Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ivona Fialková vytiahla mix dvojíc na 14. miesto, kvarteto pohorelo

Víťazmi sobotňajšej miešanej štafety dvojíc na pretekoch Svetového pohára 2019/2020 v biatlone sa v slovinskej Pokljuke stali Francúzi Emilien Jacquelin a Anais Bescondová.

25.01.2020 14:23 , aktualizované: 18:07
Ivona Fialková, Martin Otčenáš Foto: ,
Ivona Fialková a Martin Otčenáš počas odovzdávky na trati mixu dvojíc v Pokljuke.
debata (3)

Francúzi sa od úvode súťaže držali v popredí a na poslednom úseku sa Bescondovej podarilo odpútať od nórskej súperky. Karoline Offigstad Knottenová navyše na poslednej streľbe musela dvakrát dobíjať a Nóri napokon neskončili ani na pódiu.

Prekvapením je druhá priečka reprezentantov Estónska (Rene Zachna Regina Ojová), ktorí museli dobíjať iba trikrát a Ojová sa vo finiši odpútala od prenasledovateliek. Tretiu priečku obsadili Rakúšania Simon Eder a Lisa Theresa Hauserová.

Slovenská dvojica Martin Otčenáš a Ivona Fialková finišovala na 14. mieste. Začiatok pretekov nevyšiel Martinovi Otčenášovi, ktorí okrem piatich dobíjaní na dvoch položkách musel absolvovať aj dva skrátené trestné okruhy. Po druhej streľbe bol až na 23. mieste, no potom Slováci už len stúpali nahor.

Ivona Fialková potom Slovákov vytiahla na 17. priečku, ktorú Otčenáš neskôr udržal. V závere bola Fialková sedemnásta aj po poslednej streľbe, no vo finiši sa dostala pred Češku, Poľku aj Japonku. Celkovo museli Slováci bežať dve trestné kolá a osemkrát dobíjali.

Ivona Fialková v cieli mixu dvojíc v Pokljuke. Foto: TASR, Michal Svítok
Ivona Fialková Ivona Fialková v cieli mixu dvojíc v Pokljuke.

"Naposledy som túto disciplínu išla tiež s Martinom ešte pred dvomi rokmi, zdá sa mi v Östersunde. Takže som bola zvedavá, čo to bude a myslím si, že som to celkom zvládla. Nijako špeciálne sme sa na to nepripravovali, každý sme si robili na svojom úseku svoju prácu a jedine, kde sme sa videli, bola výmena.

Je to taký chaos, krátke trate a je to hlavne o streľbe. Ja som do nej išla spôsobom risk – zisk. Aj trénerka hovorí, že práve to mi sedí, že keď špekulujem a centrujem rany, tak mi to ide kade-tade. Naopak, keď som v rýchlom rytme, je to fajn. Asi je to aj podvedomé, že keď mám tri náhradné náboje, môžem riskovať," povedala I. Fialková.

Martin Otčenáš sa po pretekoch ospravedlňoval za svoje chyby na prvej stojke, kde musel odkrúžiť dve 75 m dlhé trestné kolá. „Škoda toho zaváhania, akoby som tam nebol pri zmysloch. Mrzí ma to a ospravedlňujem sa Ive, vďaka jej, že zabojovala do konca a ešte tie tri pretekárky predbehla,“ dodal.

Podvečer sa Slovákom nedarilo

Aj v podvečernú miešanú štafetu štvoríc vyhrali Francúzi. Kvarteto Quentin Fillon Maillet, Simon Desthieux, Justine Braisazová a Julia Simonová malo pred druhým Nórskom malo v cieli náskok 40,6 s, tretie skončilo Nemecko (+1:01,4). Slováci v zložení Michal Šima, Šimon Bartko, Terézia Poliaková a Veronika Machyniaková so streleckou bilanciou 2+13 obsadili až 22. miesto.

Už na prvom mužskom úseku sa vpredu osamostatnila trojica favorizovaných štafiet – Nemecko, Nórsko a Francúzsko. Nóri Tarjei Bö a Johannes Thingnes Bö iba dvakrát dobíjali a pripravili pre svoje krajanky ideálnu pozíciu pred druhou polovicou pretekov. Na druhej odovzdávke viedli pred Francúzskom o 16 sekúnd, tretí Nemec Johannes Kühn už strácal 35 sekúnd.

Slovenská vlajka počas biatlonových pretekov v... Foto: TASR, Michal Svítok
Pokljuka, biatlon, vlajka Slovenská vlajka počas biatlonových pretekov v Pokljuke.

Braisazová na treťom úseku dostala Francúzsko na čelo, po výbornom výkone v bežeckej stope získala pred Nórskom náskok viac ako 40 sekúnd a Simonová ho bez problémov ustrážila. Súboj o druhú priečku na poslednej streľbe s Nemkou Nemka Vanessou Hinzovou zvládla lepšie Nórka Ingrid Landmark Tandrevoldová. Francúzi predtým v sobotu vyhrali aj mix štafetu dvojíc.

Slovenskú štafetu rozbehol Šima a na oboch streleckých položkách musel dvakrát dobíjať, čo znamenalo 20. miesto po prvom úseku. Bartko na druhom sa posunul o jednu priečku dopredu, hoci po streľbe v stoji musel absolvovať jeden trestný okruh.

Poliaková potom musela na strelnici spolu dvakrát dobíjať a po nevýraznom behu klesla pred poslednou odovzdávkou na 22. priečku, s mankom takmer šesť minút na Francúzov. Machyniaková na záverečnom úseku zaostávala, pridala ďalší trestný okruh a z poslednej klasifikovanej priečky sa vpred nevyšvihla. Slováci zaostali za víťazmi o priepastných 11:38 min.

Neskôr však Slováci poskočili o jeden post nahor, keďže rozhodcovia diskvalifikovali Ukrajincov.

Kalich horkosti si vypila do dna Veronika Machyniaková, ktorá takmer zabudla ísť na trestné kolo. "Keď som štartovali, boli sme už dosť vzadu, tak som sa to snažila nejako udržať. Tá ležka mi vyšla, no už som dostala informáciu na trati, že sa mám poponáhľať, nech prídem aspoň na druhú položku. Keď som prišla, videla som, že Francúzka už došla do cieľa. Tak som to chcela čím skôr odstrieľať, nech dobehnem aspoň tie dve pred sebou.

Jednu som tam nechala a nevedela som či mám pokračovať, aby nás nediskvalifikovali. Bola som zmätená, rozbehla som sa, išla som ďalej na trať a už keď som prešla medzičas, tak som zistila, že som neprešla trestné kolo. Rozhodca mi ale prišiel povedať, že ešte môžem ísť, tak som sa to snažila nejako dobehnúť do cieľa," povedala pre TASR.

Poliaková nebola spokojná so svojim bežeckým výkonom a streľbou v ľahu: "Ležka mi nevyšla, so stojkou som spokojná, tá mi sadla. Povedala som si, že tam musím zastrieľať čisto, aby nás niekde na trati nestiahli. No bežecky sa trápim a už ma to veľmi hnevá. Cítim, že to telo nepracuje tak, akoby malo na tej trati.

Veronika Machyniaková v cieli súťaze v miešanej... Foto: TASR, Michal Svítok
Veronika Machyniaková Veronika Machyniaková v cieli súťaze v miešanej štafete štvoríc v Pokljuke.

Tá trať ani nie je taká náročná, ako sú náročné moje telo, moje nohy a moje pocity." Bartko musel absolvovať na svojom úseku aj jeden trestný okruh: „Dnes to bolo dosť ťažké, bežecky sa mi nešlo trak ako naposledy a hlavne ma mrzí to trestné kolo v stojke, mal som tam unavené nohy.“

Najlepšia slovenská biatlonistka Paulína Fialková sa rozhodla v sobotu v miešaných štafetách pauzovať, keďže si chcela oddýchnuť pred nedeľňajšími pretekmi s hromadným štartom.

Štafeta miešaných dvojíc: 1. Francúzsko (Emilien Jacquelin, Anais Bescondová) 38:33,4 (0+5), 2. Estónsko (Rene Zachna Regina Ojová) +5,9 s (0+3), 3. Rakúsko (Simon Eder, Lisa Theresa Hauserová) +12,1 (0+6), 4. Kanada +16,0 (0+6), 5. Ukrajina +28,8 (1+4), 6. Švajčiarsko +40,7 (0+7), … 14. Slovensko (Martin Otčenáš, Ivona Fialková) +1:47,7 (2+8)

Štafeta miešaných štvoríc: 1. Francúzsko (Quentin Fillon Maillet, Simon Desthieux, Justine Braisazová, Julia Simonová) 1:17:53,3 h (0+8), 2. Nórsko (Tarjei Bö, Johannes Thingnes Bö, Synnöve Solemdalová, Ingrid Landmark Tandrevoldová) +40,6 s (0+4), 3. Nemecko (Philipp Horn, Johannes Kühn, Janina Hettichová, Vanessa Hinzová) +1:01,4 min (0+5), 4. Rusko +1:24,8 (0+7), 5. Švédsko +1:34,1 (0+6), 6. Česko +1:49,8 (1+5), … 21. Slovensko (Michal Šima, Šimon Bartko, Terézia Poliaková, Veronika Machyniaková) +11:38,0 (2+13)

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivona Fialková #Martin Otčenáš #mixštafeta