Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fialková: Viem, čo cíti Végh. Vlani som zažila to isté

V novej sezóne ju čaká veľká výzva. Paulína Fialková (27) v pozícii najlepšej slovenskej biatlonistky túži nadviazať na úspešný ročník a konečne dosiahnuť aj na najvyšší stupienok.

25.11.2019 13:18 , aktualizované: 16:49
Paulína Fialková Foto: ,
Paulína Fialková.
debata (4)

„Byť tridsiatadruhá a šiesta na svete je rozdiel. Vidím to aj na súperkách, majú väčší záujem o komunikáciu so mnou,“ hovorí o príslušnosti k svetovej špičke.

Novú sezónu odštartujete v pozícii slovenskej jednotky. Ste pripravená na vysoké očakávania verejnosti?

To, či som jednotka, sa uvidí až počas sezóny. Extrémne to nevnímam. Nevnímala som to ani vtedy, keď tu ešte bola Nasťa (Kuzminová). Robím si svoju prácu a chcem ju robiť čo najlepšie. Ak výsledkami poteším ľudí, budem len rada.

VIDEO: Paulína Fialková stojí na prahu novej sezóny. Ako sa cíti po odchode Anastasie Kuzminovej v pozícii slovenskej jednotky? Aké má ambície a čo sú jej ciele v novom ročníku Svetového pohára? Pozrite si video
Video

Stále platí, že radšej súťažíte ako trénujete?

Áno. Som pretekársky typ, zbožňujem súťaženie. Príprava, tréningy a všetka drina ma až tak nebaví a niekedy aj ubíja. Ale, samozrejme, patrí to k tomu. Verím, že to, čo som natrénovala, zúročím v ostrých pretekoch.

Ako prebiehala príprava?

Bola náročnejšia ako obvykle. Vrcholom sezóny bude svetový šampionát v Anterselve, ktorá leží vo vyššej nadmorskej výške. Z toho dôvodu sme absolvovali sústredenia vo vyšších výškach. Dalo mi to zabrať. Možno som sa niekedy pohybovala až na hranici svojich možností. Posledné sústredenie v Lenzerheide dopadlo vynikajúco a aj tam sa ukázalo, že ťažké tréningy na predchádzajúcich sústredeniach padli na úrodnú pôdu.

Vyhýbali sa vám počas tréningov zranenia a choroby?

Všetko bolo v poriadku. Len na začiatok sústredenia v Lenzerheide som ochorela a odbila si svoju ‚povinnú chorobu‘ pred sezónou. Na druhej strane som rada, že sa to už stalo a neochoriem v Östersunde, ako sa mi to stávalo predtým. Našťastie rýchlo som sa dala dokopy a normálne trénovala. Nesľubujem, že urobím zázrak hneď v prvých pretekoch Svetového pohára. Prioritou sú majstrovstvá sveta a ak sa zo začiatku nebude niečo dariť, máme dosť času na zlepšenie a vyladenie.

Ako ste spokojná s vylepšenou zbraňou?

Hlavná novinka je posuvné držanie pažby. Chcem sa poďakovať Jankovi Medveďovi, ktorý sa s tým skutočne vyhral. Pracoval dovtedy, kým mi držanie stopercentne vyhovovalo. Verím, že aj toto vylepšenie mi pomôže k ešte lepším výsledkom.

Paulína Fialková. Foto: TASR, Michal Svítok
Nórsko SP biatlon ženy 9. kolo šprint ženy Paulína Fialková.

Vlani ste sa zaradili medzi absolútnu špičku. Stúpli tým pádom aj ambície pred novou sezónou?

Áno, mám vysoké ambície, ale aj rešpekt a pokoru. Dôvod? Nemala som v lete možnosť porovnať sa s konkurentkami. V minulej sezóne sa mi darilo, ale nechcem na tom ulietať. Máme za sebou dlhé obdobie bez súťaženia. Zrkadlo nastavia až prvé preteky.

V programe SP chýbajú podujatia v zámorí, zimná olympiáda je až v roku 2022. Vyhovuje vám menej cestovania?

Bude to pre nás jednoduchšie. Cesta ubíja, často sa stane, že športovec počas cestovania ochorie. Niekde som čítala, že prvýkrát od roku 2006 bude Svetový pohár výhradne v Európe. Mne to len vyhovuje.

Máte pocit, že biatlonový svet vás po minulej sezóne vníma inak?

Myslím, že určite. Byť tridsiatadruhá, čo bolo moje umiestnenie po sezóne 2017/18, a byť šiesta na svete je rozdiel. Vidím to aj na súperkách, majú väčší záujem o komunikáciu so mnou. Platí to aj o sponzoroch. Ak sa vám darí, ľahšie získavate peniaze na prípravu.

Vlani ste dosiahli množstvo skvelých výsledkov, ale k prvému miestu vám vždy niečo chýbalo. Zapracovali ste aj na mentálnej stránke?

Nijako špeciálne sme sa tejto veci nevenovali. Myslím, že v minulej sezóne mi chýbalo len trochu šťastia. Toľkokrát som mala pocit, že som urobila maximum a aj tak to na prvé miesto nestačilo… Z množstva šancí, ktoré budem mať, sa to raz musí podariť. Verím, že si to zaslúžim ja i celý tím. Odvádzame dobrú prácu, usilovne trénujeme, každý z nás sa vzdal osobného života pre jeden cieľ.

Paulína Fialková. Foto: SITA/AP, Petr David Josek
Paulína Fialková Paulína Fialková.

Ste rada, že s biatlonom pokračuje aj vaša sestra Ivona?

Samozrejme. Nebolo by mi príjemné trénovať sama. Vždy je dobré, keď sme aspoň dve. Podporujeme sa, hecujeme, dýcha mi na krk. V príprave mi veľmi pomáha. Bez konkurencie nie je motivácia, bez motivácie nie je drina a bez driny nie je úspech.

S Attilom Véghom máte rovnakého sponzora. Sledovali ste jeho súboj o federálneho kráľa MMA?

Nenechala som si to ujsť a držala mu palce. Je to super chalan a veľký srandista. Nepáčilo sa mi, že po prehratom júnovom zápase ho všetci odpisovali. Attila však na sebe zamakal a všetkým dokázal, že sa mýlili. Viem si predstaviť jeho pocit, vlani som zažila presne to isté.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #biatlon #Paulína Fialková #Svetový pohár v biatlone