Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Medveď najskôr reval od bolesti, potom ukončil tortúru

Rok utrpenia zakončil najlepšie, ako mohol. Máte radi príbehy zo zasneženej krajiny? O hrozivom začiatku v treskúcej zime a krásnom konci? Jeden z nich vám rozpovie zjazdový lyžiar Thomas Dressen. "Bola to tortúra plná sĺz, tvrdej roboty a veľkého obetovania," neskrýval víťaz minulotýždňového zjazdu v Lake Louise.

06.12.2019 19:07
Thomas Dressen. Foto: ,
Nemecký lyžiar Thomas Dressen.
debata

Chyba v koncentrácii

Víťazstvo v prvých pretekoch Svetového pohára 2019/20 sa vôbec nerodilo ľahko. Nie je to klišé, ale fakt. Veď nemecký reprezentant sa po vážnom zranení 30. novembra 2018 pohrával s myšlienkou, že ukončí kariéru.

„Také hrozné zranenie vám prinesie rôzne čierne myšlienky. Rozhodol som sa ich však rýchlo zahnať a sústredil som sa na návrat do súťažného kolotoča,“ vravel nemeckým médiám.

„Toto nevyzerá vôbec dobre,“ zahlásil komentátor Eurosportu po Dressenovom páde v Beaver Creeku. Nemýlil sa. Posledný novembrový deň minulého roka bol jedným z najhorších v jeho kariére.

Dvadsaťšesťročný rodák z Garmisch-Partenkirchenu nezačal obhajobu tretieho miesta z Beaver Creeku 2017 zle. Na úvodnom medzičase viedol o trinásť stotín sekundy. Krátko po druhom však ľavou lyžou stratil kontakt s podložkou, skrížilo mu ju a pád v rýchlosti 120 kilometrov za hodinu zastavili až bariéry.

Dressenove výkriky bolesti bolo počuť aj v ruchových mikrofónoch. Vtedajší líder pretekov Beat Feuz sa chytal za hlavu. Po približne pätnástich minútach si Dressen vypočul búrlivý potlesk, keď ho zdravotníci doviezli zo svahu do cieľa. Na ďalší aplauz – v Lake Louise – čakal presne 365 dní.

„Do r*ti! " zanadával si na sociálnej sieti Dressen. "Trochu nepozornosti a som mimo na veľmi dlho. Prvé prognózy do budúcnosti nie sú najlepšie. Ďakujem za podporu. Verím, že sa vrátim čo najskôr, hoci si tým nie som istý,“ doplnil.

Zničené koleno, vykĺbené rameno

Diagnóza nebola vôbec priaznivá. Okrem roztrhnutia predného i zadného krížneho väzu v pravom kolene si vykĺbil aj ľavé rameno. Obe zranenia si vyžadovali operačný zákrok. Aj napriek prognózam – hojenie zhruba šesť až osem mesiacov – šéftréner nemeckého tímu Mathias Berthold poukázal na dôležitý faktor.

„Thomas je medveď. Keď vidíte, že nemôže po páde vstať, viete, že sa stalo niečo strašné. Tušíte však aj ďalšiu vec – on sa nikdy nevzdá. Má obrovskú vnútornú silu. Vráti sa ešte silnejší a ukáže svoju veľkosť,“ vyhlásil Berthold.

Nevedno, či Rakúšan v nemeckých lyžiarskych službách chcel zostať napriek tvrdému úderu pozitívny alebo z negatív vyťažiť čo najviac a nakopnúť nemeckú mužskú jednotku v rýchlostných disciplínach pri dlhej rekonvalescencii.

Nech to bolo akokoľvek, prinieslo to úspech. Dressen podľa hlasov z tímu pracoval tak, ako nikdy predtým. A na štart pretekov v Lake Louise vstupoval v povznesenej nálade.

„Vieš čo? Cítim sa skvele, tak dlho som čakal. Veľmi sa teším, poďme na to!“ vravel svojmu servismanovi len niekoľko okamihov pred štartom zjazdu v Lake Louise. Vyhral vďaka druhému najtesnejšiemu náskoku, aký je v zjazdovom lyžovaní možný. O dve stotiny sekundy zdolal Taliana Dominika Parisa.

„Veľmi som ti želal takýto návrat. Uži si to, šampión, ale nech sa to neopakuje,“ podpichoval Dressena vicemajster sveta v zjazde z Aare 2019.

Nemenej sa tešil zo svojho tretieho víťazstva vo Svetovom pohári v kariére aj Dressen. Do Beaver Creeku – kde tento týždeň pokračuje najprestížnejší lyžiarsky kolotoč – odchádzal s nadšením.

„Keby mi niekto povedal, že sa presne po roku stanem víťazom zjazdu, povedal by som mu, že je šialenec. Mám za sebou veľa práce a bolesti. Snáď mám ešte dosť času na radosť a víťazstvá,“ uzavrel Dressen.

Napíše na mieste činu ďalší krásny príbeh zo zasneženej krajiny?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Thomas Dressen