Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlodejina musí prestať. Dúfam, že začnú padať hlavy

Ján Sanitrár (47) je trénerom na športovom gymnáziu v Banskej Bystrici a zároveň aj predsedom komisie trénerov SLA do 21 rokov. Potešil sa, keď sa dozvedel, že Slovenska lyžiarska asociácia (SLA) chce podporiť talentovanú mládež. Keď však videl konečnú podobu projektu, neveril vlastným očiam. "Je to amaterizmus," hnevá sa.

01.11.2019 16:00
Marino Mersich Foto: ,
Viceprezident Slovenskej lyžiarskej asociácie Marino Mersich.
debata (16)

Prečo ste sa rozhodli nešetriť kritikou do vlastných radov?

To nie sú ľudia z našich radov okrem Patrika Dluhoša. Bez výnimky škodia zjazdovému lyžovaniu tým, že nepodporujú najlepších.

Prečo ste sa teda neprihlásili do projektu podpory nových talentov?

Je to vyjadrenie môjho názoru. V tomto prípade by nemal byť koučom rodič jedného z pretekárov. Aktívne som sa však vyjadroval k príprave a forme tohto projektu. Vo fáze, keď prebehol výber trénera, bol projekt taký nepripravený, že som sa čudoval tomu, kto sa prihlásil.

S čím najviac nesúhlasíte?

Napríklad netuším, ako budú počas sezóny spolu piati vybraní pretekári fungovať. Trénovať spolu sa dá. Keď si postavím na svah rozdielnych pretekárov, nie je to problém. Lenže preteky sú iné. Ako Slovensko máme podľa bodov v hodnotení Medzinárodnej lyžiarskej asociácie (FIS) možnosť postaviť šesť pretekárov v kategórií FIS. Vybraní lyžiari však nepatria k tomu najlepšiemu, čo doma máme. Ak prídu všetci piati na rovnaké preteky a ešte aj niekto lepší zo Slovenska, nezmestia sa do kvóty a nebudú môcť pretekať.

Neupozorňovali ste na to svojich kolegov z SLA?

Jasné, a nielen ja. Oni to však nechceli počúvať a nevyjadrili sa k tomu. Chceli sme, aby sa projekt dôslednejšie pripravil a prešiel širším pripomienkovaním. Uznesenie v tomto zmysle sme adresovali prezidentovi a spol. Veril som, že taký amatérsky projekt nespustia. Mýlil som sa. Všetci zainteresovaní vedeli, že Mersich s Dluhošom chcú talianskeho trénera. Ani sa tým netajili. Preto bolo zbytočné hlásiť sa do tendra, ktorého výsledok bol vopred jasný. Komisiu pre výber trénera tvorili Ivanič, Mersich a Dluhoš. Ani jeden z nich nie je z hľadiska lyžovania kompetentný a oni vyberali špecialistu na prípravu talentovanej mládeže a budúcich reprezentantov.

Prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie Ivan... Foto: SITA, Alexandra Čunderlíková
Ivan Ivanič Prezident Slovenskej lyžiarskej asociácie Ivan Ivanič.

Jeden z rodičov pán Botka uviedol ďalšie problémy pri tvorbe a riadení projektu. Ktoré vám ešte prekážali?

Nevedeli sme koľko to bude stáť. Od začiatku bolo povedané, že je nutná finančná participácia rodičov. Všetci takto fungujeme a chceli sme vedieť, čo to bude stáť. Aj ja robím svojim zverencom ročný rozpočet. Ak Dluhoš povie, že lyžiara to bude stáť napríklad 20-tisíc eur a ja mu kontrujem tým, že u mňa to bude mať za desať, ako vysvetlím rodičom, že namiesto päťsto eur mesačne budú platiť tisíc? To je jedna z najzákladnejších vecí, ktoré nemali vysvetlené a ani pripravené.

Aké boli ďalšie?

Nevedeli sme, čo kupujeme a za koľko. Netušili sme, koľko budú na snehu, aký je tréningový objem. Nepoznali sme kritériá, podľa ktorých sa budú lyžiari vyberať, a koľkí, ani aké bude zloženie realizačného týmu. Malo nám to byť vysvetlené na stretnutí v apríli v Banskej Bystrici, ale skončilo to tragikomicky.

Čo sa stalo?

Pozvali sme koordinátora projektu Dluhoša, aby nám projekt prezentoval. Bolo to v apríli, keď sezóna už klope na dvere. Zapol si laptop, po chvíli zahlásil, že mu to nefunguje. Rozhodol sa, že to zhrnie ústne. Za tri minúty všetko „vysvetlil“. Všetci sme zostali v nemom úžase. Mysleli sme si, že je to nejaký nepodarený vtip. A nie dlho pripravovaný projekt Ivaniča na výchovu novej Vlhovej či Žampovcov.

Ján Sanitrár. Foto: Archív Jána Sanitrára.
Ján Sanitrár Ján Sanitrár.

Podľa čoho sa teda vyberali deti do projektu?

Neviem. Je tam Dluhošov syn, ktorý nespĺňa žiadne výkonnostné kritéria podľa platného súťažného poriadku. Okrem neho sú tam aj ďalší dvaja takíto pretekári. Zvyšní dvaja splnili kritéria pre talentovanú mládež. Jeden z nich aj pre zaradenie do reprezentácie do 21 rokov. Zostalo 21 pretekárov, ktorí splnili kritéria pre zaradenie do talentovanej mládeže. Ani jeden z nich nedostal ponuku byť v projekte Národného lyžiarskeho centra.

Nie je tam žiadne dievča?

To je ďalšia záhada. Oni s dievčatami nepočítali vôbec, mali to naprojektované len pre chlapcov. Pritom je tam napríklad Rebeka Jančová, obrovský talent. Vedenie SLA argumentovalo tým, že sa pripravuje v akadémií Veroniky Velez-Zuzulovej. Pýtal som sa SLA aj na momentálne najlepšiu slovenskú juniorku Soňu Moravčíkovú, ktorá študuje v USA. Dostal som odpoveď, že ju nebude dotovať, lebo nie je na Slovensku. Nechápem, prečo je takto diskriminovaná.

A vy ste nezvažovali, že by ste do prípravy zaradili aj syna?

Mám dvoch reprezentantov – okrem syna aj Adama Lasoka. Pustil by som ich do lepšieho. Športová škola v Banskej Bystrici aj Dukla investujú do mladých reprezentantov viac ako SLA. Navyše, chlapci ani nedostali ponuku. Ivanič tvrdí, že Sanitrár i ďalší odmietli ponuku byť súčasťou projektu. To je najväčšie klamstvo. Neexistuje žiadne pozvanie alebo ponuka od SLA. Syn je dospelý, nič neprišlo ani jemu ani mne.

Má to nejaký súvis s kauzou odvolania Dluhoša z postu podpredsedu Úseku alpských disciplín SLA?

Samozrejme, ďalší dôkaz diletantstva v asociácií. V máji sme mali členskú schôdzu úseku, kde som vystúpil. Povedal som, že projekt na podporu talentovanej mládeže mal byť hotový vo februári a stále je nepripravený. Navrhol som odvolať Dluhoša z pozície podpredsedu ÚAD SLA. Podporila nás drvivá väčšina, lenže na veľkej konferencii SLA sa všetko zmenilo. My zjazdári máme len štvrtinu hlasov a delegáti za ostatné úseky odmietli hlasovať o Dluhošovom odvolaní. Vedenie asociácie ho podržalo a navyše vyhlásilo, že ak bude Dluhoš vo veľkom predsedníctve, musí byť aj v malom. Podporili to aj ostatné úseky – bežci, skokani či trávari – a tak ho máme naspäť. S tým, že projekt už má pod palcom Ivanič.

Veríte, že trestné oznámenie pomôže?

Keby sme neverili, nerobíme to. Na týchto ľudí neplatí kritika ani etický tlak.Vedeniu SLA nie sú sväté ani pravidlá ani vlastné stanovy. Dúfam, že začnú padať hlavy. Oni prevádzajú tisíce eur SLA, ktoré mali pomôcť talentovaným lyžiarom, na účty novovytvoreného centra, kde s nimi šafária ako si zmyslia. Táto zlodejina musí prestať. Podpilujú konár na ktorom sedíme my aj oni sami. Fotia sa s Vlhovou a Žampovcami. Keby nie ich, SLA by živorila.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská lyžiarska asociácia #Ivan Ivanič #Ján Sanitrár #Patrik Dluhoš