Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová spôsobuje mdloby. Naštartuje ju pád?

Šestnásť z dvesto. Bodová štatistika Petry Vlhovej nie je po prvých dvoch pretekoch novej sezóny Svetového pohára oslnivá. Vedia to nároční priaznivci slovenskej zjazdovej lyžiarky i Liptáčka. V sobotu a nedeľu (od 15.45 prvé kolo, od 19.00 druhé) ju čaká v Killingtone obrovský a klasický slalom.

29.11.2019 14:27
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová počas slalomu v Levi.
debata

Musela to predýchať

Štatistiky sú voči nej neúprosné. Štrnáste miesto v úvodných pretekoch v Söldene na trati obrovského slalomu. Vypadnutie v druhom kole klasického slalomu v Levi, kde mala našliapnuté na štvrté pódium v rade a celkovo druhé víťazstvo. To nie je štart do sezóny, aký by si želala.

Blízko severného polárneho kruhu vošla do osudnej bránky neskôr. Ryha v trati i následný pád tak zmarili Vlhovej šance potvrdiť, že v úvodnom slalome sezóny sa jej zvyklo dariť. Skladanie zbraní sa však nekoná.

„Dlho som nespravila takúto chybu a dlho ma bude mrzieť. Kto však neriskuje, nezvíťazí. Musím to predýchať. V Killingtone sa budem snažiť ísť na riziko rovnako ako v Levi a raz to určite vyjde,“ vravela pre RTVS.

V Killingtone to Vlhovej svedčí. Potvrdzuje to história i slová trénera Livia Magoniho. V posledných troch sezónach sa v obrovskom slalome zakaždým Vlhová posunula o tri miesta. Kým v 2016 bola trinásta, v 2017 desiata a vlani siedma. V klasickom slalome sa už dvakrát tešila z druhého miesta, pri premiére pred tromi rokmi bola piata.

Slalom Svetového pohára v Levi s Petrou Vlhovou Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Víťazka slalomu v Levi Mikaela Shiffrinová (v...

„Sezóna sa nebude rozhodovať v decembri. Doháňame manko, ale predpokladám, že až v Killingtone či po ňom budeme mať Petru na svahu takú, na akú sme zvyknutí. Stopercentne pripravenú,“ vysvetlil taliansky kouč.

Aj v Killingtone bude musieť riešiť absenciu Borisa Vlhu. Brat slovenskej lyžiarky sa prednedávnom stal otcom dcéry Lujzy. Momentálne v Liptovskom Mikuláši vypomáha partnerke Simone a sleduje sestrine výkony vo Svetovom pohári. Nie je to pre neho jednoduchá úloha, naposledy zaháňal mdloby.

„Bol som pred televízorom bezmocný. Bolelo ma brucho, cítil som nervozitu. Škoda tej chyby. Lyžovanie nie je tenis. Tam keď prehráš gem, môžeš ešte zápas vyhrať. V slalome znamená chyba koniec. Verím, že Peťu naštartuje,“ povedal Vlha pre agentúru SITA.

Míľniky sa jej zlievajú dokopy

Najväčšou favoritkou bude Mikaela Shiffrinová. Po tesnej prehre v Söldene s Novozélanďankou Alice Robinsonovou si v Levi napravila chuť. Domáci kopec vo Vermonte jej pripomína krásne momenty a spomienky – na víťazstvá i nedávno zosnulú babičku Pauline Condronovú.

„Mám na ňu veľa nezabudnuteľných spomienok. Videla môj triumf v Killingtone v roku 2016. Bolo to prvýkrát, čo sa vybrala na Svetový pohár. Jej raňajky boli najlepšie na svete. A išlo jej to aj v stolových hrách. Bolo náročné ju zdolať,“ spomína Shiffrinová.

Petra Vlhová gratuluje Mikaele Shiffrinovej k... Foto: SITA/AP, Alessandro Trovati
Petra Vlhová, Mikaela Shiffrinová Petra Vlhová gratuluje Mikaele Shiffrinovej k víťazstvu v Levi.

Dvadsaťštyriročná Američanka nie je na snehovej podložke zvyknutá na prehry. Minulý týždeň si pripísala už 41. slalomové víťazstvo, dovedna ich má 61. V neuveriteľne krátkom čase (sedem rokov) prekonala historické maximum Ingemara Stenmarka. A v Levi po ňom pomenovala soba, ktorého získala za prvenstvo v slalome.

„Ingemar bol velikánom zjazdového lyžovania. Ani v najdivokejšom sne by mi nenapadlo, že niekedy prekonám jeho rekordy. Míľniky sa mi však zlievajú dokopy. Plním si sen z detstva. Baví ma to a patrím v tom medzi najlepšie na svete. Má to pre mňa väčšiu cenu ako prekonávanie rekordov,“ povedala americkým médiám.

Bude v spanilej jazde pokračovať alebo sa o slovo prihlási jej slovenská konkurentka?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #SP v zjazdovom lyžovaní