Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhovú čaká náročný víkend. Pozri sa na tie vlajky, motivuje ju Magoni

Dôležité víťazstvo aj napriek zraneniu. Chyba a smoliarske štvrté miesto. Nečakaná pauza. Prestížny titul. Netradičné Vianoce. Ďalšia zastávka kolotoča, ktorý tak miluje.

27.12.2019 16:02
Vlhová Foto: ,
Bude sa Petra Vlhová usmievať aj po víkendových pretekoch?
debata

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová zažila naozaj búrlivý záver roka 2019. Vyvrcholí víkendovými pretekmi Svetového pohára v Lienzi.

V sobotu je na programe obrovský slalom (prvé kolo 10.15, druhé 13.30, prenos vysiela RTVS), v nedeľu klasický slalom (10.00 a 13.00).

Vianoce mimo domova

Víťazstvo v paralelnom slalome v St. Moritzi ju nabudilo najmä mentálne. Nechýbalo veľa a na stupňoch víťazov mohla byť aj v obrovskom slalome v Courcheveli. Urobila však minelu a skončila štvrtá.

„Bola to obrovská chyba,“ lamentovala Vlhová pre RTVS.

Chuť si chcela napraviť vo Val d'Isere. Francúzskym strediskom sa najskôr prehnal vietor a potom Perinbaba. Alpskú kombináciu i zjazd zrušili a tak sa Vlhová mohla vybrať do Talianska. Ešte predtým sa však prvýkrát stala najlepšou športovkyňou roka na Slovensku.

U trénera Livia Magoniho prežila Vianoce a pripravovala sa na ďalšie preteky Svetového pohára. Prišli za ňou aj rodičia, ktorí sa – podobne ako ich dcéra – rozhodli všetko poriadiť úspechu.

„Je to asi prvýkrát, čo budeme s manželkou mimo domova,“ zamyslel sa otec Igor. „Presúvať sa domov do Liptovského Mikuláša a potom zasa späť – to by bolo priveľa cestovania. Chcem urobiť všetko, aby som bola naďalej úspešná,“ doplnila Vlhová.

Najlepší fanúšikovia na svete

V Sterzingu si okrem vianočných dobrôt či dôležitého oddychu dopriala aj poriadnu prípravu na nadchádzajúce preteky. V Lienzi sa konajú každé dva roky, striedajú sa s iným rakúskym strediskom Semmeringom.

Pred štyrmi rokmi Vlhová v Lienzi nepostúpila do 2. kola v obrovskom slalome. V klasickom však obsadila tretiu priečku, čo je jej doteraz najlepšie umiestnenie z tamojšieho kopca. Predvlani bola medzi najhustejšie osadenými bránkami piata, v obrovskom slalome siedma.

Očakáva sa, že do Lienzu opäť zavíta početná skupina slovenských priaznivcov, ktorá Vlhovú sprevádza od prvých pretekov v Söldene.

„Je úplne iné súťažiť s nimi a bez nich. Sú najlepší na svete. Ženú ma dopredu. Som rada, že za mnou prišli aj do ďalekého St. Moritzu,“ tešila sa Vlhová po premiérovom víťazstve v sezóne.

Niekedy je potrebné, aby ju tréner Magoni špeciálne motivoval. Taliansky kouč si užíva ošiaľ, ktorý so svojou zverenkou pod Tatrami spôsobil. Slovenských priaznivcov využíva na to, aby z Vlhovej dostal sto percent.

„Sme šťastní, keď stretávame fanúšikov zo Slovenska. Ukazuje sa, že sa nám podarilo vytvoriť niečo výnimočné. Niekedy, keď cítim, že Petru potrebujem ešte viac motivovať, tak jej do vysielačky poviem: Pozri sa na tie slovenské vlajky! Tí ľudia prišli kvôli tebe. Načerpaj od nich energiu,“ prezradil Magoni.

Možno si podobnú reč pripraví aj počas víkendu. Zareaguje na ňu Vlhová rovnako ako v St. Moritzi?

debata chyba
Viac na túto tému: #lyžovanie #Petra Vlhová #Livio Magoni