Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Bod zlomu. Fialková útočí na vrchol

Koniec príprav, nastal čas ostrého štartu. Nová biatlonová sezóna sa začína dnes úvodnými pretekmi Svetového pohára. Dejiskom je Östersund, muži a ženy sa vo Švédsku počas týždňa predstavia v ôsmich disciplínach.

30.11.2019 06:00
Paulína Fialková Foto: ,
Paulína Fialková.
debata (3)

Bez Kuzminovej

Súčasťou reprezentácie po jedenástich rokoch nebude športovkyňa, ktorá spopularizovala biatlon na Slovensku do maximálnej miery.

Trojnásobná olympijská šampiónka Anastasia Kuzminová počas leta oznámila definitívne ukončenie aktívnej kariéry. Hoci po minulej sezóne avizovala, že existuje šanca na štart v štafetách, napokon z úmyslu zišlo.

Do pozície slovenskej jednotky vhupla Paulína Fialková. Vlani odpovedala na kritiku o nenaplnenom potenciáli a výbornými výkonmi sa zaradila medzi užšiu svetovú špičku. Celkové šieste miesto v seriáli SP je toho jasným dôkazom. Teraz ju čaká zlomová sezóna.

„To, či som národná jednotka, sa uvidí až počas sezóny. Tlak nevnímam. Robím si svoju prácu a chcem ju robiť čo najlepšie,“ vraví pred štartom sezóny Fialková.

Jej trénerka Anna Murínová tlmí očakávania náročných fanúšikov, ktorí sú rozmaznaní konzistentnými úspechmi Kuzminovej.

„Žiadne veľké skoky vo výkonnosti sa robiť nedajú. Paulína patrí medzi elitu. Už to musí len dokázať ďalšími úspešnými výsledkami,“ reaguje Murínová, ktorá vedie aj mladšiu zo sestier Fialkových Ivonu.

Bez Kuzminovej sa mení aj zloženie štafety. Sestry Fialkové a Teréziu Poliakovú doplní Veronika Machyniaková. Tá dosiaľ súťažila medzi juniorkami a jazdila len seriál IBU Cup. V úzadí žien sú už dlhší čas muži. Pod vedením českého kouča Tomáša Kosa bude v SP štartovať kvarteto Martin Otčenáš, Tomáš Hasilla, Michal Šima, Šimon Bartko.

Öbergová chce zaskočiť Talianky

Okrem Kuzminovej ukončila kariéru aj nemecká raketa Laura Dahlmeierová a ženský súboj o veľký krištáľový glóbus tak sľubuje drámu.

Hlavné úlohy by mali zohrať talianske rivalky Dorothea Wiererová a Lisa Vittozziová. V minulej sezóne ich vzájomný duel rozhodlo až posledné podujatie sezóny. Mladšia Vittozziová tlak vedúcej pretekárky neustála, v šprinte a stíhačke narobila množstvo chýb a celkové prvenstvo ponúkla skúsenejšej krajanke.

„Verím, že z minulej sezóny som sa poučila. Nemyslím si, že nová sezóna bude len o mne a Dorothei. Konkurencia stúpa a elita sa vyrovnáva,“ zdôrazňuje Vittozziová.

VIDEO: Paulína Fialková stojí na prahu novej sezóny. Ako sa cíti po odchode Anastasie Kuzminovej v pozícii slovenskej jednotky? Aké má ambície a čo sú jej ciele v novom ročníku Svetového pohára? Pozrite si video
Video

Kde sa dvaja bijú, tretí vyhráva. Na známe športové klišé sa bude spoliehať Hanna Öbergová. Vysoká Švédka mala v predchádzajúcom ročníku najvyšší bodový priemer na podujatie, ale na ceste za lepším konečným výsledkom ju zabrzdili choroby a zranenia.

„Bola som konzistentná, ale zradilo ma telo. Ak budem zdravá šestnásť týždňov počas celej sezóny, trúfam si na najvyššie méty,“ srší sebavedomím 24-ročná severanka.

Bö vs. Fourcade

Medzi mužmi sa neočakáva preskupenie síl a hlavný favorit zostáva rovnaký. Johannes Thingnes Bö v minulej sezóne prevalcoval kompletnú konkurenciu.

Z 25 individuálnych súťaží vyhral 16 a prekonal hneď niekoľko rekordov. Okrem veľkého glóbusu získal aj štyri malé a na MS bral štyri zlaté medaily.

Nór Johannes Thingnes Bo. Foto: SITA/AP, Andrea Solero
Italy Biathlon World Cup Nór Johannes Thingnes Bo.

„Nie som si istý, či sa dá ísť ešte lepšie. Bol to výnimočný ročník, v ktorom mi vyšlo takmer všetko, na čo som siahol. Motivácia mi nechýba, ale som presvedčený, že konkurencia bude tento rok pripravená lepšie,“ vraví suverénny Nór.

Darilo sa mu aj preto, že slabšiu sezónu si vybral Martin Fourcade. Sedemnásobný šampión SP striedal solídne výsledky s nevýraznými. Napokon celkovo skončil až dvanásty.

Pre Francúza i zvyšok konkurencie je dobrou správou, že Bö nechce absolvovať kompletný program sezóny. Pripravuje sa totiž na úlohu otca.

„Túžim byť pri narodení nášho potomka a tráviť s ním čo najviac času. Ak takéto momenty zmeškáte, nikto vám ich nevráti. Biatlon pôjde na čas bokom,“ zdôrazňuje nórska hviezda.

Víkendový program v Östersunde

Sobota, 13.10 single miešaná štafeta, 15.00 miešaná štafeta. Nedeľa, 12.30 šprint mužov, 15.30 šprint ži­en.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #SP v biatlone #Paulína Fialková #Östersund