koncentrovať na moju jazdu nie na to, čo sa deje po Sofiinom páde. Musela som v hlave silno zapracovať. Nebolo to ľahké, ale mám ďalšie body,“ tešila sa slovenská reprezentantka.

S jej sobotňajším výkonom bol spokojný aj tréner Livio Magoni. Jeho zverenka nestratila v boji o druhé miesto v celkovom hodnotení Svetového pohára až tak veľa. Jej hlavná konkurentka Federica Brignoneová bola v sobotu druhá, v nedeľu piata.

„Petrino mentálne nastavenie bolo dobré. Aj keď jej lyže v rovných pasážach nešli tak dobre, dokázali sme do istej miery limitovať stratu na Federicu,“ doplnil Magoni.

Preteky vynechala líderka Svetového pohára Mikaela Shiffrinová. Američanka prerušila sezónu po smrti otca Jeffa. Nateraz nie je jasné, či sa do kolotoča vráti už počas najbližšieho víkendu.

Seriál pokračuje cez víkend obrovským a klasickým slalomom v Kranjskej Gore, ktorá kvôli nedostatku snehu nahradila Maribor.

Rebensburgová s Goggiovou ukončili sezónu

Viktoria Rebensburgová už v tejto sezóne nebude súťažiť. Pri páde v nedeľňajšom super-G utrpela zlomeninu krčka ľavej píšťaly. Operácia v jej prípade nie je nutná, no nedobrovoľná prestávka potrvá osem týždňov.

„Samozrejme, je to smutné, že mám sezónu za sebou. Ale mala som šťastie v nešťastí. Väzy vydržali a som si istá, že po rehabilitácii budem môcť opäť rýchlo jazdiť,“ citovala slová 30-ročnej Rebensburgovej agentúra SID.

Pád v nedeľňajšom super-G ukončil pre zlomeninu ruky predčasne sezónu aj talianskej zjazdárke Sofii Goggiovej. Spadla so štartovým číslom 11 tesne pred jazdou slovenskej reprezentantky Petry Vlhovej.

V rýchlosti viac ako 100 km/h vrazila rukou do bránky a skončila v bezpečnostnej sieti. Do cieľa síce prišla sama, ale následne ju museli previezť do nemocnice, informovala agentúra DPA.

Dvadsaťsedemročnej olympijskej víťazke v zjazde diagnostikovali zlomeninu vretennej kosti na ľavej ruke a ešte v nedeľu sa podrobila operácii. Goggiová sa podľa prvých informácií bude zo zranenia zotavovať šesť týždňov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #Svetový pohár v alpskom lyžovaní