Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovej pocit je preč. O trón bojujú siedmi statoční

Je to na porazenie. Zakaždým necháte v tréningu i na svahu všetko, ale stále to nestačí na víťazstvo.

01.01.2020 20:20
Paris lyžovanie Foto: ,
Talian Dominik Paris je jedným z adeptov na celkový triumf v seriáli Svetového pohára.
debata

Dôvod? Súper, ktorý si začína tykať s oslovením legenda.

Smola i príležitosť

Medzi alpskými lyžiarkami tento nepríjemný pocit pozná najlepšie Petra Vlhová. Hoci sa Slovenke občas podarí víťazne preraziť v ére Mikaely Shiffrinovej, Američanka roky jazdí vlastnú ligu.

„Je to trochu smola, lebo by tých víťazstiev mala Petra viac,“ vravel pred časom expert Karol Král. Jedným dychom však dodal: „Pre Vlhovú je to však príležitosť zlepšovať sa a čas ukázal, že sa jej chopila.“

Veľké súperky na svahoch: Petra Vlhová, Mikaela... Foto: TASR, Martin Baumann
Rakúsko Lienz lyžovanie SP ženy slalom druhé kolo Veľké súperky na svahoch: Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová a Michelle Gisinová.

Nielen Shiffrinová svojimi triumfami reformuje alpské lyžovanie. Podarilo sa to aj Marcelovi Hirscherovi. Škrečok zbierajúci medaily, ako sa niekdajšiemu suverénovi hovorilo, ukončil pred prebiehajúcou sezónou Svetového pohára kariéru. Štýlom sebe vlastným.

Ziskom ôsmeho veľkého glóbusu v rade vo Svetovom pohári dokázal niečo, čo si rýchle biele svahy nepamätajú. A ktovie, či sa ešte niekedy dočkajú.

„Mám pocit, že som náš šport pozdvihol na vyššiu úroveň. Na začiatku som mal desať párov slalomových lyží, teraz ich je trikrát toľko. Je to šialené i nevyhnutné,“ pripustil 30-ročný Rakúšan krátko pred definitívnym koncom.

Bitka o nasledovníka

Hoci sa viacerí Hirscherovi konkurenti vyjadrili na jeho adresu pochvalne, potajomky si akiste mädlili ruky. Veď pred ich očami sa leskol voľný trón pre alpského lyžiarskeho kráľa a šanca začať novú éru po Hirscherovi.

„Čakalo sa, že hneď od začiatku sa spustí tvrdá bitka o následníka. Favoritov bolo viacero. Úvod sezóny ukázal, že ich je viac ako dosť,“ napísala agentúra APA.

Momentálne ich je sedem. Okrem posledného Hirscherovho prenasledovateľa Nóra Henrika Kristoffersena a jeho krajana Aleksandra Aamodta Kildeho aj dvaja Rakúšania, Švajčiar a Talian.

Je otázne, dokedy všetci vydržia. Faktom však zostáva, že kým medzi terajšou líderkou ženského pelotónu Shiffrinovou a druhou Brignoneovou je takmer 300-bodový rozdiel, najlepšia mužská sedmička sa vtesnala do 114 bodov.

„Je to vzrušujúca bitka a obrovská motivácia. Môže vyhrať hocikto, každý je schopný zdolať vás,“ vravel Kilde po ostatných pretekoch v talianskom Bormiu.

Dvadsaťsedemročný lyžiar to má zatiaľ rozbehnuté najlepšie. A to aj napriek tomu, že v tomto ročníku ešte nevyhral. Séria vyrovnaných výkonov i dve druhé priečky mu priniesli malý náskok pred najbližším prenasledovateľom Dominikom Parisom.

Talian nie je akýmsi hybridom ako Kilde, skôr vyznávačom rýchlosti. Paris je lídrom v zjazde. Dva vyhral, v jednom bol druhý, v ďalšom jedenásty. Tridsaťročný lyžiar však nejazdí technické disciplíny.

Klasický slalom vôbec, dva štarty v obrovskom mu nepriniesli ani bod. Podobný vzťah k nim majú aj Švajčiar Beat Feuz, rodák z Linzu Vincent Kriechmayr a jeho krajan Matthias Mayer.

Opačné strany alpskej mince prinášajú dvaja špecialisti na husto osadené bránky – Kristoffersen a Francúz Alexis Pinturault. Vzhľadom na kalendár – rovnako ako u žien v ňom prevládajú technické disciplíny nad rýchlostnými – sú hlavnými favoritmi na zisk premiérového veľkého glóbusu.

Kto zo siedmich statočných zasadne na uvoľnený trón?

Najlepšia sedmička mužov
Aleksander Aamodt Kilde 474 158 0 60 156 80 20  
Dominik Paris 454 304 0 0 145 5 0  
Alexis Pinturault 401 0 100 146 50 100 5  
Henrik Kristoffersen 379 0 150 193 0 0 36  
Matthias Mayer 362 150 0 28 184 0 0  
Beat Feuz 361 300 0 0 61 0 0  
Vincent Kriechmayr 360 142 0 0 196 22 0  

Meno, celkový počet bodov, zjazd, slalom, obrovský slalom, super G, kombinácia a paralelný slalom.

debata chyba
Viac na túto tému: #zjazdové lyžovanie #slalom #zjazd #super G